9成按揭/高成數按揭討論 -8

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
Over $6.0M 要建期先可以借高成數
擔保人只需要係借款人親屬就可以
只要佢同女友都做借款人
女友家姐就可以做擔保
我指轉按去其他銀行
仲喺罰息期定點?
可以業權係我,未婚妻做借款人,未婚妻家做擔保人?

我擔心係個 免壓測計65%,上網睇話加擔保人就會收緊供款佔入息比率,減10%可能我唔太明白
如果買6M下
即供用舊按保
一樣可以高成數做8成?
你岩
業主本身就一定係借款人
但你可以加埋女友一齊做借款人

如果擔保人無按揭喺身
加擔保係唔會按少咗嘅
至於有幾大幫助就視乎擔保人本身嘅入息同財務狀況了
意思係mc擔保人一定60或以下
銀行就得?
如果引用上面巴打例子
如果佢借九成壓測入息要64k
佢同女友入息40k+一位擔保人30k但60歲
銀行係可以批?
都要簡12個月內既樓花,複雜少少,可以睇下面:

假如購入的單位售價低於600萬,買家想申請8成按揭,仍然乎合舊制按揭保險的樓價範圍及按揭成數規定。不過,他在2020年1月10日揀樓,樓盤的預計關鍵日期是2021年6月30日,樓花期超過舊制按揭保險規定的12個月,仍然可申請按揭保險嗎?

假如發展商有提供180日即供計劃的話,買家於2020年1月10日揀樓、簽訂臨約並選擇這種繳付計劃,繳付尾數的時限將會是第180日即2020年7月7日。這情況下,只要批核貸款的日期遲於2020年6月30日,便符合按揭保險中,有關取得貸款日與預計落成日(2021年6月30日)之間少於12個月的要求。
我都係5月頭交, 我都未有final offer 放心
如果依家睇啲樓花
預計今年內收樓
係未者係可以用依個plan
thx , 咁岩有最新一個月既支票影印本, 希望成功
如果 我直接一炮過 換曬 現欠的 80萬 按揭
即係冇欠銀行任何錢
可否直接搵其他銀行 按揭借250萬
而又唔需要搵律師?
巴打不如問下屋企人有冇錢借到比你
計到咁盡 好大risk
魔鬼在細節,仲要睇係唔係 新批地契,舊樓重建(URA盤除外)因為行non consent scheme 都唔得

想問問係唔係一定要有稅單
我要老婆做擔保人,但佢11月尾先入職,之前生b4年冇做野。咁就冇稅單啦(每月autopay出糧,有糧單,有mpf),今年3月先報稅
咁過唔過到mc?
我老婆都係無稅單 因為舊年尾先番香港做野
我打電話問mc話無稅單要有合理原因
咁佢會用其他文件睇個入息可不可信
只可以話唔會無稅單就一定唔過
但影響幾大唔知
做高按揭有稅單先穩陣
講完我都唔識查....
去按揭中心問下
唔知答唔答到我呢
簡單黎講你拎200出黎買500萬樓,層樓落你或老婆名
之後銀行加老婆做擔保人.
最好去搵中介幫你計數
支票
岩岩大貓有offer了
loan size 4.12
H+1.31,回1%,按保65%,有ML
等埋支銀呢幾日有冇
再等大貓出埋信就去簽得
掂啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞