9成按揭/高成數按揭討論 -8

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
咁其實點解依度咁多巴打自己搵銀行而唔搵轉介,自己搵著數好多?
自己搵銀行唔會著數d
原因我覺得係:
1. 唔識
2. 怕個人資料外泄(其實唔會)

利申:個人意見
咁即係識搞就自己搵會著數啲,唔識就搵轉介?
我見應該大部分都係經中介

只係中介有兩種 (大路就係嗰兩間)
一種係一條龍幫你搞晒
包括搵咩銀行出咩quote

另一種係畀晒每間銀行嘅參考價同contact 你
由你自己去揀同入紙申請
只要註明referral 就可以

而普遍嚟講第二種嘅quote 都會好啲而且選擇比較彈性
所以你見大部分巴打即使經中介
都係要自己搵banker 搞
哦,明白晒,即係經轉介最後都係自己落銀行搞
要自己搵banker
但又唔一定要落行

好多banker 都係email 晒啲料畀佢就搞到
到最後確定accept offer 或者新開戶口先要落行

當然填表溝通都係要花時間
你申請得愈多間銀行overhead 就會愈多
trade-off 嚟
同呢個post名唔夾
唔係,我意思係識唔識都應該要搵中介
D人唔搵中介係因為唔識,唔知搵中介著數
去問啦
坐行得閒招呼walk in嗰啲多數唔係mortgage banker嚟
佢都會答你嘢 不過多數係比較基本嘅嘢
當然問下都無壞

我自己就會問埋中介 佢地都有資料邊啲case用邊間行成功過
咁就唔駛盲中中逐間行拍門
星之谷服務幾好
直接問中介啦,佢地都好樂意同埋都專業嫁
係,間間都chur番我轉頭
係大貓唔著緊,懶懶閒
有個低B嘅問題..
H 係大嘅 0.6x% ?
所以 H+1.3% ~ 1.9x% ?
自膠
應該係monthly rate
係annual rate嚟
唔係咪好溶...

依家好多供緊樓嘅人的確係畀緊2厘息唔駛
但Hibor浮動幅度可以好頻密同好大

計算負擔比率同壓測時亦唔會用H+
而係用cap 去計算
現在cap 普遍就係2.5厘
Sor.. 我有啲唔明
咁者係用 HIBOR annual rate + 1.3
Around 1.9% as annual interest rate?

定係用 HIBOR monthly rate +1.3
Around 1.5% as annual interest rate?

唔該哂
hibor 係annual rate 嚟
你講緊嘅應該係個interest period
即類似息率固定/變更嘅密度

大部分無指明嘅應該都講緊1個月
好似可以做3個月6個月1年等 不過我無識人試過
明哂 thanks bro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞