9成按揭/高成數按揭討論 -8

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
一個都冇?
HKMA又塞車
間間都話等緊hkma
我6按 支銀都未有offer 8/2 apply
有無追下佢?
支銀 4/2交form 上埋mc 17出左offer wo
無啊入左東亞 工商 支銀
得東亞send左個msg話check TU
其他 我2月5交3間都要上mc
可能我成交期耐 5月中
支銀 H+ 1.3 p-2.5 1.0 rebate 有ML 按保65折
工商 H+ 1.3 p-2.75 1.0 rebate 有ML 按保65折 星星0.2
行山 H+ 1.3 p-2.5 0.8 rebate +1500 有ML 按保6折 再送超市3百蚊 星星0.1

利申 行山出糧

如果等錢用 係咪應該揀行山
行山有另一個offer 1.0 rebate 星星0.1 banker講而家拎錢會著數d
驟眼睇好似大部分都係h+1.3 , cash rebate 1%

今日個客問我 咁你同其他bank有咩分別

我都唔知點答佢 offer個個一樣 睇service囉
肯批未呀
我hsbc同樣8/2 apply, 16號簽埋offer
支銀對我人工有d保留 係咁feedback返banker跟進 今日仲跟緊
Approval個個塞晒車,客多到做唔到

幫緊你幫緊你
想問下cash rebate問題
如果我樓價係$4,000,000 做9成按揭 cash rebate 1.2%

Loan amount = $4,000,000 x 90% - ($4,000,000 x 1.2%) = $3,552,000
Cash rebate = $4,000,000 x 60% x 1.2% = $28,000

我超過佐1% cash rebate 咁個loan amount減果個cash rebate係咪用樓價x1.2 定係都要 x 60%?
Hsbc 1.31喎
我都係支銀+大貓,都係19/2 apply,未有消息
其實點解咁多巴打同時搵幾間大行
嗰幾間大行通常都係畀差不多offer
買左層575萬, 諗住借75%, 人工37k 加擔保人33k 係咪十拿九穩, 暫時剩係申請左東亞, h+1.3 1.2 cr 星 0.3x, 想問首期係咪因為cr 過1%變左要俾多少少?
想問問大家 岩岩上星期買左層572 諗住做75%
但我自己開公司 有稅單有糧單有公司戶口有mpf
但我預左唔count所以搵左兩個擔保人 (兩個月入32k+17.5k)

我同其中一個Tu都係A
但另一位Tu得D 差廿分到C(因為有張因為卡年費遲左兩個月找最後waive左有proof ) 冇爭任何car loan p loan 想問大唔大機會批 唔該大家
應該係
你本身收入高過擔保人? 有兩年糧單 稅單?
唔會多過樓價25%
只係多過1%嘅回贈額會喺貸款額扣
即是你當多咗嘅回贈額立即拎咗去還貸款咁上下
有每月自動autopay salary 25k ,稅單有兩年報齊但唔洗交稅
想問下如果月入45000 想買大約600萬嘅樓 可以做到幾多成按揭?同埋程序應該係點好?
點解可以有另外1500 既
星星
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞