9成按揭/高成數按揭討論 -8

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
我覺得睇你買完樓仲有幾多錢淨
同埋你本身儲蓄/投資習慣 啲閒錢通常會擺邊

如果有1球或以上長擺ML account 咁有ML會抵啲
果0.4% 2~3年就番左黎
大約5星期出offer
如果有咁多剩應該比哂落首期😂😂
我又唔係咁睇
宜家低息 計埋ML其實個息率真係好低好低
留番個錢好過 銀行有舊錢周轉都易啲

你比多啲首期借少啲 其實同借盡有淨擺ML 係一樣
有無人計過數 到底ML值幾多錢 1%+0.1%有ML vs 1.4%+0.25% 無ML
點計 睇下你有幾疊水同投資傾向架姐
我應該都要番ML 總覺得西X無咁so人
當你擺足Max amount 係ML Account,
你全期利息減半
個hibor每日唔同
邊有得計咁實
想問一般做按揭銀行係咪都會開尊尚户口?

e.g. 渣打優先理財
Hsbc卓越理財
中銀中理財
而家應該冇
正常問星星同經絡同aa介紹嘅banker就ok
係咪要中間唔轉按 先係利息減半?
因為頭2年 係息多過平
咁呢個情況 個ML係咪無用?
定頭2年就算你比多息先 都係計番當時既一半
而不是全期息口既一半?
應該係後者 放足30年先減到半
唔明你想問乜, anyway Hang Seng 有個ML Account calcalator, 你可以去玩下
ML咪當高息戶口 (個息同按揭個息應該一樣)
但最高儲入按揭額既一半
所以最多慳一半息

有大舊錢又唔常用就可以扔晒落去
佢好處就係可以隨時拎番d錢
唔洗cool 死 又比一般儲蓄戶口高息
基本上係點都有好過無既野
你會收到報稅表
你都要報稅
你都會收到評稅單

不過你唔洗交稅
唔洗交税未必有評税單
不過可以去税局拎番即日有
差D俾你嚇撚死
*只適用於(i)所有抵押人於申請時並未持有任何香港住宅物業及(ii)所有申請人須為固定受薪人士 (請參閱有關物業價格1,000 萬港元或以下之合資格準則所列出最高供款比率的要求)
ml 嘅用法係針對cash flow

對於cash flow 需求低嘅人嚟講
有錢隨手都可以做到更高回報嘅投資
唔需要放ml

所以ml 真正價值嘅計法唔係用樓價或者loan size 去計
而係按你平常會存有幾多cash 去計

好多高按嘅人其實根本無乜cash 喺手
咁ml 嘅價值就會好低

又或者有啲人買晒保險
仲要係免找數嘅隻 咁亦可能唔需要咁多cash

但如果手你係做生意 有好大cash flow
咁ml 就好爽了
問返你,一日未成交點解上一手業主無權放租到最後一秒賺租金?要提早係成交日前交吉?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞