9成按揭/高成數按揭討論 -8

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
請問意思係 假設利率上升3% 供款佔入息比率會放寬至65%?
原來嘅壓測係+3厘供款不多於入息6成
新按保下免除硬性壓測規定
然而每間銀行都會因應個別情況決定係咪批㧡

而綜合分享個案
供款不多於6成半成功批核嘅機會都相當高
但並非必定 所以要有後備方案
Exactly
Yes, 已經係首置,但唔係100%免壓測
我有d擔心,有銀行可以做預先批核嗎?情況係點?
如果搵多個擔保人有冇影響?
冇臨約銀行一般都hea你 唔做
想間支票出糧係咪好難過MC 果關?
如果同女朋友申請就 上升3% 供款佔入息比率65%?
如果我同女朋友申請,再加一個擔保人就55%?

如果 我想層樓得我一人作業主,女朋友係借款人都係65%?
定係要聯名按揭先可以65%?

我同女朋友申請,再加女朋友家姐做擔保人,供款佔入息比率就變為55%?
除非你主要佣金收入,就得最高8成
家姐有自己按揭?有就唔使諗
48k係固定收入黎 專業人士 都係最高按到8成?
兩人加埋32K係固定,已經計了花紅雙糧除開,沒有街數
我想知65%係計兩個人加埋?必須聯名落名?
再加一人擔保就減10%到55%?
大佬,我想問65%係計兩個人入息加埋?咁女朋友係咪一定要做聯名業主/借貸人?
因為我上網睇加擔保人會減10%
計二人總入息,
可以未婚夫婦做擔保人,唔會扣,
擔保人有按揭先至會扣,同計法複雜好多
未婚好似要證明你兩個會結婚 ?
你話係就係
650萬9按+借按保
2人加埋60000(計埋強積金, 唔計就57000), 專業人士
夠唔夠過壓測?
學生貸款還緊計唔計?(不過政府宜家暫停還2年)
如果未婚夫婦外,再加多一人擔保,會唔會扣?
唔會,唔關事
$6.5M, 借九成連按保即借$6.14M,
60% 壓測入息係$58,100, 夠過

學貸唔會上TU,你唔申報就唔會扣
另外想問下信用卡點計?
例如每個月用信用卡碌2萬, 每個月自動轉賬還款, 對貸款有冇影響?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞