9成按揭/高成數按揭討論 -8

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
冇做野/冇報稅/唔過免稅額 呢啲就唔係合理原因

呢句唔明,咁我呢啲係要banker幫手解釋?
岩岩畢業一兩年就可以買樓
同banker講你地岩岩畢業做野未夠2年,佢就明
呢個原因應該算合理解釋,搵中介/banker講啦
其實whatsapp問一問佢地好快有答案
如果未報過税咁税局應該未有紀錄
咁就最好準備定糧單,bank statement有salary字嘅autopay同mpf
其實最直接問下星星,經x,同banker意見

因為想confirm清楚先落細訂, 驚唔批渣都冇
我係我自己有,所有入息文件都有
但未婚妻做擔保人,剛畢業就淨係冇稅單
岩呀
confirm好晒先 最好問多幾個人
所以更加應該去問中介
唔洗買左先問得架
我買前半年已經問dr loan野
想問按揭通常幾時批到
會唔會話早啲知初步結果?
如果俾完大訂先話唔得咪pk
不過你自己留意風險
到時mc因為無稅單又唔接受解釋而減loan amount
agent banker都唔會理
自己要預備多d錢
2星期up,視乎齊唔齊文件,個case複唔複雜,banker快唔快手,mc有冇塞車
一般順利既,10-14日左右應該會有口頭offer
係架,冇預批,冇得100%知結果
每個人都係咁既情況下去買
預備多啲後備資金or搵定穩陣既後備擔保人
good luck
其實係大公司做(點先係大公司要自己定義)
準時出糧入戶口,數目又穩定

的確稅單可以唔駛
只係習慣上我都會叫個客拎埋
費時上面突然要又delay我張app

利申:舊大貓GBO
所以其實你買樓前已經要執一執同計下自己條數
坊間好多apps都會話到俾你知stress test下你要有幾多income

同埋,如果你平日都還開min pay既
我會建議你用多二三百買一個月TU 望望
Grading太差你都預左借唔足/借唔到MC果舊

買樓係要計劃
仲要睇埋本身到唔到價同埋查冊有無order係度
無稅單都唔係死罪黎既
稅單齊
連contract同埋bank statement都可以prove到個數

只係有機會銀行discount你老婆個income
如果你平日都還開min pay既

呢個完全冇,自動轉賬冇遲還款
如果你本身還款紀錄良好,收入穩定過埋probation
無乜街數,無借過財仔

基本上你過到stress test,層樓又到價
MC都多數批俾你

仲係驚有意外既話,又唔急住入去住既話
你可嫁揀3個月成交
Touchwood有乜野事都有機會救
因為我自己買樓張S&P都係咁要求賣家簽3個月成交(正常兩個月)
*糧單齊
得我有grant loan, 需唔需要清咗先?
Grant loan都會計debit
如果你income都已經你係啱啱好果隻
我會建議你還埋先

如果你autopay找grant loan條數
Bank statement都會show到條數,銀行照計埋入debit

另外提多樣
Credit card分期多既話都會計埋你做debit
因為政府停咗還款plan到2022,所以見唔到grant loan條數

不過我諗都要清咗先
壓測得幾千蚊buffer
想問下 銀行查Tu兩次正唔正常
查完1間已經自己由A變B, 因為女朋友(擔保人)岩岩升上C,查完已經變D尾,第二間查會唔會跌到E問banker佢話Tu grade唔重要 剩係想知你有冇差銀行錢同走數,請問真唔真?

*女朋友因為早前有張卡年費遲左2個月找,已waive所以rating跌左好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞