【 雷槍】《病港II》(23)

1001 回覆
1000 Like 6 Dislike
文呢
只有等文
只有等文
又live左
好似動漫cap出嚟
冇文食屎啦
只有等文
「男病爪早前長期處於高濃度強酸之中,應該是史上最痛苦的病者。」滿天凝視著水晶球說。

「唔該你。」我把水晶球放到一旁,跟旁邊的女研究員道謝。

「唔洗。啱啱無意中聽到你對住個水晶球自言自語講嘅嘢,哈哈,你好似係新嚟?你有所不知~佢唔係最痛苦。」女研員說。

「有比佢更痛苦既病者?我都想見識下。」

「夕鯨國有一個叫連登既討論區,喺金鐘海富中心地下,即係地鐵站A出口,嗰到有間麥當勞,每晚一至兩點都會出現一班病者,一班寂寞空虛凍既病者,叫做「病讀」。佢地每晚都會係嗰到等文,佢地作為病者,但每日都要返工,為既係幫天腦朝九晚六咁返工賣命。聽講⋯佢地係觀塘返工,平日徘徊既地點係屯門。你可以將來考到高級醫生執照夜晚入金鐘睇下。」

「等文?」

女研究員解釋:「天腦。你應該知係咩黎?佢每日都會係凌晨時間放文,而病讀係一種對我地人類冇興趣既突殊病者,行動非常緩慢,追女仔都追唔到,佢地唯一有興趣既就係文,就好似我地人類追求異性既果種深切慾望咁,而天腦會成日因為要諗文、打機、溝女、繁殖等原因,成日唔記得要放文,搞到果班病讀生不如死。」

「停。」

「唔好再講落去。」滿天強忍著因恐懼而生的抖動
原來我也是病者
原來我也是病者

文要quote得靚
你地未睇我上面篇文就負皮我
舌妹精心製作架
文呢墨巴
三點都仲未有
仲未有文
諗住三點上黎一定有 點知
冇文點瞓呀
本來只係塗鴉
點知愈畫愈認真畫咗6個鐘
順手改咗少少design雖然應該都冇人發現

成幅證件相咁
「你認得我?」

她微微一笑,點一點頭。

也是,當年設局差點把我殺了,怎會不認得。

我打開餐蓋前,先跟她聊聊:「你好似精神番唔少。」

「醫生都係咁講。」

「咁就好。」

「你仲係周圍去拯救緊其他人?」

「講唔上拯救,只係我作為病獵、作為人類嘅責任。」

「如果大家最後都係走向滅亡,咁仲有咩意義支撐你⋯⋯」

話題一下子,變得沉重。

「逝去嘅亡者,就係一切嘅意義。」

「但人死後就永遠都唔會返嚟⋯⋯你嘅救贖⋯⋯根本就毫無意義,仲會連累到身邊嘅人。」Sona湊近到面前,死死瞪著我:「結局早就寫好,事情都改變唔到⋯⋯」

忽地,外面傳來驚呼聲:「有姑娘喺樓梯暈低咗啊!」

「發生咩事啊⋯⋯」一個些護士急忙過去幫忙。

「我啱啱送緊餐⋯⋯突然俾人推咗落樓梯⋯⋯」暈暈乎乎的護士姑娘回答。

唯獨Sona不慌不忙,顯得格外奇怪:「食完飯之後,記得食藥。」

我見話題應該結束了,便打開餐蓋準備用餐,結果⋯⋯

碟子上是一堆藥丸。

有個護士偶爾經過病房,見到床邊站著的Sona:「點解你喺到嘅⋯⋯」

「派藥。」Sona答。

「喔⋯⋯」護士用一種似是而非的語氣回應,入來牽住Sona手臂離開:「我哋返去搵精神科醫生先好無?」

「點解要見精神科⋯⋯我係護士⋯⋯我可以救人⋯⋯」Sona臉帶驚恐。

「我、我哋係去幫醫生手⋯⋯」
兩人離開不久,我真正的餐點才送到,是炒蘆荀雜菌配水煮蛋。

這段日子靠著休息和飲食,元氣回復得極快,加上明雲的醫療團隊照料,體力已逐漸重拾起色。

通常吃飯時間過後,明雲便會獨個到來訪望一下,但今天他更手牽著一位小來賓到來,是個乖巧伶俐的小女孩。

「明月,去打聲招呼。」明雲示意小女孩。

名為明月的小女孩,她小步小步走來抬頭看著我。

「⋯⋯」害羞的明月把說話都累積在脹脹的臉腮。

最後,她回到明雲腳邊,捉住他的腿掩藏住自己。

「你個女?」我問。

「係。」明雲把她抱起,然後行到床邊:「佢叫明月,今年四歲。」

「估唔到你結咗婚,恭喜你。」

明雲寬容一笑:「嗯,喺依個世代都唔係件容易嘅事。」

「我啱啱見到嗰個女仔⋯⋯」

「Sona?」明雲一猜就知道是誰。

「佢睇嚟仲未好返。」

「我哋已經盡力,初頭佢都有段時間好返⋯⋯但好快又諗埋一邊。」

「癲癲瘋瘋咁就一世。」

「好多時一啲事情,係用一世時間都釋懷唔到。」

「倖存區入面有個精神病人,係件好危險嘅事。」我盡朋友責任,提醒一下他。

「我知,但唔會放棄佢,畢竟我有愧於佢。」明雲把女兒放下,表情變得凝重:「關於你朋友,我哋總算救返佢⋯⋯」

「佢點⋯⋯」

明雲略帶歉色,說出情況:「佢仲重度昏迷緊,理論上⋯⋯係變咗植物人。」

「即係話⋯⋯佢醒唔到?」

「佢好大機會,下半世人都會喺病床中渡過。」明雲如實說出情況。

這個結果,根本就跟死亡無異。

「你要唔要去睇下佢?」

就算多累,腳還是立即踏到床下,扶著牆壁行到博海德的房間。

一窗相隔,彷彿回到他到監獄跟我對話的那天。
我透過玻璃窗凝視躺卧床上的他,口中和身體各處都插著醫療器材的輸送管,沒有任何一點會恢復的起色,時間和年齡永遠停留在熱氣球上的一刻。

「博海德⋯⋯」

「佢嘅命運由你決定,如果你唔想負擔往後龐大嘅醫療費用⋯⋯你可以選擇拔除呼吸機。」明雲給我一個實際的建議。

我眼框有些紅:「⋯⋯佢有幾大機率會醒返?」

「1%。」

我沒有猶豫向明雲說出選擇:「我唔會放棄任何一個會員。」

「我明白⋯⋯」明雲點頭,給我計算醫療開支:「佢需要維生嘅醫療設備包括呼吸器、葉克膜、洗肝機同餵食管,仲有一啲血液製品,扣除電費、人手嘅開支,佢平衡每生存一日,需要兩萬艾幣。」

一個艾寶琳人正常全天工作,才只賺到一百到三百不等的艾幣。

如果要二萬艾幣,恐怕除了皇室成員外都難以負擔。

「可以。」我答應。

明雲進一步給我說明:「更重要嘅一點係,我哋無洗肝機⋯⋯如果你真係決定延續佢生命嘅話,你要一星期內搵到一部洗肝機帶返嚟康城,通常得最危險嘅醫院先有,你可以做到?你體力都係啱啱先回復⋯⋯」

「無問題⋯⋯」雖然有點勉強,但不救博海德的話我會後悔一世。

「咁今個星期嘅費用你唔洗擔心住,我私人幫你墊底先。」

「我會盡快還俾你。」

作為倖存區領導人,明雲並不能私下濫用眾人生產出來的資源,來為博海穩續命這點我是知道的,但我要為錢銀想辦法之前,更需要想想如何弄到一部洗肝機回來。

最好是找找王達尼幫忙,但相信他被天環人盯得很緊。

我看向窗外:「我覺得⋯⋯都係時候要出院。」

「確定?」明雲問。

「依家每一秒鐘都好寶貴。」

「咁你跟我嚟,我拎啲嘢俾你。」

明雲抱起他的女兒,把我一同帶到位於康城會所的辨公室。

他的辨事處外車水馬龍,不少市民紛至沓來苦苦排隊,看他們歐洲貴族的服飾打扮,應該是來自艾寶琳貴族區的人。

他們一見明雲回來,便變得吵鬧不已。

「明雲醫生!我心口琴日突然好痛啊⋯⋯」、「明醫生我個仔切親手指你睇下先!」、「我有感冒係咪就快死得啦⋯⋯」、「咳、咳咳!」

進入辨公室後,才回復片刻安靜。

入面擺放不少跟醫學相關的書籍,有趣的是角落擺放了一副人體骨骼模型,父親懷中的明月只是意外瞄到它一眼,就害怕得大哭起來。

「佢哋都係艾寶琳嘅客人,一有閒錢就會嚟睇病。」明雲把女兒放到椅子上。

「咁睇嚟你幾出名。」

「我之前幫過艾寶琳一個明星醫暗病,佢好返之後我喺當地就有少少名氣,遇到啲奇難雜症啲達官貴人會嚟搵我求診。」

「咩明星?」在末世,明星幾乎都消失了。

「基於客戶私隱係邊個就唔講,不過佢係姓蔡。」

「姓蔡⋯⋯」

「俾多個提示你,佢好鐘意跳森巴舞。」

「⋯⋯」

明雲和我聊完後,彎腰按下密碼鎖打開桌子下的夾萬。

「咩嚟⋯⋯」明雲神神祕祕似的。

「係一位居民喺康城一間廢置酒吧外面執到⋯⋯」明雲把夾萬中的寶物拿出,是一把純金打造的拐杖。

但更令我震驚的是,這拐杖一端雕有個金鷹頭。

這件尊貴之物,讓我想起從前一些片段。

「金鷹頭拐杖。」明雲雙手遞給我。

「唔通你⋯⋯」

「拎去用,外面世界太危險⋯⋯有件武器傍身比較好。」原來明雲想把這武器送了給我,在我未出發之前。

我謹慎接過金鷹頭拐杖後,輕輕捉住鷹頭柄端一抽⋯⋯

暗藏杖中的鋒利劍刃,隨即示露。

「噢喔⋯⋯」看見閃閃發光的劍刃,天真無邪的明月愉快地拍掌。
大家早抖
Sona變返癲 博海德變植物人
艾匡班fd又死晒
搞乜呢2晚心情好沉重咁訓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞