【 雷槍】《病港II》(23)

1001 回覆
999 Like 6 Dislike
sorry
當等文冇野做俾大家笑下尷下
終於追到埋嚟 Lm
只有等文
多謝你
不過寫太多會影響到你地對真正主線既記憶
文........
下次朝出都得嘅
文啊
呢度咩事
「滿天⋯⋯」
「貝⋯果」

冇錯係你黎
追po咁耐對你個名同畫印象最深
算係寫你俾滿天擁有一下
多謝

原來係滿天斬嘅 咁唔醫喇
達尼講到係艾寶琳1/5經濟能力都感覺遠遠未夠貴華黎唔知係咪達尼平時太緊張錢
有無咁橋
咁都寫中左
個世界真係好神奇
多謝
但唔醫喇!!!
滿天已經喺我個身度留下咗無法磨滅嘅傷痕!!!!!

癲完,繼續等文
3點
頂唔順 晚安
係咪要收市先有文
「似乎嗰班地下水渠嘅老鼠,已經向你推介咗我。」

我握住港豬的手,站了起身:「佢哋話,你有賺錢嘅方法?」

「你可以咁講,我欣賞你一瓶打落老闆個頭到,仲夠膽喺無受邀請嘅情況下單拖搵黑鼠商團。」港豬搭著我肩膀,叼住根雪茄:「我哋入去飲返杯先。」

「嚀」回到酒吧中,可見老闆正替頭部包紮。

「歡迎光......」老闆說到一半,氣急敗壞的指住我:「你仲敢返入嚟!」

「嘿!就當係俾面我好無?」港豬伸展雙臂,表達寬宏大量。

可能港豬在江湖中有些地位,酒吧老闆把怒氣吞下:「啍。」

他把我帶到專屬的卡位,那張金屬桌子上放有不同的酒、水煙壺、鈔票、藥丸和雪茄,很有黑幫小頭目的感覺。

「點叫你?」一坐下,港豬便問。

「馬克。」繼續沿用假名。

「我介紹自己先,其他人俾個稱號我叫「鐵血 ‧ 港豬」,嗰名係怪怪哋,你叫我港豬就可以。」

「你個名有咩意思?」一般人我不會問,但他的實在怪得離奇。

「就好似你個名一樣,只係個假名。」港豬吐出一口濃煙,說出自己名字的意義:「豬象徵住個人利益主義同資本主義,呢兩樣係我嘅人生觀,後嚟我做事做出一啲名氣,啲人就喺前面幫我加上「鐵血」兩隻字,表示我呢種心態同觀念已經堅硬如鐵,深入血肉。」

「原來係咁。」

「馬克依個名,係你媽媽細過幫你改嘅英文名?然後你身處喺末日後,覺得可以掌控自己嘅自由,而將個名由英譯成中?」嘴尖舌快的港豬,又搭住我膊頭:「嘿Mark,你真係個壞男孩。」

「錯哂。」我名字單純從聖經參考。

「好,唔緊要馬克,名唔係你坐低喺到嘅重點,重點係每個人都想喺艾寶琳發達,但寂寂無名嘅人總係欠缺一個機會。」港豬舉起手指,如數家珍般:「打從末日之後,艾寶琳出過好多傳奇人物,除咗你啱啱搵嘅黑鼠,仲有「初代病獵 ‧ 白鯨」、「開國劍 ‧ 君釗」、「格鬥王 ‧ 永泰保」、「黑色賢者」、「爐心 ‧ 練道仁」、「水中魚 ‧ 貴華」、「奴隸王 ‧ 陳十禍」等等,全部都喺各自嘅舞台上發展出一片天空,令佢哋名字永遠被人記住......」

「你啱啱講黑色賢者?」

「我諗你都係佢粉絲?見你留咁長頭髮向佢致敬。」港豬遞我一杯顏色鮮亮的子彈酒,想跟我痛快乾一杯:「嚟,願我哋未來都可以踏上傳奇嘅舞台。」

「心領。」我不為所動。

「兄弟你唔飲返杯,我哋好難傾落去。」
「噢!!!我嘅寶貝!!!」第二名男子十分激動。

對方二話不說,向我使出重拳!

二刀戟。

「呯!格!」

胸、顎重創的第二人,瞬間倒下。

「呯──」

兩個麻煩解決。

我略帶無奈,回望身後的港豬。

他十分滿意地點頭:「唔錯,你嘅能力有返咁上下水準,最重要夠冷靜。」

「測試我格鬥能力?」

「一千個人有一千種唔同嘅做法,而你選擇嘅係拳頭交,而且身手仲睇落唔錯,我之後落嚟應該有份差事可以俾到你。」港豬終於肯說出第一份工作。

「有幾多錢?」我直問重點。

「大概二十至三十萬艾幣不等。」

這個數字,聽起來很可觀。

他續說:「計埋分成,大概分到你十至十五萬。」

一星期的醫療費,先做做看吧。

「講嚟下。」我坐下來。

「同我做事有個規矩,你一旦聽咗......就算死都要完成。」總是談笑自若的港豬,語氣一轉認真:「否則,後果會好悲慘。」

我猶豫了一下,還是同意了:「係合理嘅就可以。」

「我最講原則同規矩,黑鼠都曾經同我合作過唔少次。」港豬放下雪茄,吐出最後一口霧:「嚟緊艾寶琳地下格鬥場,即將會舉辦一場比賽,會有唔少貴族觀戰,呢啲獎金同規模嘅黑拳比賽,無人脈介紹係參加唔到,我就將依個機會俾你,完事後六四分成。」

「有任何規矩?」

「除咗禁止帶武器之外,基本上都無,但有一點要注意,就係你上到場喊投降係唔會有用,只有經理人亦即係我喊先有用。」

「咁如果我就快輸,你會喊?」

「我同你無親。」港豬仰頭喝酒,一口灌掉:「而且打輸拳嘅人,係無任何價值。」

他這句說話的語調,可以感受得出冰冷。
墨b
小似 牧師又係攞病者整奇怪藥劑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞