【 雷槍】《病港II》(23)

1001 回覆
1000 Like 6 Dislike
Push
推!
宜家叫1001會唔會太早
輕輕一推
希望唔洗等到朝早
文不見了
推到出新post出文
二連推
三連推
三推拉
二連拉
一拉再拉
up
文呢
文呀 病讀出沒了
期待新po
這些海報全是艾匡的肖像,還有大量政治宣傳的口號,其中一句我耳熟能詳。

「月光在上,草生不息」

「你係......」我望著港豬的背部。

「好快你就知。」

港豬把我帶到禮堂那一層,沿途經過的班房放滿了補給品等物資,更有些班房放著槍械和頭盔等武器防具。

走廊上、樓層間負責看守的人,每當港豬經過他們都會點一點頭。

最終,我們來到了禮堂門口前。

港豬把一直叼著的雪茄掉落地上,用皮鞋踩一踩讓它熄滅。

他深一深呼吸,強而有力地把這道大門推開。

「咣!」

納入眼內,是一群市民。

當中,有普通的市民、有勞動階級的工人、有專業的工程師、有看似貴族的份子,更有疑似艾寶琳官員級的人物。

他們按照社會地位,分前後排的椅子而坐。

每個人都不分你我,在台下耐心等候某個人到來,前排的席上還有賴桑。

而禮堂的正上方,正掛著艾匡的肖像畫。

港豬從中間的通道直行,並且行上了大台。

「各位,久等。」港豬橫視座上的眾人。

大家在座椅上平心靜氣的看著台上的港豬,我則站在禮堂大門前觀看。

「過往嘅工作,實在係辛苦大家,各種情報、物資籌備、招攬成員全部都得來不易,但為咗可以喺暴政中得到解脫......依一切都值得。」港豬先跟大家說出,一個好消息:「首先,幫艾康做黑事嘅陳十禍,同佢一眾嘅土匪都經已伏法。」

台下的觀眾聽到後,都表示了認同。

「如今,將會係重創皇室嘅一個好機會,佔有全艾寶琳接近20%資產嘅商人「黑鼠」,根據我觀察佢已經暗地咁撤資,佢嘅走資行為多少會對艾寶琳經濟做成一定影響,我哋可以趁機會由經濟入手,接下落嚟嘅日子,請商人將物價推高,激發更多人民對艾康嘅不滿、普通市民幫手傳播反皇嘅思想、勞動階級召集更多成員罷工、工程師繼續為反皇派準備武器防護具、貴族就利用你哋影響力繼續散播經濟爆破嘅言論,官員幫我特別留意皇室經濟政策嘅未來走向。」

「我哋仲未可以宣戰?裝備已經齊全。」有工程師問。

「未,艾匡公主仲未出現。」港豬答。

「但係,之前有情報話,艾匡俾陳十禍旗下嘅「麻辣土匪」頭目雷耶斯綁架,既然陳十禍死咗,應該會搵到人?」有名市民舉手提出。

「嗯,可惜嘅係,我搵哂成個康盛花園,都唔見有艾匡公主嘅蹤跡。」
「咁樣嘅話,會唔會艾康將我哋連根拔起嗰日......」有市民神色緊張,說出最壞的情況:「我哋都未可以宣戰?」

「我知道各位嘅擔憂,但我可以答應大家,若果到咗嗰日,我哋都未曾等到艾匡公主返嚟,我會用盡一切嘅方法保護大家離開,以下,我想請馬克先生上台......」港豬突然說。

接著,眾人的目光都跟隨港豬望來,投放到禮堂大門前的我身上。

「我......?」

我愣然。

為免浪費大家時間,我唯有上台且看什麼一回事。

「今次行動有賴馬克先生嘅幫忙,先可以順利咁解決護皇派嘅陳十禍,如今我哋暫時唔需要擔心,到新地方建立倖存區會被搶奪嘅事,所以我正式宣佈......「反皇派倖存區計劃」啟動,詳細嘅說明我會分唔同人講落去。」

港豬宣佈之後,迎來台下的一片掌聲。

「終於可以建設......」、「太好啦。」、「艾匡公主萬歲!!!」、「等咗建立屬於我哋嘅領地好耐!」

「今次嘅會議,大致上就係咁。」港豬都說完了。

秘密會議結束後,有的人留在座位上討論,有的人則去忙自己的事,只有我一個愣然的呆站台上。

「港豬,你係反皇派嘅一分子......?」我轉頭看著他。

「馬克,你有冇聽過白月草依個人?」他反問我。

「嗯。」從賴桑和少佐口中得知,這號人物是個反皇派的領袖。

「我就係白月草。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞