【 雷槍】《病港II》(23)

1001 回覆
1000 Like 6 Dislike
會係今晚冇文
push
又愈黎愈夜
理論上係朝早post
算係早咗
看似無恙的直路,冷冽寒風吹摑不絕。

「馬克,你上前睇下。」金有裘指示。

我一邊環顧左右,一邊雙腳踏前。

周圍除了風聲,靜得可以。

待我行完一半路,都未見有任何情況出現。

突然,我腳下絆到了什麼,身子失去平衡正要傾前跌下......

我兩掌撐地,順勢打了個觔斗,回復站姿。

與此同時,一陣急速的腳步聲從村屋那邊出現,有個不知是否強盜的男人,手持刀子衝刺過來。

「有人搶貨!」金有裘大聲提醒。

我的金鷹頭拐杖準備抽出金劍。

「啊!!」男人大喊。

他奮不顧身地,要將刀子刺入我肚皮。

金光一閃,我抽出杖中劍刃。

「嗖!」男人被一劍封喉。

「嗄嘎啊!」他按著喉中急噴的鮮血。

戰鬥尚未完結,我聽見背後樹叢位置正沙沙作響,似有什麼要跑出來。

因此,我立即轉頭狠盯,發現躲藏於樹叢的女人。

「噫啊......」女人手握小刀,卻裹足不前:「Ken......」

她略帶驚懼眼神,看向了鮮血狂流的男人。

「馬克,搞掂埋佢!」金有裘正跑過來。

我靠近之際,她憤然舉起小刀:「你哋班人口販子......」

人口販子......?

「馬克!郁手!」金有裘再喊。

女人握著小刀向我亂劃,我連續退後閃躲,最後金有裘趕來將她一棍打死。

「呯」棒球棍上的釘子從頭上拉出,血花腦漿跟著溢出。

「嗄啊......」女人直接伏倒地上,以最後一口氣說出遺言:「細路係......無辜......」

「呯」金有裘再來一棍,這次她死絕了。

「呼......你做咩見佢女人就手下留情。」金有裘為了安全,再揮一棍:「你係都女人有興趣嘅,完全任務之後帶你去慧安園玩到厭都得。」

「呯」
「唔係。」我全身仍然凝固,目光停留在運送的木箱。

「咁係咩。」金有裘瞄向了我。

我思索片刻,轉頭一問:「箱入面嘅貨物,係細路?」

「係咩都好......都要送到去目的地。」金有裘返回後面,向我招手示意:「快手搞掂埋,差少少就收工。」

我不知那兩個突然冒出的人,是什麼傢伙。

但我感覺......

做了錯誤的事。

可能金有裘留意到我臉上的深疑,而主動說話:「你好等錢洗?」

他見我不答,繼續說:「想喺依個年代過得舒適啲,係要拋棄一啲嘢。」

「所以......」我停下步伐,問:「入面嘅係細路?」

我們已經將貨物運送到康盛花園巴士站,多行一段路就完成送貨。

「無論係咩,你知道自己好快收到錢就夠。」金有裘戳戳我胸口。

「依家嘅行為係販賣自己嘅同胞......」我說。

「馬克,你依家先想對著幹?」金有裘不作退讓,兩眼瞅緊著我:「港豬先生,係唔容許任務失敗。」

「失敗嘅話又點。」

「會向你下達江湖追殺令,艾寶琳無你容身之所。」金有裘輕輕搖頭,一副神情凝重:「你唔好試,你咁樣係破壞佢嘅規矩,趁你未見到箱入面係咩,快啲送入去,咁你都會好快忘記依件事。」

「送去嗰到係咩地方。」

「陳十禍嘅地頭,一班土匪聚居嘅地方,唔好諗太多。」

「呯、呯、呯」木箱內傳出輕微的撞擊聲。

「土匪......」我瞧向不遠處的康盛花園。

「繼續行喇。」金有裘繼續推著車子。

我強行把木箱打開,使金有裘措手不及。

「噠」箱子貨品重見天日。

兩個被綁麻繩和口塞布條的孩子,正蜷縮於箱中。

他倆意識有點模糊,可能氧氣都不太足夠,一直嗅著混雜木材的氣味。

「呼──」一記棍棒,直揮向我的後腦勺。

我彎頭一避,向背後偷襲的金有裘踢出一腳。

「呯」

「啊......」金有裘狼瘡地退了幾步。

「你決定要放走佢哋!?」金有裘繼續恐嚇,喊:「成個艾寶琳嘅地下世界,都唔會放過你,你會毀咗成宗生意,你係代表緊港豬......!」

「或者我做事應該圓滑啲。」我把箱子蓋回去。

「你......」

「送埋入去,之後任務就完成,我再做嘅嘢都係代表自己。」
「你想攻入去?哈哈哈,唔好玩,陳十禍佢個地方好堅固,仲有班友幫佢守住,你一個人做唔到啲咩。」

「就睇下點。」

金有裘眼神中,閃過一絲驚異。

如是者,我們成功把「貨物」送到目的地。

我更無意發現,有次從犬學派手中拯救艾匡的景嶺書院,原來就在旁邊。

「送嚟啦。」金有裘停在他們的入口。

兩名土匪打開木箱,出來審視:「兩件?」

「嗯。」金有裘回答。

「錢會遲啲交俾你老闆。」土匪雙手托住木箱,準備搬入去:「紀梅,做咩發呆,幫手啦。」

「依條友個樣......好似邊到見過......」名為紀梅的土匪,湊近我臉前:「啊,麻辣土匪班友俾人滅嗰陣,係啊!嗰陣有隻怪物從天而降......」

「佢發緊神經,唔洗理佢。」另一位土匪讓我們別介意。

但他,確實沒發神經,而且記性很好。

想必他是那天存活下來的土匪一員。

康盛花園跟景嶺書院那麼相近,想必固中應該有什麼牽連。

「咁我哋走先。」金有裘讓我一起離開他們視線範圍。

「馬克,你仲諗緊救細路嘅念頭?你都見到,佢哋入面估計都有四、五十人。」

「你返去先。」我轉身返回土匪據點。

「你返嚟有咩事?」有土匪見我回來。

「我想借個洗手間。」

「自己就地解決,依家嘅世界仲洗乜要廁所。」

「我唔習慣。」

「唔習慣!?」

「唔好意思,佢係出自艾寶琳貴族嘅公子哥,對如廁嘅地方係有啲要求。」金有裘助我解話。

土匪想著想著,都不無道理:「算,你哋同我哋做咗咁多年生意,應該都唔會出咩古惑。」

簡單幾句,我們得到進入康盛花園的權限。

「廁所喺商場一樓!」那土匪告知我們。

這裡地方不大,從入口進去會見到一座長方型的商場,然後是左右兩邊的分叉馬路,各自通向一個迴旋處和幾座私人居屋。

就算搶劫是本行,這年代土匪都需要耕田種植。

他們商場的店舖單位,似乎都用了來製毒,而且有分做毒和監督的人。

不知不覺,金有裘都參與了是次行動。

「你仲跟過嚟?」我說。

「你知唔知道,就算你救咗班細路,佢哋喺倖存區入面都係乞食。佢哋父母發生性行為,生出嚟後養唔掂啲仔女,都係要靠依班土匪先養得到。」金有裘說。

「但班細路最後嘅下場係點?」我反問。
今朝咁早嘅
課金係咪無了
見你地話早有文仲以為加更,空歡喜一場
訓醒先 好攰
友文
原來真係有
有的話等幾耐都得
墨b早抖
ok 愛你
睇黎啲有名號嘅人會一個個出場
期待黃金水中魚出場
「會向你下達江湖追殺令,艾寶琳無你容身之所。」

發生啲咁嘅事緊係出江湖姦殺令啦
謝墨巴

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞