迪路獸/聖龍獸本命﹐暴龍機ver. complete你問我答

1001 回覆
57 Like 7 Dislike
開到第3個地圖 唔敢亂打 所以去返第2個地圖練埋隻加布獸先
唔會呀你鍾意點搞都得﹐我成日限制自己個原因都只係因為我啲實驗精神
練嘢返東京map1啦100%唔會死嘛
點分東京定檔案島忘記哂 唔好意思
Menu

主頁撳右邊上掣(A)入Menu,Menu裏面主要有(1)數值、(2)地圖、(3)治療、(4)對戰,總共四項,用左邊掣前後選擇。

(1)數值
入數值頁面後會見到目前訓練緊嘅數碼精靈,可以用左邊掣前後選擇換過第二隻,撳右邊上掣(A)可以進入嗰隻精靈嘅頁面,裏面有「DP」、「WIN」、「HP」、「ATTACK」四項,都係左邊掣上下選擇。

DP嘅意義

DP全寫係Digimon Power﹐係戰鬥中需要用到嘅力量﹐DP並唔係由獨立一隻數碼精靈持有﹐而係共用嘅,DP上限係99。以下係DP嘅增減機制:

每行100步:+1
基本進化:-3
究極進化:-4(總共-7)
輸咗:-2

WIN嘅意義

每次戰鬥贏咗都會提升win值﹐而提升win值可以解鎖進化嘅階段(如果你有想解鎖嘅進化分支,假設係完全體,你必須首先解鎖完全體嘅進化階段,即係升滿Win II)﹐以下係各階段所需嘅win值。

進化至成熟期(Win I):需要贏10次
進化至完全體(Win II):需要贏15次(累積贏25次)
進化至究極體(Win III):需要贏15次(累積贏40次)

亞古獸加布獸會有
進化至超究極體(Win Ω):需要贏15次(累積贏55次)

HP同ATTACK

數碼精靈目前嘅生命力同攻擊力,係戰鬥力嘅表現。HP同ATTACK值可以透過電波小遊戲各+1,不過進化體唔會得到強化

(2)地圖
地圖有6張,已發現嘅地區總共17個,剩係可以完全用左邊掣移動,撳右邊上掣(A)進入地區,右邊下掣(B)取消:

數碼暴龍01地區:
檔案島前編:4個
東京:3個
檔案島後篇:6個

戰爭遊戲地區:1個
tri.地區:2個
LAST EVOLUTION地區:1個

(3)治療
當數碼精靈受傷時就要接受治療先可以繼續行路,只要撳右邊上掣(A)就治療咗,以下係數碼精靈受傷嘅原因:

當出現敵人而冇打(呢個係帶出街行經常遇到嘅問題)
當出現敵人而撳咗右邊下掣
當戰鬥輸咗
當戰鬥時逃走

(4)對戰
同另一部暴龍機同時入對戰畫面,見到「READY!」字眼,就可以連接對戰口,等到出現「BATTLE」字眼就表示對戰成功,兩隻精靈將會互相攻擊。如果對戰失敗,過咗一陣就會出現「ERROR」字眼,或者可以撳右邊下掣(B)離開畫面。贏咗對戰都係會升到WIN

官方認可可以對戰嘅機種可以參考四樓嘅列表同圖片。
口誤:檔案島前編地區1,啱啱update咗最新同地圖有關嘅攻略,可以睇睇
本來我係機械暴龍獸同埋正常嘅戰鬥暴龍,宜家無啦啦,變咗喪屍暴龍獸同埋黑暗戰鬥暴龍獸,有冇機會可以變返轉頭
可以連輸兩場﹐即係遇敵即撳右邊下掣
有另外一部機對戰得唔得
對戰冇得控制輸贏
我上個post已經成日講最後都係靠運lol
亞古開波遇到比丘巴達但未見加布點解既?
仲有場場戰鬥都進暴龍獸會唔會唔夠DP?
同埋點解佢成日本冇啦啦病左要食藥?
同埋點解有時亞古獸出招可以一下扣人4血?
同伴精靈係隨機﹐而扣四血係因為道具效果﹐聽日繼續寫正傳攻略﹐今晚專心答大家問題(希望專心啲唔會再打錯/寫錯)
點可以用道具?
冇﹐你會自動用咗﹐喺獲得道具嘅一刻就已經用咗
玩左34,608步,都只係得隻 亞古獸同埋巫師獸,幾時先玩到有奧米加
今次tri收錄既閪貓係咪有分完全體同究極體版本架
我就係同時試緊﹐目前爆win冇進化﹐不過睇緊有冇得解鎖到
唔係呀,我囉奧米加斬第二關隻閪貓十幾次都未解到慈悲
去番第一關閪毛都見唔到條
你而家check下數值個頁面有冇個進化分支?
冇呀
每一百步加1點DP,平均400-600步遇敵一次,總步數每三千波一次電波戰鬥,進化成熟期一次用三點DP。條數可以自己計。

懶得計嘅話直接話你知。只進成熟期,DP長遠黎講會慢慢累積,一定係正增長,只係快慢問題。
我發現我完全冇睇到佢第二第三條問題﹐通得太多晚頂多謝幫眼
屌我知差咩啦
係要用奧米加打贏一次閪貓同墜落神聖天女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞