[1月Database] 記錄的地平線:圓桌崩壞

891 回覆
49 Like 3 Dislike
根據大賢者佢果個魂魄理論, player死後再重新連接肉體+靈魂,
期間會造成資訊劣化(默認係扣你記憶), 而個地點就係月球, 誠惠好似試緊用頭髮代替記憶(not sure)
本身design係扣exp
但變左現實之後exp會連帶記憶一齊冇埋
警衛其實都唔係城惠搞既
明明係 魔法陣無限比能量動力甲
搞到條痴線佬可以無限mp係城入面搞事
衛兵單野完全係天跌落黎嘅籌碼比誠惠用黎同供贄講數
睇完最新一集
亞因斯講到自己做公爵可以令兩邊大地人勢力和平共處咁冠冕堂皇
實際上咪又係想做官架空圓桌會議
講到尾濡羽呢頭話要東西合作,果頭亞因斯就做左公爵,公主又同齋宮家主結婚
分分鐘亞因斯本身就係鬼黎
劇透
寸撚到明明本身就廢公會黎
同香港啲賣港建制一撚樣
背後有成座靠山+方圓十里都係自己人+直接掌管全城經濟命脈, 串得起
鄙視
另外一位齋宮家會咩表態?
其實今集提左兩個重點
1.冒險者心理問題
2.大地人歸屬感
第一點由黑劍同第8商店街會長對話聽得出
第8接收左係honesty走嘅人 再過俾黑劍train
個班人因為得到大地人嘅讚賞
先覺自己被困係game世界係有意義 從而努力生活
變左亞因斯嘅失業救濟政策 其實解決唔到呢個問題
第二點就由金毛狗到講
秋葉原提供左大地人自力更生不受家庭限制嘅影響
但佢地冇身為秋葉原一份子嘅歸屬感
因為長期秋葉原只係冒險者嘅城
李耿把聲
啱啱先知原來TRPG個網有晒D角色設定資料
之前仲搵咗好耐 唔知D角色真人名邊度爆出嚟
睇完第二集終於卜記得返
honesty條友講到咁偉大最後走去奶
食埋公主人血饅頭咁

另外果邊好似第二季搭搭下火車就停左
同埋index做太上皇
火車個度係狐女下令叫停
折返左關西之後就發生常娥事件
之後狐女擺脫index操控
最後嗰幕條女乜水?
齋宮家幕後話事人 好似係
應該係 ending後有講
小說有啲心理描寫
本身年少組出去打任整魔法包個時撞到變左妝嘅濡羽
然後年少組影響 加鍾意城惠
先開始反9 index
請問有無ching知第一季第12話4:27 五十鈴彈果段仔有無歌名

https://myself-bbs.com/thread-32417-1-1.html
Kr條紅髮靚妹幾好J
蜜莉姆
其實一句講到尾亞因斯係想起立秋葉原政府而唔係一個而家沒晒效力既圓桌會議,亞因斯直接做人地契弟的確係破局既一個好方法

同埋而家唔可以再會game既角度睇問題,而家係一個新既世界,有d人無人生目標,有精神病點都要照顧同理下,果班唔係廢人,而係冒險者,武力上係勁過大地人好多,又唔會死,如果繼續唔理個group越黎越大唔知會有咩後果

加上睇左頭兩集我覺得而家最有錢最有勢力果班人係變左三大生產公會,開始玩緊無政府資本主義,圓桌會議一事無成只會越黎越嚴重
圓桌本身就精英主義
「點會冇飯開?我有個下屬唔打得又冇生產力,但管人管得好好」
圓桌包括助手們都太出色,所以離地,又忙住處理世界危機
穩定內部定係對抗外部危機,好有既視感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞