[1月Database] 記錄的地平線:圓桌崩壞

891 回覆
49 Like 3 Dislike
口傳黎
加奈美嗰邊小說好好睇 至少值得睇過少年組
係動畫組on9
想睇城惠同加奈美以前啲野
上季佢話個女三歲
城惠個表情好撚痛
但係佢地召喚d怪
會破壞大地人嘅屋企
想死都唔應該阻到人
啱啱第一季睇到勞迪(金毛)返生,乜player唔係會見到NPC個title係大地人既咩,點解隱瞞到身份
同埋城惠契約書係咪萬能既魔法
d責任要分返開, 班人本身長駐條村, 除左送死外都會殺下怪, d飛龍唔係佢地召, d鬼怪亦唔係佢地召
當連最難raid都有寫既時候
點解仲會覺得新手地城會有人想睇
咁呢個係人地作品 佢想擴闊世界 咩人都有
佢真係想寫一個咁既世界有咩問題
無話有問題呀 或者係動畫組功力不足掛 事實就係動畫睇落悶囉
咁動畫的確做得柒
好鍾意佢成個系列d故事
其他外傳漫畫同小說就算唔係佢寫都睇得好過癮
貓太同瑟拉拉煮飯仔 西風旅團嗰d都有睇
最好每個大公會出一個外傳

但年少組真係悶 得小說本第八集冇翻睇過
我都未聽過上左app store 睇原來係解迷game黎

呢幾日一口氣重睇番頭兩季真係好爽
對我黎講細路組又唔係咁差姐
第一季金毛死嗰段真係有啲眼濕濕
至於アカツキ同ミノリ嘅話 兩個都要
啱啱追到第二季頭殺人狂俾曉打低左,依條友只係俾把刀上左身? 好似提過佢本身都要殺冒險者報仇,但完場都冇講原因
同埋點解唔搵啲勁人打殺人狂,要全女班打
個衛兵本身都憎冒險者先會去買刀
自己能力比冒險者勁但成日俾冒險者當做機械人咁鄙視
把刀description變左現實所以令佢變左以前俾女人毒殺既古代種
就係因為佢仇視女人所以要用全女班去引佢打
因為秋葉原殺人狂係大地人嗰邊嘅過失
公主要負責任解決返個問題
所以呢次戰鬥係以公主為中心
最後委託返晒平時同公主熟嗰班女仔打
公主就負責落Order shut down個魔法陣

殺人狂未上身嗰陣喺因為D人都當班衛士係自動機械人
即使自己勁過冒險者 都畀人當佢地係警犬咁鄙視
所以好撚憎佢地
動畫完全冇提殺人狂係衞兵,剩係話偷左甲
順便問埋點解死左要剪頭髮放落海?係習俗黎?
其實佢都係依賴件甲先勁,大地人係無可能打贏冒險者,呢個先係佢哋憎冒險者主因,第一季哥布林王事件其實主角都講過呢個問題,兩者本質不平等,令雙方好難有共識
小說講到邊?
邊度有live
動畫由第一季開始就已經係實莉控
明明知道曉先係第一女主
但係動畫出現嘅實莉設定細節仲多過曉
唔會寫「大地人」
平時寫住「冒險者」果個位變左直接寫住職業
因為本來冒險者就有職業,所以如果無細心對比介面就分唔到

世界級魔法
本身只係奉獻記憶得以重生
剪唔剪頭髮其實應該都得至係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞