[1月Database] 記錄的地平線:圓桌崩壞

891 回覆
49 Like 3 Dislike
player本身做咩都得, 即係咩都唔做亦得, 得知有機會出game返現實世界之前及之後, 其實係越黎越多人係game內消極生活

出事係遲早問題, 係丐幫幫主既立場黎睇, 其實佢都做唔少野, 先係收容班廢青入會集中管理, 又會幫大家r資源同福利, 甚至r就業機會(雖然有工都可以冇人做), 但圓桌會議唔係萬能, 終究係由唔同公會組成, 各顧各利益冇義務care其他公會, 如果冇丐幫咁d滋事份子4散其實會仲多問題
其實honesty公會內部都不滿收咁多大食懶
阿因斯講到明收佢地係因為想個公會多啲成員
維持係圓桌會議入面既地位
都係權力愛好者黎不過無能
同埋圓桌會議本身就冇約束力
唔似西方plant hwayden咁用獨裁主義
基本上就算行亞因斯個套 可以用嘅資源都冇咩
係有咁多資源 腹黑眼鏡之前就唔使打生打死搵錢
再加上誠惠不嬲都唔會信對佢而言信息量唔夠嘅系統
所以直頭打到入金庫先知個世界點玩 先有信任
圓桌會議似緊急應變大會
講到利益同長期野就無咩用
呢啲人只會諗自己
唔會理其他野
講真....OP ED冇左Yun*chi 真係好唔慣.....
https://youtu.be/fNfboNEFh-g
個時seven falls castle要幫公主個時
都係非約束力任務黎
主要真心睇班玩家有冇興趣幫
個時如果班玩家冇興趣
真心會滅國
所以先要揾公主著短裙招人
睇完樓上前文提要都係得返依稀記憶
同埋圓桌會議成功運作到
係睇面個浸讀心眼鏡嘅領袖魅力同底個浸腹黑眼鏡嘅政策
而家面個浸冇左 底個浸長期做bad cop搞到民望太低
點推得郁啲政策
同埋誠惠一早知圓桌出事係遲早問題
因為圓桌會議本身就有問題
1.圓桌組成本身就係靠恐嚇令在座嘅公會長一齊傾
2.圓桌根本代表唔哂所有公會
3.如果用公會人數比去代表發言權嘅
人數多嘅公會會壓9人數少
4.圓桌冇實質嘅立法執法權
除咗可以用system限制外
根本冇令player可以強行守法嘅空間
5.根本就冇足夠錢去運行完整嘅組織架構
所以佢比份大地人呢下
真係一絕

不過鐘意睇佢攻副本正啲
銀箭會長個下好有feel
誠惠好似唔係咁想將圓桌會議變成"政權"
俾一部份大地人加入 (好似西方十席咁)
已經有名義去立國

大公會變常任理事國
中低層公務員判俾普通玩家
行動力會大好多
重煲兩季先記得亞因斯有少少
明佢想幫自己班細
但係提出嘅方案出發點錯左
城惠係唔想令圓桌變政權
但同時佢係想冒險者守佢地所訂嘅規矩
Eg 尊重大地人咁
以前可以用衛兵系統 公會會所設定去限死啲冒險者
但秋葉原殺人鬼之後前者冇左
後者因為維持費用係天文數字又還左俾銀行
變左圓桌係有名無實嘅組織 好似街坊會咁
睇翻第二季尾誠惠打通咗比會長,
聽到個女三歲嗰時自己都頹咗

好想解構更加多依個世界觀嘅秘密
一開始只係以為係普通野
player掉咗入game裡面
但睇落去 發現game入面變咗現實一樣
現實同game mix 埋一齊
大家要尋找一個新嘅生存方法

anyway有冇小說黨可能分享小說進度係點?
每一個mmorpg輕小說既作家同讀者都追求一隻不停有變數 每個人都係獨特既mmorpg
啱啱開始追動畫,正呀成50集
睇到城惠話深信鐘意依座城市既人多過討厭既人有啲感動
但個公會會館咁有用,賣500萬會唔會太平
剩係比完500萬冇手尾跟就平
五百萬好似已經係大數目黎
而且冇人好似城惠咁諗到可以買黎用
小說中文版都係出到11咋
12圓桌崩壞都未出
係俾500萬金幣
之後每個月要俾管理費架
唔係就唔使打奈落表參道
仲以為交稅已經夠維持,未睇到咁後
但果3個商會每個夾左150萬,結果城惠喺個會議講左料理祕密,咁咪好蝕?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞