[1月Database] 記錄的地平線:圓桌崩壞

891 回覆
49 Like 3 Dislike
城惠:我全都要
關於呢樣野K島呢兩個禮拜討論左好多
基本上係可以認同亞因斯唔係壞人、立心係好,但係就太蠢
先唔講佢甘心做大地人隻狗去管理秋葉原區帶來的各種潛在問題(捲入了大地人的政治鬥爭就可能令冒險者們被迫表態歸邊)
同埋佢自己根本唔夠人望或能力去推動圓桌會議支持佢個提案
重點係佢個公會一路膨脹之餘其實也解決不到他們實際的需要
因為佢收的基本上都係對未來絕望到近乎不事生產的人,但響秋葉原區度基本上只要肯接任或做其他人都唔會餓死,今集兩個酒友傾計時都話有D絕望的人因為過檔同參與公會行動而搵番意義,就算唔係參與戰鬥,一樣有其他非戰鬥工會佢地揀
但係誠信收左呢班人後根本沒能力去解決他們的問題,所以先將個波掉比圓桌,問題係圓桌唔係政府,好多野都無強制力,無可能話要解決就解決到(更加唔係向佢地派福利就可以處理到)
當然可以屌圓桌班友精英主義唔理低層野,但確實唔係佢地會議的決策就可以做到既野黎
其實差一步,圓桌會議都有分山頭主義,城惠同三日月同某幾公會都有私下開會傾呢樣野,他們無視咗亞因斯。

城惠睇的野太多,忽略咗眼前的事,成日諗住仲有時間,逃避秋葉原內部問題,佢睇的係成個大和的問題。結果圓桌變咗例行公事,冇咗統一意見的人。
index不嬲都係實際掌權者
本身城惠周身唔得閒
內政基本上所有野都要經佢
又要搵錢 又要探索
克總彈左去大陸ser 個時外交都要撈埋
一條友點做到咁多野
逃避問題係小說入面寫?

我睇動畫就唔覺喎
第三季唔係打完常娥冇耐咋咩?
啱啱返黎邊做到咁多野呀
最逼切一定係搞掂對外同對內既治安先
應該係小說講,我唔知動畫會唔會補返。

所以我話城惠同亞因斯所睇到的野唔同,亞因斯只見到秋葉原親身感受到的野,城惠就睇埋全個大和,而亞因斯唔係冇提出過請求(第一集),佢以為冇人理自己,而城惠心中有數冇同亞因斯講。

其他公會長就用自己方法幫誠信的人(過檔去黑劍),又係冇同亞因斯講。

以下我觀點:呢2個動作反映出他們亦覺得圓卓會議太多局限,只能一致贊成不如各有各做。)結果就變成而家咁樣。
應該話大家只係圓桌以下嘅自治組織
有啲似歐盟個個format
即係有大野先攞上大檯講
自己圍內國家野自己拆咁
冇計啦
阿因斯一開聲就係問人拎錢
正如香港人對班蝗既諗法一樣
喂你班人有手有腳唔做野
憑乜我做餐死揾返黎既錢要分俾你?
分完都冇解決問題
冇計, 圓桌會議咪即係街坊互助協會, 應付唔到社區行政
誠信班人要改善士氣→需要社區中心、康樂, 要腳踏實地→需要勞工處
但圓桌會議最多俾到娛樂+飲食+保安呢d出黎
岩岩開黎睇 發現已經唔記得哂劇情
黎緊城惠會唔會用移籍大法?
即係用金毛狗轉生大法
有無gay?
你有咁撚多稀有料整合約嘅
Log horizon 一早變世界公敵啦
今集又好似有翻少少第一季feel
悶到
棄得.
好睇
曉 一季比一季長左
比返第一季個身型我

屌你老母

誠信 因為調查傳送環個任務
比人標籤左
再加不斷收人 又無乜體率下會員
搞到咁
今季好似得12
其實小說都未夠貨整到24集
唔撚記得晒套野做緊乜
提托拉真係好得意
直繼真人生贏家
唔使戴套
本身第二季常蛾都係出左動畫先補小說
隔咗太耐,忘記咗好多劇情。
喺遊戲世界生活,變咗好似喺現實世界咁要處理各種問題,題材幾新奇。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞