『薪火post』BNO 續期資訊(108) 睇頂置 –– 你知道嗎,HMPO批核BNO嘅速度係每分鐘5本呢

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
12 月中寄 e express,1 月先至寄出,英國都未見到,分明俾郵政拖完一個月再變平郵勇士

點解咁「傻仔」寄郵政?因為只係幫人續,唔係小弟嘅,而且嗰位人士本 BNO 唔值得我急

E-express其實只不過普通空郵,掛號仲優先過佢,不過機位難求,上唔到機就一路擺咁囉。
其實大型速遞根本個服務就係上門交收,價錢已經計咗,根本無必要自己走去門市,成個服務係佢就你時間同地點!其實ups/fedex平啲而且一樣去英國快夾妥,之前網上開戶價ups$200內fedex$215,fedex門市做過$235添,半年前續證熱潮做緊呢啲特價,今日你要去格吓價了。呢度經驗ups/fedex/tnt/dhl去英國時間差不多,只有價錢上有分野。另外文件唔需要單面,無謂嘢唔好交,盡量做輕啲,價錢就可以用最低價了。
所以DHL好識捉住啲客嘅心,最貴係佢,因為啲客認為佢值,至信得過,同啲客講加保安心又放心,啲客覺得唔貴,豪埋俾佢,呢度有人一份件寄咗$6xx,主因係影印得多,份件重,另加埋保,埋單上嚟仲話抵,覺得值呢樣最緊要!豐儉由人啦
Go
用UPS ,網上開完戶只係 $230 左右
或者上Spaceahip格下價
呢隻太空船廣告多,初期發現做fedex係算抵,後來發現佢海鮮價,不過每個月總有推薦旗下一間速遞,而呢度都收晒成功報告,其他速遞係慢過四大速遞。依家類似中介多咗唔少,有時間搵多幾間格價實有收穫!
我上星期寄野去英國,揀左TNT EXPRESS,一星期左先到。
但個價就大約$200

UPS 貴DD,都係$220-230
但應該會快D

兩日前講完,今日終於 Approved
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞