『薪火post』BNO 續期資訊(108) 睇頂置 –– 你知道嗎,HMPO批核BNO嘅速度係每分鐘5本呢

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
睇頂置
由6月申請到琴日終於收到
如果有巴打有類似情況可以參考下,文長注意

首先我係因為deadline fight 到差d 趕唔到deadline,
而且因為太接近deadline 加武肺,
到HMPO 處理我既case 時話已經開唔番d Files(我估係privacy之類既政策,即係submission deadline 後會自動hold 起左applicant 既資料)
之後就係漫長既等消息,
收到email 叫我重新申請(免費,不過要重新寄資料同副簽)
之後又係漫長既等待,因為第二次申請係要手填所有資料,所以係無網上申請既PEX application no., 即係唔可以網上查進度。只能用普通方法email 查等人工覆,HMPO 網站都寫明要三個星期先CHECK 到

咁我都明白武肺加HMPO 人手緊,又要處理好多香港人既申請,我都免得email 佢地阻住真係有需要問野既人

於是等多一個月就收到DHL 消息叫我拎件,點知原來係退番第一次申請既文件only

於是又一個月,到聖誕節收到DHL 話件野係英國入面要return to shipper(HMPO) 原因相信同置頂講既寫錯名相關,相信好多人都遇過。

如是者再等多兩星期到琴日就再收到DHL消息喇

希望對申請緊,可能面對同我差唔多情況既巴打有幫助啦

thx, 依家整緊timeline
遲下入黎匯報進度

睇吓你個pe會唔會星期一返到工回覆你啦,但就預咗要俾埋相寄去。
葉劉淑儀認為北京或是時候禁止港人持雙重國籍
https://share.881903.com?article_id=2374152&article_column_id=11&fallbackurl=/news/local/2374152

機會來了
請問有冇人試過用稅局叫交稅既中文信(名同地址係英文)做地址證明而成功申請
DOC點寫
睇頂置
點解佢咁好人

終国藉係全宇宙最難甩嘅身份
係機會啦飛雲
搞掂左 thx doc大神

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞