『薪火post』BNO 續期資訊(108) 睇頂置 –– 你知道嗎,HMPO批核BNO嘅速度係每分鐘5本呢

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
想問下如果send email 問hmpo bno identity 但冇覆係咪代表冇
我今日問左hm office 我本新passport 仲未比dhl
等吓啦,要時間處理。你有無中晒身份證大法三項?
因為我老豆send 咗幾個星期
我老豆老母係香港出世, 但係張出世紙太舊冇establish嗰欄
你正式submit咗SAR定直接問HMPO有冇先
直接問佢哋唔會答
身份證大法唔適用於1997年前已經過咗11歲嘅人
我跟網上話可以send email 免費問嗰啲問咋
睇doc啦
等多陣
有同冇都會覆你
唔該想問 如果過咗期冇交資料 係咪正常最法做法係online 重申apply 同 畀錢
幫屋企人申請 但之前中左肺炎 所以過左6星期 個ac都取消埋
同佢拗過有冇得開返個ac 佢哋最後唔肯
所以放棄 佢叫我再oversee 填form 寄去
之後批左先再寄本bno
我想放棄嫌佢太慢 問可唔可以重新上網申請
佢話得 但又叫我打去customer service 話轉online
我搞咗成半年 其實可唔可以直接唔打去 再apply?
好奇一問,botc 有冇得保留 eu citizen 嘅身份或者部份權利

比多次錢姐
睇咩區域
照睇email你已經寄左supporting doc過去?
係既話你online apply完都要打過去叫佢幫你轉d文件過去架
應該得返 BOTC - Gibraltar 可以keep EU citizenship?

而Northern Ireland 嘅BC 就要靠Irish citizenship 先可以繼續做EU citizen?
因為其實寄form apply都係要畀多次錢
但佢冇叫我寄舊passport 只係副簽 同form 仲有letter解釋有咩證明之前申請過 我咩都未寄
咁其實之後係咪又要再等佢批 先再交passport同其他影印本
如果係咁要寄兩次我係咪不如重新申請過好d
一樣價錢 ?
直布羅陀仲要入埋神根
唔通連英國人去都限180日最多90日
我其實乜都未寄 只係online apply左 之後就肺炎斷左
所以我唔明有咩supporting documents
同埋佢叫我寄apply form 副簽 同letter prove之後apply過 但又冇好似之前咁叫我寄passport 同hk id copy嗰啲 咁其實係咪代表要等佢批咗再寄?
如果係咁 我要寄2次 同一個價 咁不如online再apply?
At least有個system 俾我睇住佢進度
如果係咁你覺得使唔使打返電話?
睇新聞為意到有一點幾有趣
直布羅陀本身冇入神根區
而係西班牙神根區延伸到直布羅陀
首先,你原申請已經因為過期90日,所以收咗皮當你放棄!你如果任何文件未寄,咪再上網俾錢照正常行囉,完全唔係問題。

第二,我估佢哋誤會咗你係寄咗文件去,但佢哋開信開唔切嗰班人,而呢班人嘅做法,就係寄紙本申請表去,由佢哋再開另一個申請編號嚟做,呢樣方法唔使俾錢嘅!而且佢應該有專用地址,所以唔需要太耐時間,而且最近新申請嘅都好快處理,根本唔需要擔心。

佢哋叫你寄表去,有無講點俾錢?我點唔明你所講,寄表時做咩唔係連舊證過去?好明顯你哋個溝通好有問題,你只不過將其中一封信擺上嚟,成件事來龍去脈完全唔清唔楚,我睇份回覆就係應該如上面第二所講,因為佢哋遲咗,因此正常份申請有機會有pe 跟嘅,你再申請就要同佢講要轉文件俾新pe,而之前你個說法,我懷疑佢哋誤解你漏咗本bno未寄,所以叫你交咗表先,佢哋搵返晒文件,睇過欠咩先再補!

咁你有兩項選擇,一係重新上網申請過,當上次重未發生。一係再問清楚,寄紙本申請表去,使唔使再俾錢,點俾法。如果唔使錢,你咪一次過連所有文件同副署交上去囉,如果真係要俾錢,咪行返第一方法,重新上網申請囉。

仲有,唔該冷靜少少,唔好當所有嘢都係衝住你,心平氣和唔需要急,睇清楚人哋講啲咩,了解人哋啲用詞想表達啲咩,佢哋嘅意思似乎唔係你所理解咁樣,依家佢哋多數應付緊因為遲咗90日嘅問題,而多數唔關申請人事,少有case如你,就係嚟求情,以往類似回覆都係叫補紙本申請表同講唔使錢。佢哋說法就係舊嘅一定開唔返,用紙本當做重新申請形式去做,佢哋收到表之後會做嘢,有啲回覆話明唔使錢,有啲就無提,實際再問清楚都係唔使錢嘅,視乎答嗰個人點寫。

當然,你每次問,如果唔係問同一個人,就可能答案唔同,而且有啲人又真係9答人嘅,所以可以嘅話,盡量搵返同一個人答會有個一致啲嘅答案。
真係唔該你
Sorry因為held左好耐有啲急
依個係我求情之後佢嘅回覆
佢叫我再畀返錢 之後我有同佢講過我個情況
因為全家都中咗 康復咗好耐 之後又爆 過多排先攞副簽
可唔可以直接寄 唔使畀 酌情
佢又話冇refund 所以我先放棄糾纏 雖然有人叫我試下投訴 但搞太耐 所以先想再網上申請
之後佢就上面咁覆
你覺得可以再問下佢搞清楚件事 定直接online算?
同埋你話最好搵返同一個人問 係指email定親身打過去?
真係唔好意思

你冷靜少少睇咗人哋個 email 先。

人哋都講得好清楚:
1. 你舊個 application 已經被個系統中止咗。你要申請過就要入過新嘅 application form 同畀過錢。
2. 人哋係擔心你之前寄過嘅文件會跌咗入黑洞,所以叫你下次寄嘢嗰陣可以加封信,講返你上一個 application reference,等佢哋可以撈返你啲文件上嚟。

雖然你個情況令人同情,但都唔係 HMPO 嘅錯,我唔見有咩理由可以投訴人哋。
有啲巴絲可以唔駛畀過申請費,係因為佢哋啲文件其實係 90 日限期內成功投遞,只係因為郵遞延誤,甚至 HMPO 拆信慢而冇喺限時內入到 system。
其實佢都答得好清楚,樓上亦有巴打指出咗個重點。我就見到你真係過期好耐,舊年10月過期,我諗點求情都難救。

既然係咁,你橫掂乜都未寄,咪當之前啲錢跌咗去,去上網再申請算啦。
香港開埠180周年紀念

1841年1月26日,英國皇家海軍於港島水坑口(位於今日上環)登陸,香港開埠。蕞爾小島,從此走進歷史汪洋,開始非凡命運。

香港開埠,是現代香港的開端,亦帶動了東亞近代化。

這時,美國立國僅65年。林肯時年31歲,合夥開辦律師行,還未晉身眾議院。
這時,維多利亞女王時年21歲,即位未足4年。成為印度女皇,是26年後的事。
這時,李鴻章年僅17歲,正在攻讀經書考取功名。洋務運動,是20年後的事。
這時,坂本龍馬剛滿5歲,被笑是鼻涕蟲。明治維新,是27年後的事。

全文閱讀:
https://www.watershedhk.com/%e9%a6%99%e6%b8%af%e9%96%8b%e5%9f%a0180%e5%91%a8%e5%b9%b4%e7%b4%80%e5%bf%b5/

———————————————
IG: https://www.instagram.com/hkwatershed
MeWe: https://mewe.com/p/watershedhongkong
Web: https://www.watershedhk.com

█ 支持WatershedHK運作以及尊屬分享:
Patreon: https://www.patreon.com/WatershedHK
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞