『薪火post』BNO 續期資訊(108) 睇頂置 –– 你知道嗎,HMPO批核BNO嘅速度係每分鐘5本呢

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
副署人咩資格
BNO holder
佢好似言下之意我無比副署form佢咁
咩職業
區議員 識左好耐
你問HMPO咩事
推呢個,終於新 post
直接reply 個email 問?
我懷疑佢睇唔到
因為我同媽咪果個一齊寄
佢叫佢果個要補
我分左兩個clear folder裝
你問清楚咩事先啦,你呢封template 嚟,你唔問清楚就拆解唔到咩原因,你呢隻又係日經問題咁濟,唔需要驚,只需要問清楚就得喇。
唔知對準備申請bno既各位有冇幫助
我個case係好快搞掂 本bno係11月尾到手

都係啲事前功夫 我買咗個透明folder裝哂啲copy 再買個黃皮紙袋入起個folder成個拎去寄dhl

入面既大份copy例如passport成幾十張就用萬字夾夾住放最尾 其他大張既copy例如出世紙&住址就對摺在最前 最緊要全部野整整齊齊 唔好慳嗰一個幾毫 咁人哋都方便幫你搞

但最後其實都可能只係我好彩咁啱撞到個傑出員工
我都有 仲每份野用memo紙寫好reference number同咩黎
但佢宜家問我拎副簽 明明我比左
直接reply HMPO email問嗎
Thank you!!
係,趁依家開工覆咗先。
問左了! 唔該你
睇佢覆衰邊瓣,報告上嚟俾大家拆解下。
可能又係隨手攞堆件黎做
應該係
食屎啦特快隊
仲味批...., 但收件係點,打電話?
根本就係啦,點嘢多到一個點,唔會有人去尋底!啲件堆滿成間房,唔清咗門口嗰啲,點攞到入面嗰啲?呢樣嘢唔止公務員係咁,私人公司一樣係咁!

員工:咁多嘢做,加人手好......
老細:同我開OT清埋佢!
員工:做幾多都係咁多人工,梗係慢慢做啦,一於個個枱頭都大堆積存,唔夠位咪塞埋入老細房囉......

又鬼叫一有班人湧到嚟續咩,往年暑假都係一個星期左右,乜都收齊啦!咪怪隻病毒囉,俾啲耐性啦,非常時期嘛!
係未3個月就要問問?
十月頭收齊文件,快3個月了……
剛剛先有個7月process 嘅剛批,你話你應唔應該問?
我再等等先
想問dhl幾多日會派到手,用咩通知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞