『薪火post』BNO 續期資訊(108) 睇頂置 –– 你知道嗎,HMPO批核BNO嘅速度係每分鐘5本呢

1001 回覆
15 Like 3 Dislike

好快
有個關於 included child 嘅問題想問吓咁多位🙏🏼🙏🏼

我係included child 嘅case,身分證大法中晒,但從來都冇一本用自己名出嘅BNO。八月嗰陣用自己嘅資料同英國嗰邊報 lost 咗本Passport,亦都用Skype同嗰邊核實左我嘅身份,佢哋話唔駛等Reference Number叫我去apply 一本新嘅,但係我唔放心加上做嘢忙,所以一直等到而家都冇搞😣😣

想問吓我而家應該幫我兩老嘅BNO報 lost 埋去先至 apply 我個本,定係可以唔理佢地個邊 proceed 我個 application?? 佢哋兩個嗰本過咗期14,15 年,不過冇打算 renew

利申:已經睇咗置頂,但真係搵唔到資料,同埋真係唔知我個名係兩老邊本BNO度,因為已經唔見咗好耐

萬分感激 🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼
搵人娶/嫁佐佢
你確定你係INCLUDE CHILD
中晒三項?中晒咪課金囉,咁ref no出咗未?有就好肯定啦,至於你電話所收嘅叫你唔使等,係俾真正報失唔見嘅人嘅回應,你唔係囉!兩老嘅就還兩老,你唔需要為佢哋報失,除非你想幫佢哋續埋。但你又講到自己老公嗰兩本仲喺度咁,又話自己included child,咁究竟兩老中有你名嘅嗰本護照有仲喺嗰喺先?正常要寄呢本去喎!

另外留意你需要俾出世紙正本,由於佢哋有前科,有人一去無回頭,建議出核證副本,如果真係俾正本,記得貼label 寫上pex no,最好有文件check list ,盡力唔好俾機會佢哋唔見你珍貴嘅正本文件。
應該係,首先我身分證大法3樣中晒:1)回歸個時得幾歲,2)身分證首發係96年,3)出世紙有 established

其實我之前SAR 晒兩老加我自己,英國個邊嘅回覆係兩老有bno: 一本94年issue,另一本 96,而冇一本passport 係用我個名出,所以我個 case 應該係included child (?) 兩老嘅bno 一早唔見咗,所以唔知我個名寫落邊本嘢度 😣

我咁理解有冇錯 ? 唔好比假希望我呀 😭😭😭😭 唔該各位
推算就係96年嗰本囉!跟你身份證嘛!
身分證大法中哂即係ok啦
報lost好快,搞拈再申請BNO
“Have you had a British passport before?”
NO

1. 你嘅香港永久居民身份證副本
2. 閣下的出生證明

以上一定要
其他睇DOC
所巴多謝你嘅回覆先🙏🏼🙏🏼🙏🏼

1)3樣肯定中晒,岩岩另一個回覆有解釋
2)兩老bno 04 同 06年已經過期,同埋唔見咗,所以唔知我個名係邊本度,但因為 sar 所以我知道佢地兩本bno 嘅 number。兩個renew 嘅意欲係零,我宜家瞞住佢地搞依單嘢 😣
3)我 8 月頭入自己資料去報 lost, 用skype 通咗一次電話confirm identity, 但一直冇 reference no... 所以你覺得我應該報多次 lost 等ref no先申請,定直接課金做申請 ?

唔該所巴同咁多位 🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼
咁仲有條路,sar埋兩老裡面有無你名喺其中一本度。另外報lost呢,你應該追問返個ref no先啱數,當然報多一次亦可行嘅。

講真,肯定中晒嘅,跟希巴個說法,跟doc做法去馬啦,千零蚊啫。
慳返

有位叫Timothy Lam嘅人兄參考咗我哋個template send咗FOI 去HMPO問 2月8日有結果

https://www.whatdotheyknow.com/request/number_of_british_passports_issu_6#incoming-1702520
btw 如果係巴打用真名問嘅話唔好相認自爆
好,明白晒!唔該咁多位 🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞