『薪火post』BNO 續期資訊(108) 睇頂置 –– 你知道嗎,HMPO批核BNO嘅速度係每分鐘5本呢

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
sar結果唔包申請護照
有報失no.先係
SEND 左SAR 去護照署, 回覆係話no recard
但屋企人堅稱記得係BNO(已遺失 黑色封面)
真心想問仲有冇機會/其他方法去prove?

有冇人記得88 年個陣申請BNO/BDTC 有咩分別?(e.g 申請費唔同? / 條隊唔同?) ?? 呢d 線索可能有助判斷
你 SAR 自己定屋企人?
老豆
REPORT LOST
想問有冇人試過SAR fail, 跟住report lost 得左?
有機會咁我試下thx 希巴

通常係INCLUDE CHILD
#454 佢話佢 SAR 老豆。

唔知係 SAR 錯人定係點。
sar結果唔包申請護照
當年得老豆有申請過
申請時未生我 include child 冇我份
咩意思? 唔係好明
咁機會好低,因為黑色封面都可以係bno或BDTC ,呢個時期,其實好少人申請bno,因為太新,加上信心同認受性,免簽唔夠BDTC 多,係去到90年代分批登記bno,啲人先去登別!世伯除非係included child,否則當年嗰本都好可能係BDTC嚟。當年分開表格,價錢係唔同,BDTC 港紙價,bno跟英鎊浮動價。

當然啦,試吓報失睇吓會唔會俾到ref no,無就唔使諗,有嘅亦唔代表一定有,到時申請續有結果先知。
唔該晒巴打 好詳細
sar結果寫明唔係比申請護照用
有報失no.先係申請護照用
至於兩隻護照點分呢,咪睇doc囉。
新聞一則:
https://news.now.com/home/local/player?newsId=419391
胡志偉指,早前已交出特區護照及回鄉證,但還有一本BNO在家,涉嫌違反早前的保釋條件中交出所有旅遊證件的要求,控方要求撤銷擔保,把他還柙。

據了解,該本BNO的有效日期為前年9月至2029年9月
想問下有無人依期寄完文件去英國HM

我DHL 12月30寄去
見1月4 DHL追蹤果到寫 已派送並簽收
有埋個外國人名
想問咁樣係已經到左HM手上?

但我又無收到佢地sms/email話收到件 開始處理
上返網打pex 睇history都無寫收到
係未繼續等?
2019到2029
10年
睇頂置
已簽收就係架啦, 等多1,2日應該會update log
本身續護照
想問有冇人試過收到DHL shipment estimated pick up message (Receiver name 啱),但申請個網仲係顯示Application being processed
咁續開都可以嘅
當然旁人係咪咁睇就
hk有思想自由嘅除非對住班匪
supporting doc
同路

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞