『薪火post』BNO 續期資訊(108) 睇頂置 –– 你知道嗎,HMPO批核BNO嘅速度係每分鐘5本呢

1001 回覆
15 Like 3 Dislike

去台灣用番特衰算啦
呢度係幫大家續bno ,你走返轉頭叫人用特衰?無嘢嘛!出生地呢啲閒事嚟,咪用十年時間,幫台灣手訓練吓班新人囉,有乜驚有乜好怕?鬼叫申請時唔睇doc?
呢度係幫大家續bno ,你走返轉頭叫人用特衰?無嘢嘛!出生地呢啲閒事嚟,咪用十年時間,幫台灣手訓練吓班新人囉,有乜驚有乜好怕?鬼叫申請時唔睇doc

擺doc
1月31號開始又可以幫HMPO做壓力測試

平平無奇
Place of birth咁即係出世嗰間醫院嗰區?
正常都應該係HONG KONG
擺明係Hong Kong先正路
但如果調轉例如uk出世

place of birth寫liverpool / brimingham果d又好似好順眼
5個
所以之前有人問,hmpo亦答咗無錯。確實有人填咗Hong Kong ,但PE睇咗文件,同佢改咗醫院嗰區!呢啲case仲可以拗數,自己填咗就真係要求情,但PE 唔肯做就煩事一件。講真如果唔係出入台灣會有問題,佢寫北角定沙頭角都無所謂!我諗跟細地區已經係當地指引嚟。
Doc入面有個出生地點係Aberdeen,真係以為英國出世
各位巴打細佬有D野想問下
之前ONLINE APPLY 左,寄野過去但太MARGIN 個SYSTEM DELETE 左個APPLICATION
咁佢地宜家叫我一係填番PAPER FORM 再RE-SUBMIT, 一係ONLINE 填多次之後再比番D錢我, 但由於我已經冇左個PASSPORT NO. 係手所以一定要PAPER FORM.
我見到佢個EMAIL 最後有一句
If your application requires a countersignature, please also send us a photocopy of the countersignature’s biographical details page of their passport.
想問下係咪即係我要問個加簽人拎佢本PASSPORT 影印? 點解之前ONLINE APPLICATION 唔需要?
填紙本,所有嘢盡填,然後寄兩張實體相去,至於副署嘅問題,你應該問返佢!問如果英/愛護照,係咪跟指引唔使俾資料頁?不過根據近期抽查嘅報告,部份雖為英國護照,仍要補資料頁,原因係系統內無有關副署人嘅簽名喎!

其實寄嘢去之前,所有嘢應該要留個底,我自己就咁做咗,以免寄失時無晒資料而引起嘅麻煩!至於你話護照號碼等資料,你咪問返佢哋攞囉,如果只不過重新申請一次,而唔使補文件,咁我會申請多一次,等佢回水,副署就簡單啦,成個file俾朋友簽完,scan返俾我,資料頁一樣e-copy,再電郵俾hmpo,簡單快捷唔使煩寄失。
岩岩先收到DHL SMS 啦
講到好serious 要follow birth certificate

hk birth certificate 都冇寫district 架. 咁即係HK 先係唯一地方?
睇邊個時代啦,有出生醫院名稱,以前仲寫埋父親地址。聞說之前有巴打應該俾PE跟進咗出世醫院個區!
in the United Kingdom, the country of origin should be shown. For example, Manchester Jamaica should be shown in full on a British passport, but a person born in Manchester UK should only have the town of birth shown.

即係曼城出世
place of birth 就應該係寫曼城 而唔係uk
佢哋視為正常,但我哋角度覺得怪,呢啲咪文化差異囉。
佢呢個講緊同一個地方名喺英國同其他國家都有嘅情況下
如果係外國嘅就會包含埋嗰個國家名
而如果係英國嘅就唔會寫UK
24號send 今日有DHL SMS
聽日到手
希望資料無錯同埋唔係荃灣
thanks 巴打詳細解答
人地講到明唔會提供番個passport no. 比我..所以焗住paper form.

仲想問多句,知唔知證件相後面洗唔洗副簽寫野?我見有d 網話要有d唔洗.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞