『薪火post』BNO 續期資訊(108) 睇頂置 –– 你知道嗎,HMPO批核BNO嘅速度係每分鐘5本呢

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
呢條十分鐘題目,只需進行三步曲:睇置項,睇doc,追兩三日post,一定能解決日經嘅困擾!加油。

貼士:post 107含有海量問答
Thx
問多少少tracking no 點攞
睇完先再問啦
800幾有人問,但冇人答
因為再之前有人教過囉,你呢條都算周經。有無留意呢幾日有人講,DHL有無對英國貨運有新安排?有無留意份件到DHL之前個流程?如果想利用個人資料查詢收件情況,咪打熱線囉,至於俾咩資料,你一係再爬多幾日,一係直打熱線問可以點查,如果上嚟問之前唔做功課,咁每日重複又重複,就無人想答嘢喇。

幫我加簽個個朋友係美國護照 夾埋soft copy 比HMPO,職業係香港做senior sales representative 都reject 是咪我唔好彩
唔係正路咩又唔係uk 護照

搵美國護照同搵香港護照應該無咩分別
每日都有人攞呢封template上嚟,我每次都叫佢哋問返清楚衰邊瓣先,唔好俾佢哋封信嚇驚咗,問清楚先可以解拆!
有!特衰彈得多啲,彈嘅原因就係國籍唔啱!
加簽+soft copy, 姐係已經係補交?

咁第二次通常會執得好正, sales 呢d應該唔多得
見到出面有個開埋去時事台真係勁on9
佢話區議員同client 係paid relationship
所以唔得
咁你要同佢補一補課,香港區議員同選民唔係講金係講心!真正香港人係唔會用金錢嚟選議員,唔好混淆咗嗰啲所謂新香港人!
第一次聽paid relationship...
同埋如果寫關係係client,又真係攞嚟煩,寫朋友吖嘛!
我諗衰在client一字上
睇頂置
係區議會寫 我見佢幫好多人寫過就無理 佢話要朋友
所以咪話關係唔好搞到咁複雜,朋友一詞係百搭嘅!我覺得pe誤解咗你俾錢同區議員簽名!你解釋到pe滿意就唔使簽,唔係就另搵朋友幫你簽過張。
9月頭申請,11月中先DHL去UK,剛剛幾日前收到APPROVED EMAIL ,由寄出當日計到收EMAIL 話APPROVED 剛好一個月, 等收DHL,我諗過埋新年先到手。
我覺得自己好低能,拖延症爆發令自己煩咗幾個月,其實合埋眼寄過去就唔駛諗咁多,但就可能因為過咗最多人申請時期,先可以咁快用1個月時間搞掂,身邊有人6月申請要到11月先收到。
Who can apply

Children under 18 must intend to live with their parents during their stay in the UK, unless there is a good reason why they cannot.

Settlement and citizenship

Children under 18 and highly dependent adult family members can only apply for settlement if the main BN(O) applicant is applying for settlement at the same time, or has already been granted settlement, or is already a British citizen.

最後一本都收齊搵左個BNO過左年10幾年嘅朋友副簽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞