『薪火post』BNO 續期資訊(108) 睇頂置 –– 你知道嗎,HMPO批核BNO嘅速度係每分鐘5本呢

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
用dhl寄係咪去佢啲速遞中心比成疊pack好嘅文件同寫寄去邊比埋錢就得㗎啦?

sor條問題好白痴但我想confirm下
去到舖頭問佢攞envelope入曬啲嘢落去
之後填waybill畀埋錢就走得
溫馨提示
網上落單等佢上門收件
好可能比去佢中心投寄便宜
想問一問 我係官方website度check status 發現搵唔到records 係咪代表要重新apply過,有冇方法聯絡個邊?

thanks

thanks
俾咗錢?寄咗嘢過去未?
巴打情況同我差唔多 又係中哂身份證大法

我報loss超過半年以上 到今日都未有回覆 之後再SAR 兩老BNO included child status 得出結果係有過included child application record 但SAR team無講明有呢項記錄落咗passport 所以拎住同樣資料再去報失同skype hmpo 到最後有staff指我呢種case一般唔會有reference no 所以只能用申請BNO作資格審查

建議你先替父母報失舊BNO 反正你之後要申請的話都要解釋點解交唔出有你included child嗰本BNO
你係 included child 應該唔會有自己嘅 lost passport。你應該係 first passport,supported by 父母嘅 lost passport。
首先非常多謝你嘅回應,尤其係hmpo 個回覆極有參考價值!不過以往都有唔少巴絲報告,sar唔到自己,中晒大法又有ref no!而未有發現sar呢個方法前,都係以報lost同有ref no作參考指標。似乎你攞到嘅回應,代表咗hmpo 對報失呢樣嘢有唔同嘅做法,而最最突顯嘅問題係,included child嘅記錄非常之有問題,又或者應該用另一方式去sar國籍記錄,否則好可能代表included child有一大部分唔能夠直接顯示,需用間接方式去尋找,而且容易有誤判。個人認為你哋呢班included child 絕對極得花多少少時間去幫,尤其係hmpo 有唔統一做法,而我哋亦無一個系統性做法去應對嘅時候。

睇返舊文,以前中晒大法,最簡單就係唔諗咁多俾一次錢申請,手上無證就報lost先,可能就係最簡單嘅方法,亦都係doc主要教嘅。不過後來又發現sar同included child問題,結果又複雜好多。都係見招拆招啦,中晒大法成功機會仍然非常高!
見到名喇
俾左錢 副簽都搞埋 ,但係未寄 應該超過左3個月
搞咩咁耐都唔寄
3個月都未寄可以準備再課過金
HMPO: Thank you for your money.
各位師兄求屌細力啲
自己衰戇鳩將個名先後次序倒轉咗
有咩辦法搞搞佢已經俾咗錢
收到了, 唔該呢度咁多位
鑑於HMPO最終無出Included Child Loss Ref No 我會建議往後巴打們又係類近情況的話 可以先行舊方法報loss等ref no 同時SAR父母passport入面嘅included child記錄 即使官方並無正面答覆有否Included child record 最少係申請前有身分證大法同過往遞交過嘅申請日期 兩者都算係間接方式去印證你擁有過BNO身份

遞交申請時我連埋SAR記錄同一封解釋信去說明點解我未能提供Included Child嘅BNO

Write a letter with your singature
正常其實可以講完咗喇,重新俾錢申請連副署表再簽過!

你咪問吓hmpo 求吓情睇吓俾唔俾你囉!問就可能仲有機會,唔問咪俾多次錢囉,你預咗㗎啦。
求問Ching 我應該send俾邊個?
寄哂文件?
想問正常情況下 我剛剛收到support document ,咁我幾時先會收到新passport
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞