【甜故】自從同Miss喺一齊,我就忽然變得好受歡迎(2)

1001 回覆
221 Like 8 Dislike
可能張子龍紥咗
第152章 小琪的身份

放學嘅時候石克隆有返番嚟搵我,佢仲車咗我去兜風,話有啲嘢同我傾,所以我就冇跟阿妹返屋企。

「之前你話想搵兼職,我幫你搵咗份送外賣嘅,你暫時未有車牌,所以只可以做住執單,不過你煮嘢咁叻,仲可以幫手做廚。」因為要幫補家計,上次走前叫咗石克隆幫手搵工,本來佢話可以借錢俾我,但係我唔想喺友情中加入錢銀瓜葛,結果婉拒咗,而且唔做嘢,就算借都冇能力還俾佢,冇可能話第時出嚟做嘢先還啩。
「幫廚就唔好喇。」唔係驚煮唔到,只係我呢啲煮嘢比較慢,愛嚟溝女就話啫,賺錢就未必得,亦都唔想:「執單喇,遲啲考到車牌做埋外賣。」

「咁嘥咗你喎。」石克隆繼續講:「呢間舖我以前做過,老細係好人,成日請啲有經濟困難嘅留學生做嘢,人工比出面高少少,算有良心。」專請留學生?咁似啲戲裡面嘅黑心老闆嘅。

「你都做過?乜份人工夠你養車咩?」我有啲訝異,揸波子送外賣,會唔會俾人以為係騙徒呀?

「係唔夠㗎。」石克隆微笑答:「嗰陣同阿爸吵大鑊,俾佢經濟封鎖,做過幾個月,叫做自力更生,扮下乖仔。」

咁就明啲,間舖同學校好近,喺我哋呢幾句對話中已經去到,近啲都好,唔通日日叫人車我返工,就算石克隆肯我都唔好意思喇。

呢間係專做外賣嘅中式餐館,舖面只有二百零呎,有個一臉慈祥嘅阿叔喺度做收銀,石克隆一見阿叔即刻滿臉笑容同佢打招呼:「強叔,呢個就係我之前同你講過嘅阿龍,佢好乖仔,想做兼職幫補屋企。」

強叔打量咗我幾眼,點點頭:「睇落都好純品,唔似你呢啲少爺仔吊兒郎當。」

「梗係唔似喇,阿龍係大好青年,品學兼優,唔似我游手好閒。」石克隆講到我都有啲唔好意思。

「咁好喇,阿龍,我哋呢度$16個鐘,你有冇問題?」強叔轉向我。

「冇問題。」其實我對人工冇乜概念,不過計落都高過香港好多。

「咁你幾時可以返工?」強叔問。

「我隨時都可以。」學業方面應該冇乜問題,反正喺加拿大識嘅人又唔多,讀書外冇乜消遣,早啲賺下錢幫輕阿媽都係好。

「咁我度一度啲更表,再通知你,你俾個電話號碼我。」強叔抄低咗我電話。

「強叔,多謝你請我。」我向強叔道謝。

「大家都係唐人,喺外國地方,梗係要互相幫助。」強叔令我諗起以前睇西片時經常出現嘅老華僑。

石克隆本來話車我去食嘢,但係我唔肚餓,亦都想返屋企幫手煮飯,所以就叫佢直接車我返屋企。

返到屋企阿妹唔喺度,得小琪,小琪話阿妹去咗幫人補習,好彩我都唔輸蝕,啱啱搵咗份兼職。

既然冇人,我梗係要同小琪親近下,將佢一攬入懷,然後就先嚟個深長濕吻。

小琪當然唔會逆我意,錫咗一陣我哋兩個就開始嚟料,我將手由褲頭伸咗入底褲內直接摸籮柚,小琪就用手隔住褲磨我細佬。

可能太過投入,有車駛咗入車房都唔知,直到傳嚟開門聲,我哋先喺驚惶中分番開。

因為頭先一返嚟就同小琪親熱,而家位置仲係喺門口隔離嘅大廳。

返嚟嘅係阿媽,佢見到我哋一臉唔自然,臉色變咗變,但係好快就恢復正常。

「阿媽,你今日咁早返嘅。」小琪臉紅紅返咗房先,得我喺度應付阿媽。

「今晚工廠例行檢查同清潔,所以早咗放。」阿媽語氣平淡咁講,平淡得嚟有少少嚇人,阿媽唔會見到我搞小琪,覺得我太濫嬲咗啩。

既然阿媽早咗返,佢就話今日由佢煮飯,我成個啱啱做錯事嘅小朋友咁,主動幫手切菜洗米,阿媽喺過程中冇乜講嘢,令我有種暴風雨來臨前嘅感覺。

阿妹返嚟我哋就食晚飯,食完飯洗埋碗都只係七點喥,加拿大好似冇乜夜生活,又或者只係我暫時未接觸到,阿妹照舊喺廳睇電視,小琪就返咗房做功課,而我就趁仲係香港早上分別打咗俾Miss Cheung同周穎,稍為報告咗第一次返學同搵兼職嘅事。

因為趕住返工、返學,我哋都只係傾咗幾句,呢度同香港時間啱啱調轉,要傾電話都唔係咁方便,唯有等星期六、日先再促膝詳談。

好唔容易捱到差唔多十點,屋裡面先開始靜落嚟,我本來都想早啲瞓,但係又唔係咁瞓得著,最後決定起身去搵小琪。

喺經過阿媽房時忽然轉嚟阿媽把聲:「係咪阿龍?」

「係呀,阿媽。」點解我覺得阿媽好似伏我咁嘅。

「你入一入嚟。」阿媽話。

「哦。」我打開門,見到阿媽盤膝坐咗喺床上面打坐,於是閂門坐咗喺床邊地下。

阿媽望住我,一副睇穿晒我咁,搞到我有少少淆底。

「你老實同我講,你對小琪係咪有意思?」阿媽好直接,冇轉彎抺角。

我唔敢話同小琪已經搞過幾次嘢,只係話:「阿媽,你誤會喇,我不嬲都當小琪係細妹,況且我都有咗周穎。」

「當細妹?又唔見你攬住阿鳳係咁錫。」阿媽語氣變得凌厲,原來頭先佢咩都見到晒。

「對唔住,阿媽,係我花心。」呢個時候除咗認衰仔,仲有咩好講。

阿媽嘆咗口氣,語重心長咁話:「阿龍,阿媽唔係怪你花心,雖然我覺得阿Wing比較適合你,但係你哋又未結婚,彼此都有權選擇,個問題係你唔可以同小琪一齊。」

唔可以?唔通阿媽知道咗小琪係我親生細妹嘅事?陳太冇理由會講俾阿媽知㗎,小琪就更加唔會講。

果然,阿媽接住落嚟就話:「因為小琪其實係你親生細妹。」
呢篇好吸引有時劇情都好好睇
最近工作比較忙,好少時間可以寫稿,所以而家都係post緊啱先嗰個月寫落嘅存稿,預計只可以維持一、兩星期,或者之後會出得疏啲,但係唔會再停。

變咗冇乜回覆,真心唔好意思。

另外亦都想將故事發展推快啲,令到支持咗呢個故幾個月嘅大家可以快啲睇到結局。

希望去到最後,無論自己定各位,都會滿意。
唔覆大家唔緊要 肯出故已經好抵讚 辛苦樓主
傻啦,你已經係我係連登或者高登見過最有交帶既作者,大部分作者係第一次話要休息果陣已經棄左故
所以有得睇我已經好感動
有可能唔pish
去到外國,小心”大家都係唐人”呢句說話
先至係最伏
其實長故有長故睇架姐 唔好夾硬推得咁快就真
好似之前d節奏咪幾好反正又唔急住睇結局既
樓豬真係好有交帶同有口齒
支持你

不過加拿大d house超應聲
照咁食細妹遲早實通曬天
到時俾呀媽知到唔知會唔會又入醫院
第153章 真相

呢件事我早已從小琪口中知悉,但係為免阿媽懷疑,我都扮作驚訝:「小琪係我細妹?點可能呀?我哋一啲都唔似。」如果俾阿媽發現我明知小琪係親細妹都照搞,一定激到入埋醫院。

「本來我想將呢個秘密永遠埋喺自己心裡面,但係頭先見你同小琪喺度錫,我知道再唔話俾你知,第時發生咗啲無可勉回嘅事就太遲。」阿媽語帶悲傷咁講。

唔通小琪話俾我聽件事,阿媽原來都知道,咁佢都算大方,一直冇同阿爸反面,不過大人嘅嘢我哋唔知咁多,或者佢哋私底下傾掂數都唔定,話晒係意外:「不如阿媽你講個理由俾我聽,點解我同小琪係兄妹。」

「係你兩兄妹出世前,我同你阿爸成日同陳生、陳太一家去旅行,嗰次啱啱係你出世前一年,我哋去日本,浸完溫泉去咗陳生、陳太房坐埋一齊食飯,嗰陣我未飲過日本清酒,唔知啲酒力咁勁,飲咗幾杯就醉咗,到醒番嘅時候,竟然發現陳生瞓咗喺我隔離,我仲衣衫不整,當時我係第一個醒,其他人都仲宿醉緊,於是我幫陳生著番好衫,自己即刻走番房沖涼,返香港冇幾耐就有咗BB,偷偷地一驗發覺真係唔係你阿爸嘅。」阿媽講到呢度停咗停,望望我,好似想睇我反應,但係呢刻我個心其實有啲亂,因為阿媽講嘅呢件事,明顯唔係小琪講嗰單嘢。

阿媽見我冇講嘢,以為我接受唔到佢曾經無意出軌嘅事:「阿媽對你唔住,其實你唔係你阿爸親生,係陳生個仔,所以你同小琪係同父異母嘅兄妹。」

嚟到呢個位,我反而有少少釋懷,照咁講,我同小琪根本唔係兄妹,我係陳生同阿媽生嘅,而小琪就係阿爸同陳太生嘅,咁咪即係一啲血緣關係都冇囉!

「阿龍,呃咗你咁多年,阿媽都好內疚,而家正式同你道歉,希望你唔好怪陳生,佢當時應該唔知道發生咩事,而且佢始終係你親生老豆。」阿媽見我一直沉默,繼續安慰我。

「阿媽,呢件事裡面你哋好明顯都唔係故意嘅,嚴格嚟講你仲係受害者,我點會怪你,至於陳生…我諗我認唔到佢做老豆囉,始終咁多年供書教學都係阿爸,而且佢仲瞓喺醫院。」撇開血緣唔講,生父不及養父大,反正陳生都唔知有我呢個仔,就無謂改變呢個現實。不過我覺得你哋四個啲酒量咁差,以後真係唔好亂飲酒,我甚至懷疑自己究竟仲有幾多同父異母或者同母異父嘅弟兄姊妹。

「你識咁諗就好,阿媽幾驚你接受唔到,你真係大個仔喇。」阿媽見我咁識諗,一臉安慰咁同我講。

同阿媽再傾多幾句,應承咗唔會同小琪發生關係外,我離開返番自己房,本來諗住第一時間將呢件事Whatsapp話俾小琪聽,但係諗落又冇乜迫切性,不如留番聽日先當面同佢講。

我諗阿媽今日一定成晚唔瞓𥄫實我有冇去搞小琪,可能佢以後都會監視住我哋,以免發生佢擔心嘅兄妹亂倫事件,為咗令佢安心,暫時都係少啲喺屋企同小琪搞嘢,因為我真係唔想將阿爸無意中同小琪阿媽搞過嘅事,話俾呢個時間點嘅阿媽知。

唔知小琪係咪意識到阿媽嘅反常,所以今日冇過嚟搵我,呢晚我哋全家就喺異常平靜中渡過。

第二日照常返學,食lunch後我借啲意搵咗小琪埋一邊,同佢講咗尋晚件事,小琪聽完之後好興奮:「咁我哋咪即係唔係親兄妹囉!」對於我係陳生同阿媽生單嘢,小琪似乎完全唔介意,又係嘅,嚴格嚟講陳生都只不過係佢養父。

我見小琪咁開心,臉上都不覺泛起笑容:「係呀,所以我哋以後唔使有咩血緣關係嘅負擔。」

「其實我本來都冇呢方面嘅負擔,我係擔心龍哥哥你介意啫。」小琪好老實咁講。

老實講我由始至終都一樣冇呢個問題:「我不嬲都係關心自己同你嘅感受多啲,其他嘢好少理,不過為免阿媽唔開心,我哋平時喺屋企唔可以太親近。」

小琪聽我話關心佢有啲開心,點點頭:「我都明你媽咪嘅諗法,咁我哋平時唔好咁親熱,等有機會先好好補番。」

解決咗呢件話困擾又唔係好困擾,不過都叫咗有少少頂住嘅事,我都有啲安慰,雖然口裡面話唔理,始終如果我真係同小琪亂倫嘅話,唔好講Miss Cheung同周穎會點諗,就算俾其他人知道都唔係幾好喇。

跟住落嚟呢個星期就喺平淡中渡過,好快去到星期五,平時除咗返學,就係喺屋企溫下習,間中同石克隆出去周圍逛下食下嘢,冇咩特別節目,主要努力適應加拿大嘅生活。

星期五最後一堂係屬於數學嘅Calculus,同Amy一齊上,石克隆本來都係呢班,不過上上下又唔知去咗邊,落堂時得番我同Amy。

「點呀,返咗幾日慣唔慣?啲嘢跟唔跟得上?」離開課室時,Amy用輕鬆嘅口氣問我。

「都叫做跟到喇,主要係我啲英文麻麻,有時唔係好聽得明,不過大部份嘢都學過,如果係全新嘅topic就難講。」加拿大程度明顯比香港略低,聽阿妹佢哋話因為香港中學辛苦啲,教多咗啲大學先學嘅嘢,而加拿大就係中學悠閒,部份香港中學教嘅嘢會留番大學專修時先讀,所以以我差唔多讀完中學先過嚟,成績即使本來只屬中位都變咗中上精英。

「咁你使唔使我幫下你?反正我平時都冇咩做,可以幫你補習。」Amy係阿妹口中嘅學霸,科科成績都排第一、二,幫我補習絕對綽綽有餘,聽得出冇任何貶低我嘅意思。

但係佢呢句「使唔使幫下你?」令我不其然諗起同Miss Cheung嘅美好回憶,我望向Amy,視線不其然移咗去對竹筍波度,或者感覺到我嘅目光,Amy雖然冇即時雙手護胸,但係都有啲臉紅。

自從阿媽講咗我嘅身世俾我知之後,我呢幾日都冇機會同小琪搞嘢,令到被誘惑指數降低咗好多,如果呢個時候Amy好似上次咁同我表白,我應該會毫不猶疑應承。
屌 玩到老豆老母都換妻
睇到有啲亂 子龍係咪埋伏線 同石克隆換妻
係咪得我唔記得左小淇係主角老豆同陳太生?
我反而有少少釋懷,照咁講,我同小琪根本唔係兄妹,我係陳生同阿媽生嘅,而小琪就係阿爸同陳太生嘅

咁都可以釋懷cls
天龍八部?
主角用下面諗嘢
希望男豬唔會搞埋個妹
「媽咪話呢件事只有佢自己知道,你阿爸反而唔知,詳細情況媽咪冇講清楚,只係話有次佢哋四個飲醉咗,醉薰薰嘅時候你阿爸當佢係你媽咪咁搞咗,不過當時因為媽咪係第一個清醒,所以佢趁冇人知離開咗現場,但係後來就發現有咗我,偷偷地驗過真係唔係我阿爸嘅。」小琪繼續講完成件事。

第79章 妹妹的感覺
會唔會係兩個女嘅一早一遲起身 早咗起身嗰個搞掂之後瞓咗 遲起身嗰個以為自己早起身 sor for 1999
咁都兜得返
樓豬好波
第154章 戲院內嘅交流

就喺我同Amy尷尬得嚟又有啲曖昧嘅時候,石克隆把聲响我身後響起:「終於嚟到Happy Friday,點呀龍仔,想去邊度玩呀?」

「既然你哋有地方去,咁我唔阻你哋,Wesley你有咩需要就搵我喇,我呢個星期六、日都係喺屋企溫書。」Amy微笑同我哋道別。

「喂,Amy,你唔同我哋一齊去玩咩?」石克隆見Amy想走,過去攔住佢。

Amy睥咗石克隆一眼,轉頭望望我,好似詢問我意見咁,於是我就話:「難得聽日放假,不如出去玩下喇。」

「去邊呀?我哋又去。」阿妹同Betty失驚無神出現,旁邊仲跟住小琪。

「乜變咗咁大棚人嘅,咁不如去睇戲喇。」石克隆見越嚟越多人就建議。

「睇戲好喎,家姐最鍾意睇戲。」Betty第一個贊成。

我見Amy果然微笑點頭,就轉向石克隆:「都好吖,最近上緊咩戲呀?」

結果我同石克隆一架車,阿妹就載住班女仔另一架車,一行六人去咗半個車程喥遠嘅商場度睇戲。

「我要睇鬼片。」阿妹同Betty異口同聲咁話。

「睇咩鬼片,梗係睇劇情片喇。」Amy同佢細妹明顯係兩種人。

「唔緊要,呢度咁多個院線,各有各睇喇。」石克隆打完場。

戲院總共有七個放映廳,石克隆同三個女仔去睇鬼片,我就同Amy睇劇情片,雖然我想睇鬼片多啲,但係冇理由要Amy自己一個分開睇咁慘,本來小琪都要跟住我,但係就俾石克隆挾走咗:「小朋友梗係睇鬼片,唔好阻住人哋大人做嘢。」做嘢?戲院嚟喎,做咩嘢呀,不過諗起上次同Carmen睇戲,結果都做咗好多嘢。

雖然係好似香港咁分開唔同嘅放映廳,但係加拿大勝在地方大,內籠同以前啲大型戲院有得揮,唔知係咪因為平日加劇情片嘅加持,近三百個座位竟然得十幾人零星分怖喺裡面,我同Amy揀咗個中間得嚟又四圍都冇人嘅雙人位,唔係諗住做啲咩,只係想睇戲嘅時候唔會俾其他人騷擾到。

套戲竟然係史詩式戰爭愛情片,我冇醒起冇字幕嘅問題,成齣戲大部份對白都聽唔明,不過呢啲戲劇情咁大路,齋睇畫面都知講乜,咪又係因為戰爭而被迫分開嘅套路,睇到一半都知最後唔係陰陽相隔就係退役嗰陣發現女友嫁咗人。

Amy睇到好投入,唔知幾時開始仲捉實我隻手,好似玩鬼屋嗰次咁夾咗喺佢對竹筍波中間,我忍住伸手去摸大脾嘅衝動,冇再留心套戲嘅劇情,只係專注喺手臂上傳嚟嘅軟滑彈手感覺。

細佬喺咁場合當然扯行晒,不過戲院咁黑唔會有人見到,當我正喺度為細佬起晒機都冇人理而惆悵緊,冷不防四周突然傳嚟一下好大嘅爆炸聲,原來啱啱講到男主角俾敵人用飛彈炸中,生死未卜。

呢下爆炸令到Amy好大反應,一嘢捉實咗我隻手,令到我隻手掌,好不經意咁飛咗落佢大脾中間,嗱,呢下唔關我事,係佢用B女撞我,唔係我專登搏佢懵,Amy今日著嘅係普通冷衫同綿質長裙,話厚又唔係太厚,剛剛好可以feel到軟腍腍嘅B女,呢個位唔詐蹄摸下都好對唔住自己,於是我用少少力壓咗落去,咦?摸落滑得嚟仲係一條線,應該係一個靚B。

Amy俾我摸到全身一震,我即時有啲淆底,想抽番隻手出嚟,點知Amy唔知係緊張得濟定點,竟然用大脾夾實我隻手,分唔清究竟係夾實我唔俾我再進一步、定係夾住我唔俾我攞番隻手。

如果而家俾緊緊夾住嘅唔係手而係細佬就正,係我咁諗嘅時候,偷眼睄向旁邊嘅Amy,只見佢臉紅紅咁望實銀幕,好似完全唔知道下身發生緊咩事咁,不過睇佢張大晒口透氣,就知佢唔係完全冇反應。

黑黑地嘅環境下真係想偷偷地打下飛機,既然上臂仲俾對波招呼緊,我隻手都唔可以偷懶,要禮尚往來還番啲息,我用中指喺應該係細縫嘅位置輕輕掃動,雖然隔住裙同內褲入唔到,但係咁樣上下磨都有另一番風味。

去到呢個位Amy都幾難繼續保持沉默,佢擰頭望向我,眼裡面泛起一種唔知係興奮定怪責嘅神色,以我呢種絕對唔係正人君子嘅人,見到條女雙頰泛紅、朱唇微張都唔進一步就勢係假,我用空出嘅另一隻手將Amy拉埋手,錫落軟潤嘅咀唇。

Amy表現生硬,好似冇俾人錫過咁,由我𢵌晒條脷過去都冇乜反應,任我喺佢口腔裡面游走,好一陣後先識得同我唇舌交流,回應我嘅需索。

打茄輪對我嚟講已經唔係新鮮事,技術故之然有,收放自如間更可以輕易令女仔要幾濕有幾濕,仲喺細縫磨緊嘅手指幾可feel到陰道內嘅濕潤,於是我輕輕用力,試下喺隔住衣物嘅情況下進入,咁樣做喺心態上有種落咗訂嘅意思,如果Amy咁都肯俾我入,下次再有機會就絕對可以直搗黃龍。

其實陰道已經好濕好滑,手指用少少力都可以入晒,但係我只係入咗少少,Amy就突然間好大力摙住我隻手,仲咬咗我條脷一下,嚇到我即刻唔敢再入住。

「有啲痛。」Amy個頭微向後仰,近距離細細聲對我講。

我見Amy眼角含淚個可憐樣,心諗唔通佢仲係處?如果係咪差啲俾我用手指破咗金身,呢個責任唔止大,仲會留下個幾唔好嘅回憶,第一次喎,竟然俾咗隻手指。

「對唔住,我唔係有心。」插你就係有心㗎喇,不過唔係有心整痛你啫。

「唔係,你俾少少時間我適應。」Amy而家呢個look真係我見猶憐,仲要講埋啲咁貼心嘅說話,有邊次條女話要適應下先我會唔應承㗎,實等你嘅。

「我等你。」我再次錫落Amy雙唇,今次同頭先唔同,再加多咗幾分感情落去,Amy嘅回應都比頭先激烈。

不過就喺我哋打茄輪都就嚟打到有高潮嘅時候,戲院嘅燈光突然打開番,原來已經散場,院內嘅幾丁友都離開晒,只係得番我同Amy兩個。
我褲都除埋乜都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞