《每朝起身,總會見到細妹著校服》(1)

1001 回覆
55 Like 13 Dislike
Emma坐喺我隔離,仍然保持微笑~

對住肥豬腦細都笑得落...

呀~係喎,佢地打埋算盤都叫得上係親戚一場~

笑得出都好正常~

我拎起幾張唔同類型嘅點菜紙:『Emma,你想食啲乜?』

「冇所謂,我咩都食~」Emma咪咪嘴咁笑住答~
又係咩都食?

我舐過好多次嘢㗎喇喎...

女仔話咩都食,通常都係得個講字。

就以Ashlynn為例~初初夠話乜都食,我仲以為佢連屎都食得落。

實際?

叫咗返嚟呢樣唔食,嗰樣唔食,淨係得我一個人食。
再叫多兩叫直頭發我皮四話我唔了解佢!

拍咗拖咁耐都唔知佢鍾意食啲乜,唔鍾意食啲乜!

大姐,你五時花,六時變,我係你肚裡面條蟲都鑑生俾你激死啦!

不過今次就唔同喇!因為...有過經驗...

我記得上次...係點啲大圍嘢...而Emma都真係乜都食~仲食得好滿足~

「我真係冇所謂㗎~你點乜,我就食乜~只要係你點,我都會食~」Emma用好溫柔嘅聲線喺我耳邊講...
呢一刻,我震咗一震!

雖然同一句已經聽過一次...之但係...Emma把聲真係好甜...

聽到我個心都軟埋...

唔好咁唔好咁!我有Ashlynn㗎喇!唔可以諗其他女仔㗎!

講返起Ashlynn...

啱啱同Ashlynn拍拖嘅時候,佢都會咁溫柔嘅~

但過咗一個星期後,Ashlynn就性情大變...
等等...我唔應該用性情大變嚟形容...

我應該話係回復本性...

Holy Shit!

從此,我嘅生活就真係Holy Shit喇...

返返嚟現實,我喺幾張點菜紙上寫Number。

然後揀返啲大圍嘢~

冇問題嘅~假如真係...再重來一次...

就連同一句說話都再次出現...一定冇問題...
『要唔要啲Wasabi?』我繼續照顧Emma。

「少少夠喇唔該~」會講唔該嘅靚女吖...

真係喺邊度搵?

或者你會覺得我有啲誇張,甚至會覺得我刻意抹黑啲香港女性。

但我想問,你有幾耐冇聽過你女朋友(假如有)同你講唔該?

就算有,都只不過會喺以下情況發生:

「我唔該你執下你自己個樣喇!唔好影衰我呀!」

「我唔該你上進啲啦!你咁樣幾時先娶到我呀?」

「我唔該你喺我啲Friends面前醒醒定定唔好亂講嘢!唔好失禮我呀!」

嗱~問心吖~我有冇講錯先?
啲野食一路嚟,我哋就一路食。

Emma真係嚟乜就食乜。

睇佢咁完美嘅身段,真係估唔到咁刷得!

而另一方面...果然真係...

除咗話上菜嘅次序...就連Emma食乜先...食幾多件...都同上次一樣...

雖然我嘅記性一向都唔係好...

之但係Emma咁靚女...佢嘅一舉一動...好難忘記...

一切...都跟住上次...重演一次...
“And you don't seem to understand...”

突然電話響起...

望一望個電話...

『女皇?!』我忍唔住叫咗出嚟!

仆街!又唔記得打俾Ashlynn!

都已經衰過一次...又唔記得!

我立即滑動解鎖!
『喂~BB~瞓醒喇?』我換上一把溫柔到打冷震嘅聲線。

「一早醒咗喇!等你咩?做乜唔打俾我呀?作死呀?」電話傳嚟吵耳聲...

『忙呀嘛...』我掩住個電話,細細聲講。

「忙唔使食飯嘅?」Ashlynn嘅聲浪就嚟大到全個場都聽到...

『今日老闆請食飯嘛...』我再坐離Emma遠一啲,怕俾Emma聽到我同Ashlynn嘅對話。

呢個時候,肥豬腦細問Emma:「今朝到而家,返工慣唔慣吖?」

「嗯~OK吖~」Emma亦答得好清脆~
「點解有女仔聲㗎?!」Ashlynn嘅聲浪就嚟大到全個旺角都聽到!

仆街又係咁...

今次已經離得再遠啲...但都係俾Ashlynn聽到Emma把聲!

『我同事...我同事...』我立即掩住個電話不斷解釋!

「同事?你話你公司淨係得你個廢柴老闆同你咋喎!」Ashlynn繼續質問我!

『新同事...新同事...我遲啲再同你解釋...Bye Bye...』我收線都收唔切!
今次麻煩...

咁耐以嚟,我都未試過Cut Ashlynn線...

一嚟就Cut咗兩次...

睇嚟又要跪玻璃,頂痰罐...

Cut完Ashlynn線之後,我都係繼續食嘢。

屌反正唔Cut都Cut咗...仲要Cut兩次...

不過唔Cut唔知...Cut兩次先知原來好鬼爽~

要點解釋就遲啲先算啦~
到飲飽食醉之後...

「多謝你474蚊。」侍應死口死面咁走到埋嚟。

肥豬腦細揭一揭個卡套:「哎呀!唔記得放返啲卡入去添!呀~飛揚,你出住先~」

嘩!屌...唔撚係咁撚鳩吖化?!

『咁大個卡套一張卡都冇?唔好玩啦老闆~』我烚熟狗頭咁隊張單俾肥豬腦細。

「真係拎晒出嚟唔記得放返入去吖嘛!」肥豬腦細又隊返張單俾我。

屌你老味咁厚顏無恥嘅你?!

你唔好去做特首?!
「新嚟新豬肉~不如等我俾啦~我有帶卡~」Emma喺佢嘅手袋仔拎個銀包出嚟。

我諗點都好都冇理由要個初嚟報到嘅女仔俾錢...

『唔使喇~我當儲分~』講完夾埋張卡落張單度。

「食嗰500蚊都唔夠都要“爭”住俾錢...」個侍應一邊離開我哋個範圍,一邊口噏噏。

阿哥仔,你見到嘅就500蚊,你見唔到嘅係Geometric咁上!

你話我好似D Agent咁吓吓都有咁多阿婆俾錢你呃就話姐!

我打份牛工咋!

就嚟連屎都冇得食喇!

屎都冇得食都唔緊要喇!有乜慘得過俾腦細屈請食飯?

兩次呀!

一次就話我單純姐...兩次就係我戇鳩㗎喇嘛!

屌...睇嚟真係改變唔到...真係要重演一次?

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊J~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Take 01-平凡一日] PART 05

食完個Lunch返到公司繼續做嘢。

埋頭苦幹做做做...

到底做緊咩
Edge of Tomorrow
唔通會去到Take 1 part 100?
我諗去到part 1000佢都可以寫得出
而家飛揚啲文...
呢個故8成內容都同FF 相同

其餘嗰2成就係樓豬嘅日常
不斷copy&paste再每次改少少就出到文?
邊有可能咁多Part
應該係Take 1000
幾咁特別
總有啲係相同 總有啲唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞