《每朝起身,總會見到細妹著校服》(1)

1001 回覆
55 Like 13 Dislike
「呢度係唔係Good Bob Design...好波創意有限公司呀?」師傅望住部機問。

『係呀係呀...』呢箱嘢...明明就係...

「咁啱喇,27吋iMac。簽收。」師傅隊咗部機埋嚟。

係囉!明明就係27吋iMac!

唔講都唔記得添!

『呃...你哋尋日咪送咗...』我指指張...滿佈雜物嘅大檯...

點...點解會仲係...滿佈雜物...明明尋日...
「咩吖?快啲簽咗先啦...好唔得閒㗎...」師傅勁唔耐煩咁隊多兩隊部機埋嚟。

『哦...哦...』點會...

我望住張滿佈雜物嘅大檯...簽收完...

「放喺地下你自己搞喇...簽個收都呆吓呆吓...呢間公司請智障㗎?」兩個師傅邊走邊口噏噏...

冇理由㗎...明明尋日...點解而家又會...

我完全諗唔明...呆晒咁企咗喺度...望住張滿佈雜物嘅大檯...
然後...

“叮噹”又有人撳鐘。

我望一望玻璃門...

『老闆...』我立即開門...

『林老闆...』我帶住疑惑嘅眼神...打量住肥頭耷耳光頭黑框眼鏡老闆...

「做乜呆呆滯滯咁嘅樣吖?未瞓醒吖?咦?部嘢送咗嚟喇?」老闆望住盒紙皮箱。

『係吖...係吖...部嘢唔係尋日已經...已經...』我繼續呆晒咁...口噏噏咁...
「咩尋咩日,已咩經吖?」老闆摸摸盒紙皮箱。

『唔係尋日已經送咗嚟...』點解而家又會...

「咩尋日已經送咗嚟呀?你噏呀?尋日星期日你有返工咩?你放假放到懵咗呀?」老闆皺住眉咁打量住我。

屌你啦...點會係放假放到懵咗呀?係都係我返工返到痴撚咗啦!

不過...尋日係星期...日?!

「快啲執埋張檯上面嘅嘢去啦!」老闆指住佢間房出面,放喺角落頭滿佈雜物張四腳大檯,「我世侄女返緊嚟㗎喇!」

『世侄女?』唔係尋日已經...
係咯...今朝返到嚟都唔記得...(一個人工作得太耐...從來都只有我一個人工作...)

明明尋日就已經...返咗工...

「我有個世侄女嚟做...我星期五咪講過囉!」老闆皺住眉講。

『我知我知...』我都未講完...

「知就得啦!仲唔快快手手執好張檯佢!佢十點會上嚟㗎喇!」老闆係咁指住檯上面嘅雜物!

『哦哦...』點會...點會...

「仲有部Mac機...執好張檯就Set好埋部機...俾佢用㗎...呀係吖!買咗呢部Mac機今年冇花紅分㗎喇。」老闆一邊行入房一邊講...

花唔花紅都唔重要...(反正我有邊一年有花紅分過?!)

最大問題嘅都係...究竟而家係咩情況?!

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊J~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

望住檯上啲雜物...

望住盒紙皮箱...

點會咁㗎...腦細話尋日係星期日...今日唔係星期二咩?
好似好有道理
但如果唔係日日都係咁咪大鑊
工欲
EMMA
謝校對
佢個腦得慾
今次會唔會幸福呢
俾你發現咗添
上次Emma happy end, 今次
輪流咪得
真係話唔埋喇
試晒咁多個結局
大家係唔係忘記咗 本來嘅Emma係點樣
肥妹仔, 女大十八變
如果廢腸以前為咗照顧琳琳同WingWing所以冇扮老鼠嘅話
lm
Emma
樓主大部分文都係copy 咁爽
咩工作會遇到10歲妹妹仔
變都有原因嘅
冇咗個原因嘅話 又會唔會變呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞