酒店乞客

563 回覆
522 Like 72 Dislike
巴打係咪成日都揀正啲假期呀weekend嗰啲入住?
諗起有次住酒店不快經歷, 放低左啲玩具係房之後出左去, 第二日返酒店時居然唔見左
雖然最後酒店都有搵返比我, 但件事感覺唔好受
試過BOOK酒店同女朋友慶祝生日,
因為我自己有預備生日蛋糕,
所以BOOK 果陣淨係REQUEST左高樓層
到CHECK IN 果陣 酒店職員主動同我女朋友講生日快樂,
仲送左個細CAKE + 祝福卡, UPGRADE房間
好可能係RA同掃把都真係發雞盲
習慣會問負責執房哥哥/姐姐個名,每朝離開酒店都會放少少tips,check out個日寫張簡單thank you card係枱頭俾執房哥哥姐姐
最深刻係去泰國芭堤雅同布吉個幾間酒店
員工服務各樣全部都好好,又友善又盡責,夜晚因為唔知有buffet,臨時想入座就抱住試一試嘅心情去問,佢地都盡力幫手安排,自己都非常唔好意思
最後主動問個幾位工作人員嘅名email多謝佢地安排
同埋一般溝通個陣會留意名牌,講多謝會稱呼埋對方個名
當然亦有住過啲好差嘅酒店,有不少不愉快經歷,但通常好禮貌啲,要人幫手人地都會上心啲
啱 好多時可以問到半價就upgrade到 btw要啲演技,例如扮到好想要但係真係覺得有啲貴咁多數我哋見到都會幫你問吓有冇得平少少upgrade
大家要小心網絡安全,尤其是被咬過嘅手足,電話可能已經被入侵。港共可以用stingray大規模監控某個大範圍所有電話偷取IMSI(夠識別所有人),甚至截取通訊好多手足就係唔注重私隱同網絡安全被咬好大機會包括被綁架12人; 記得追蹤基爾巴: https://lihkg.com/profile/96327
請簽署制裁綁架12人嘅支那官員:
https://petitions.whitehouse.gov/petition/sanction-chinese-officials-culpable-wrongfully-detaining-12-hong-kong-citizens-and-denying-their-right-counsel
[實用文] 教您點先可以保障私隱、網絡安全 (簡易版)
https://lihkg.com/thread/2194107
樓主可唔可以pin?唔該晒
呢啲情況其實都會發生
主要係因為負責執房個姐姐可能好趕 / 無留意到執走埋
呢啲人為錯 (尤其係RA姐姐)真係好難避免
通常有呢啲情況 我地都跪哂玻璃道歉 走唔甩
香港人係最高質架 屌你老母 5毛狗
香港人係最高質架 屌你老母 5毛狗
死撚開啦屌你老母

你條女同老母俾我屌啊吹咩
你連工都揾唔到喎ive仔
係weeknd,閒日返工無計 但係未輕staycation前都住過兩間mira同埋Sheraton都係連水果都無兩舊
最近book酒店包埋早餐都仲逼我要留係lounge 到唔俾我去餐廳食(其實我禁錯左包早餐,會藉有早餐我好少買埋包果隻,但諗住同佢講先發現)唔俾我退錢仲要係咁話lounge d野好食d叫我唔好去餐廳食
唔知係忙,定係香港酒店唔係行呢d路線
前日去check in,book左海景房,個reception硬係話我訂左普通房,check都唔肯check多次,到我搵到個confirmaion email寫明海景房,先話睇唔到個booking,唔好意思都冇句,好似我做錯野咁
我知好多西客r優惠,但唔係個個都係,大家花錢係local點都幫到少少生意,好過死城吧
咁agoda個d vip其實係咪無撚用? 酒店唔會理?
絲打有無曾經諗過轉做back office?
咁又handle得差左啲 一般我地都會flexible 啲 尤其係對member
不過水果/ 其實amenities 就真係未必間間都arrange
不過巴打都可以留意一下會唔會係有時唔小心開左DND 咁我地就會送唔到amenity 畀你
IVE仔話人讀唔成書
你比得起錢幫襯人先算啦
無知一問
去d 五星級酒店既餐廳食飯
多唔多人有比tips
咁你咪投訴
如果佢有問題
你大條道理投訴
但如果人地做好本份
但你R野又另一樣野

利申:唔係做酒店
都係嘅 其實除左乞客,酒店成個industry從業員嘅質素都會有參差
不過即使係同一個人 都會因為當日嘅情緒有唔同嘅service level 雖然話要保持專業 唔好畀情緒影響左service 但有時真係啱啱畀上一個客狠屌完 下一秒就要check in 另一個客 都要少少時間調節一下
我住果時HK sheraton lounge 好似執緊, 推左我去餐廳食早餐
住過幾次HK sheraton 都唔覺得有咩會員既優越感.. 可能佢唔憂做..
反而courtyard 個感覺良好少少

mira 就算啦, 佢本身都唔算屬於starwood, 無福利都好正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞