酒店乞客

563 回覆
522 Like 72 Dislike
點先up到grad
呢個咪就係上面巴打問點解要等房嘅原因囉
總係有啲無賴乞客同佢講到明無Late Check Out 都仲係要賴死唔走
你上去踢佢走 佢又扮哂野話唔舒服呀、啱啱起身呀、沖緊涼呀、執行李呀 要你畀多半個鐘佢 半個鐘後又半個鐘 無限loop
有staycation好過放無薪吃屎

我都認同香港人多西客
最方便又最快 畀supplement
如果想免費upgrade 最易當然係你係members (越高tiers越容易,不過FYI 其實依加通街都係乜9白金呀、鑽石會員,唔好諗到自己真係咁VIP)
其次就係唔好喺high occupancy 嘅日子住
然後就係盡量直接經酒店book房 (詳情可以睇hotel beggar Instagram 嘅第二個post)
最後就係禮貌
我都明staycation係畀生活喺地獄嘅香港人苦中一點甜
但係好多香港人連基本嘅禮貌同尊重都無
仲衰9過大劣人
以前做過RA 好彩轉左行
之前咪有間包4人填鴨餐一支威
絲打收工上唔上黎我間房一齊玩
打牌係打咩牌先?麻雀就唔建議喇 因為都好大機會會嘈到其他人
打機呀玩下poker基本上無乜問題
不過大部份酒店房都係for 最多3-4個人住
巴打如果想屈蛇嘅話 就屈得唔好太揚同太嘈
唔好難為酒店同事

題外話 其實酒店唔畀屈蛇都係因為想保障返客人嘅安全
萬一有咩emergency situation/ evacuation情況
我地都會喺system generate 返所有registered guest 嘅list畀消防嗰啲 touchwood有咩事上黎 都搵得返你呀嘛
做好客根本搵自己笨
你酒店有冇吸煙房?
我做緊嗰間就無喇
都唔係㗎
例如今日prepare後日arrival 嘅時候
見到有個好nice 又有禮貌嘅客再返黎住 通常都會arrange 定啲靚amenity 畀佢
如果情況許可 仲會block定房upgrade 畀佢添
不了不了
做緊野做緊野
以前做過酒店 除咗香港人之外 印度人都係R客
你果檔係九龍5星定港島5星?
如果佢賴死唔走咁會點做?
或者拖到你唔夠時間執房比下手
其實半島單野係酒店界入邊都唔算咩特別
以前一樣有。
其實最恐怖應該係群p完或者同比班狗搜完房個啲冇反一兩日都唔敢賣
做過真5星酒店,個個客好大支野,成日玩投訴,超受氣
樓主,辛苦你地啦

自己做過酒店Fo ,依家唔係做酒店

所以去親酒店,我都以禮相待

香港多西客,都會有好客架
講閪客香港人真係世界第一
長期閪口閪面
講早晨拜拜係當你透明 鬼佬係主動同你講
香港人當服務業唔係人
去廁所屙到成地尿 有屎漬又唔會刷下
女廁仲會搞到成地廁紙
屌 仆街到不能盡錄
有工返都好彩啦
最後變成惡性循環
香港人寧願外遊都唔留港消費俾人網絡公審
香港酒店業寧願奶大陸人都唔想招呼香港人
雙贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞