酒店乞客

563 回覆
522 Like 72 Dislike
緊係有啦 當你日日返工long queue唔撚停
個個客第一句就屌 嗰下真係覺得自己為乜咁折墮
人地讀四年大學出黎就專業人士 我讀完出黎就畀專業屌
不過每次收到客人嘅compliment 又會覺得充滿力量
基本無用
被黑警打
扺死
唔中意支那點解唔移民?
弱智
其他嘢冇要求,late check out好正常掛 ,三點未交房,11點要退房,你覺得好公道?
想知其實係邊個乞邊個?係酒店乞啲客嚟定係去酒店啲客好乞衣?

服務業永遠都係咁契弟嘅,無客又話無客,有客又話人乞衣,自己又要懶係優質服務,話乜撚嘢提供最親切細心嘅安排,轉頭第二台客嚟問你有冇又話人乞,咁你就咪撚同人講咩咩禮遇安排啦
屌你老母又係呢d on9 page
你依家做番本份做既野,on99
咁唔想香港人住叫你公司唔好做香港人生意,唔好俾佢地搞party。
香港服務業真係垃圾
邊間u grad?
我都覺得要客等房 但係又要人準時check out 真係好慘
所以點解我地會reject 客人嘅late check out 要求
就係因為呢個惡性循環
Ive仔笑鳩大學生 哇屌學到野呀今日 多謝師兄
無客你食得屎
以前去旅行試過訓訓下火警之後我慣左連訓覺都唔會開勿擾
想請教下係staycation忙唔夠人手做唔切呢d service ,定係香港不嬲做開business 客唔多俾extra service?
以前出差住開一兩日都有人follow我,lounge又無香港咁鬼多人
因為有時候住慣會回頭都係因為呢個service
有間酒店我好中意去住
幾乎一年都住返一兩次
去到第三次住嘅時候
又upgrade 房 又送小禮物 仲有優惠食自助早餐 (武肺前嘅事)
啲Staff仲要勁有禮貌 行到邊都同你打招呼
身為客人遇到呢啲情況都真係幾開心
所以其實唔明點解啲人要做閪客
你搞到人地咁麻煩 啲staff對住你閪口閪面都唔開心啦
好老實 遲走要賠錢 咁早走返有冇錢回返先

邊有可能要個客去幫你解決返個惡性循環

做本份我地就緊係無問題啦
依加係講緊啲客R我地做我地本份以外嘅野
我地做唔到就話要投訴嗰班人呀
不嬲成班乞兒
我自己係香港人都幫唔落
黃又點,藍又點

香港人就係仆街,死光最好
佢怕咩,最多咪比人抄囉。聽佢語氣都唔想撈啦!
係... 幾百蚊住Courtyard 反而俾我覺得我係會員多過千幾二千蚊住其他
Courtyard仲試過兩三次up我suite 有幾次去都有手寫卡仔歡迎我
咁你地有無做先?你間酒店如果最後認同個客照做即係本身有包呢個服務,係無同客講。
另外助長呢班人有咁既投訴文化其實你地同公司本身,幾時屌番你地d高層轉頭,做咩接受投訴
酒店自己揀,怪得邊個?
以前當香港人垃圾,冇晒大陸客先返兜香港西客
岸撚柒鳩,俾你讀得成書睇你入去做咪又係食屎片
其實係呀
因為以前做business guest / 遊客多
Daytime 啲客埋出哂去 忙完一輪in out 都仲有啲時間同客吹下水畫下卡送畀客
依加全部local 個個都全日喺酒店困獸鬥 喺lobby出出入入 仲邊有時間做咁多心機野

以前business guest / 遊客無乜特別occasion
依加10個有8個都慶祝呢樣嗰樣
大佬 你6月生日 今日黎住同我講慶祝belated birthday 我點會唔忙? 唔OT邊有時間做extra service
開間酒店for non-local only 囉
老實講,俾你香港人去到日本呀,你都唔會全日困酒店咁on居啦,但而家你講緊招呼local ,佢唔嚟你酒店困,唔通返屋企困咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞