酒店乞客

563 回覆
522 Like 72 Dislike
無知一問
乜early check in同late check out唔係普通request嚟咋咩
所以電視YouTube一彈出黎自己播 我聽聲同聽到啲內容就已經好反感 一上連登就見到呢個post

自問去旅行有時book左凌晨機都會book多晚黎做late checkout 對自己好啲人又開心啲 你俾咩錢就有咩服務 天經地義

但就係呢啲仆街乞衣濫用呢啲平台 散播呢啲投機壓榨既意識形態 搞到個個都左R右R 次次見到就有種覺得不公義既感覺 加埋呢一年發生既野 無力感就更大
你幻想吓星期日全世界要late check out到兩點 而星期日check in嗰班一兩點就排晒隊 啲房點變出嚟
正常會打電話比你要唔要
今年住過酒店九成都係四點退房
Late check out 同 early check in 都一樣
會唔會好麻煩真係好睇當日酒店個盤

假設你係住普通room type
而你check in 嗰日嘅前日晚occupancy 唔高 而ready嘅房(即係VCI房)又有喺度嘅話 通常我都會confirm 你
你估我真係專登想難為你睇你拍枱發脾氣個樣咩

同樣道理 如果你check out 嗰日我已經爆哂occupancy
啲request early check in 嘅客已經喺lobby long queue 緊等緊房
我仲點樣可以offer late check out 畀你呢
我諗呢個好睇唔同brand
我自己就覺得hotel man出黎人工唔係高
不過份人工又唔至於underpaid
同埋有bonus (雖然今年預左無)

我覺得career path 係有嘅 機會都有好多
同埋呢份工除左日日食屎 都有好多時間畀至滿足感我
所以我覺得如果想揀hotel man 黎讀
除左睇career人工 最重要係你鐘唔鐘意呢個行業
熱誠 先係令你開心嘅關鍵
其實係呀
我身邊最close嘅大學同學得返我做緊酒店
酒店係辛苦 不過行行都有辛酸
就係睇大家可唔可以喺辛酸之中搵到樂趣
Upgrade 唔係guarantee,佢條款度話有先俾
之前住酒店玩到high得滯 打爛咗個枱燈罩(有道歉同賠錢)會唔會被blacklist
屌呀,原來可以R著數,咁多年住過咁多地方酒店都未試過R著數
如果你有乖乖地賠錢嘅話 基本上唔會被Blacklist
不過你個profile note 會記低左你上次打爛野 賠左幾錢
即係話你下次再嚟入住
大家望一望個電腦就記得你係上次打爆左盞燈嗰條友
其實唔知㗎
不過通常送蛋糕都會係4-8呢啲時間左右
基本上呢啲時間你喺房入面就會收到
如果你喺段時間唔喺房入面/ set 左DND
通常酒店會留個message畀你
咁你返黎見到電話/電話有message 就打返落黎就安排返同事送返畀你

其實喺system 只係會見到你間房有無開DND
唔會見到你返左房未
你呢個情況 可能係前台同事見到你返黎 又或者真係咁啱
“服侍大陸西都無香港人咁柒煩
多得班所謂hotel blogger 教人R 一蚊都唔撚蝕
忍唔撚住開左個instagram教化下香港人”

呢幾句真係好難聽
支那人唔R著數只係佢哋唔識
佢哋係好過香港客就唔會成日排隊打尖啦
同埋香港一個地方乜人都有
上面嗰幾句完全係一碌鳩打一船人

仲要上嚟宣傳ig + 未開過任何其他topic
照咁睇好似唔洗讀大學degree都做到? 有熱誠就ok?
競爭會唔會好大?
認樣呢方面真係睇人
我有啲同事包括我在內都好面盲 尤其依加戴埋口罩 仲盲過以前
通常啲客都係直接打黎 好直接咁講
「我黎緊幾號到幾號會黎住一晚,係黎慶祝xxx,希望可以安排room upgrade / 免費房間佈置/ 蛋糕/ early check in / late check out」

Email 就曲啲嘅係用字方面 不過意思其實一樣
其實如果你真係慶祝生日 我地真係好樂意為你做set up 送蛋糕
但某blogger / 佢啲忠實讀者 真係好厚面皮
6月生日 9月黎check in 同我講補慶祝生日
佢比你串完嬲到去左開個post圍爐但都係收爆負皮
如果呢個本身係general request
客人唔會知/唔會考慮到你酒店情況而決定問唔問
唔關閪客事喎
所以無話你request 就等於你係閪客
你投訴嘅事合理的話都無人會話你係乞

從來都係你request 我地盡力配合同安排
但有部份閪客就係會當你耐心解釋完畀佢聽
佢唔理你中間講左咩原因 總之個答案唔啱佢心意就屌
或者強人所難咁起勢R同lur
你企硬唔畀佢就發爛渣又話投訴又盛
好想知係邊個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞