酒店乞客

563 回覆
522 Like 72 Dislike
除左個補祝三個月前生日r upgrade既乞客
仲有冇遇過啲唔知好嬲定好笑嘅客?
係check in既時候,有冇話講啲咩說話 會令你對啲客留下幾好嘅印象
試過有個客好搞笑㗎
因為我地通常都會同佢一路check in 一問傾下計
問下佢有咩plan呀有無諗住食咩餐廳要唔要搵concierge 幫佢book枱咁 講多兩講佢就話:「其實我地都算係朋友啦 你可唔可以用你個staff rate 幫我book房?」

通常如果客人主動叫返我嗰名我都會好開心 因為我地都會覺得自己被尊重被重視 唔係nobody
都做過服務業,呢啲當你係朋友instead of純粹賣服務既人 其實都真係幾warm
個人覺得大部分香港人好樂意寫Complain Letter,但真係好少人會寫翻Compliment Letter
我上次幫Front Desk屌走西客
利申:Top tier member
係呀
呢個都係我想帶出嘅其中一個想法
你有不滿要寫complain 我都好理解
但當你滿意嘅時間不妨畀啲讚賞酒店從業員 例如寫下tripadvisor 又或者寫下email send 返畀hotel management
唔好下下問我攞email 都係為左投訴先得㗎
我都有遇過有客睇唔過眼我畀晒乞客狂屌幫我口
好感動
完全係將我嗰一刻內心想屌但又唔可以講出口嘅野發洩左出黎
今次咁快敗走,對你好失望🤦🏻‍♂️
我想問其實多唔多人一住住幾個月或者成年,你地點睇呢種客
讀完u點解唔做back office?
以前比較少嘅
不過今年上半年就真係多左
好多都係支肺爆發前黎左香港做野
結果支肺爆左 佢嘅公司就要佢留喺香港處理香港嘅business / project 就變左一個long stay 嘅客喇
我地通常都好重視呢啲客㗎 因為始終係big business 而且將心比心 人地要留喺度咁耐 酒店真係佢屋企 我地都會好遷就佢嘅preference 同埋佢走前我地都會同佢搞farewell

除左呢類客 都有啲人錢佬喺度長開一間房
得閒帶唔同囡囡上黎開淫P
主要係因為我本身好鐘意同人互動
如果要我返朝九晚五 我應該會覺得好悶
sales啊event team啊都可以同啲客互動
收工仲會收到啲客嘅message一啲都唔會悶喎
你個答案
我屌撚柒個乞衣有本事一年住六十晚
你就乜都有
英文唔好廢時獻醜
整得幾盞鬼
支持你
連登真係好多反社會人格
巴打住邊間可以去到4點
想問下如果你地有同事唔小心confirm左個客 係咪會比上頭屌撚到死
未試光天光入酒店

咁即係可以照問啦 仲以為有咩咁嚴重
簡單講其實所有嘢都係個反應啫
幫就多謝唔幫就唔該咪得

之前第三次去 check in佢即刻幫我upgrade 再late check out 可能次次我都問
既然個request本身冇問題點解你include喺#1幅圖度?
一個客西唔西喺對答上九成九係態度問題
我整呢張圖嗰陣係將我覺得着common嘅request 加入去
唔係話呢個request 就係乞/閪
同埋可能文字上冇將感情表達得好好
有部份客人真係老馮咁話 「我要late check out!」
唔會嘅
因為通常都係畀個客屌死先
然後就要同housekeeping 夾 叫佢地盡快做起間房畀我地
然後housekeeping 會再屌我地一鑊 話我地吹佢地
好人嘅嘅RA姐姐都會幫幫手屌住咁做
畀兩個人屌完如果我地自己拆得掂上頭都唔會點屌

我一直以為遲左會俾酒店收多一日錢
其實酒店要收你錢都有你批准我哋先至可以收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞