木結他求介紹(2)

434 回覆
8 Like 0 Dislike
信阿sir就問阿sir

唔信就轉老師吧
有啲咁嘅事 估唔到
濕度計 45度 都ok
香港大部份時間都60-80
一落雨日子就90
唔知點解弦鈕位搖嗰陣會有碰撞聲
但係入面應該冇嘢係可以噉樣郁㗎
係咪有pickup 線係底?
會有pick up線連上琴頭㗎咩
不過我嗰隻係下弦枕式 應該唔關事
要保養又要sd email去問 好麻煩
自膠睇錯
勁心痛 個琴身邊唔小心輕輕撞一撞張檯
就凹左少少
有印尼制同台灣制
想問ching點睇Sheeran by Lowden嗰隻結他?
想問下飛騰賣嘅越仮工房堅定流 1600有面單 但係唔見其他地方有賣依個牌子 係咪佢自己嘅牌子嚟
完全未聽過, search睇下,佢咁介紹:
越仮工房 - 山崎龍一製品 採用全實木設計 (ALL SOLID),
即是不論面版,側版,底版都是採用同一件木頭製成。

嚇得我
去試左gs mini 細細部幾好攬 但琴頸對我黎講都係有d太厚有冇d琴頸薄但又唔太大部(唔想要41咁大)既介紹手掌細手臂短
如果你唔想追dreasought 音色
搵martin om size 或 taylor 112 , 212, 412 果啲
都好抱 scale length 長23.5" gs mini 少少
可以試下Anuenue 36吋M系列
但音色同Taylor唔一樣 試下啱唔啱口味
搵唔到資料的牌子就唔會考慮
有冇師兄知ibanez嘅aw 70ece掂唔掂,二千蚊有找 面單+電木結他
唔鍾意個音孔位但都多謝你既推介
用緊yamaha fg650ms面單嚟
係咪建議用緊面單就唔好再買面單?一上就去全單?
不過呢支平野嚟 換第二支面單會唔會都有明顯upgrade 嘅feel
對 有心玩就上全單吧
有冇ching去過fun music centre呢間野,有冇伏
我見佢有breedlove, blueridge呢d香港冇其他代理嘅牌子,但佢d結他價錢有平過其他舖頭好多,有冇伏
幾年前我新仔去買咗個合板琴
本身我試啱型號 佢就去倉庫攞貨
點知攞咗5-6隻琴隻隻都係痴fret/彎頸
(佢重要現場冇儀器鳩扭頸比我話佢整好咗
係我強烈要求話要第二隻先逐個換)
之後終於試到啱
返到屋企先發現個琴啲包邊發黃同埋爛
又唔識走去理論
嗰陣買一千蚊 好似4-5年前 定係再耐啲?
反正我之後都冇去過 唔排除而家好咗好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞