木結他求介紹(2)

434 回覆
8 Like 0 Dislike
audio interface

你可以睇下focusrite scarlett 系列,都接近係公認性價比最高嘅入門interface
用緊Audient iD4
開心使用中
114 真係咁垃圾咩
你係咪指個聲底唔清?
BASS先會低音
唔sure 係低音個d弦勁低音
搞到掃chord d聲會好怪 好似得低音咁
我係琴行玩個支明明同牌子 但正常好多囉

果然第一支結他都係自己揀好d
你有無用TUNER ?
你會唔會tune 低左一個OCTAVE
我估佢係痴flat
我自己就唔鍾意黑色結他,影響左我對佢嘅音色判斷
唔值咁貴
正路一枝靚木結他都唔會油色, 因為咁油會太厚, 影響音色
你見D大brand都唔會咁做(即使有都係打上台表演條line, 聲音一樣跌一個等級), 得D垃圾木結他先會靠油色水人買
講得好
同樣價位有好多選擇
咁黑棕橙色果d又點睇

另外 就算雲杉木色都有分深色淺色 都唔知邊隻係原色

唔知又係比人水左
我終於買左sole 312了
其實佢有俾612/613我試同聽聲
聲係好聽 但可惜我太窮
等學好d先買全單

不過我半個鐘就決定左
因為支結他真係好靚

btw原來旅行結他真係好細支 唔好手感
恭喜入坑
之後知道自己想要邊種音色的階段 再升級全單都未遲
係咪喺琴行教結他嗰啲都唔會帶自己琴
上過幾個都係用琴行啲生鏽古典教
咁學生又會唔會帶自己結他
唔知其他人 我自己會
我學嗰個琴行嗰啲琴好垃圾 冇牌子幾百蚊嗰種
同埋用自己個靚琴有動力啲
學左兩個月結他 前日一個轉身撞花
諗住遲d換支anuenue L100
點都一定會有
Homesweethome唔推介嗎?見好似好多人去 同埋任試唔嬲店主會幫你介紹岩既結他?
佢地自家製果d係咪都唔推介?
新手借朋友結他自學左幾個月,本身諗住去果度買番支2000蚊樓下,佢地自家製有d單板within budget
714同814應該點樣選擇
你唔現場試?
其實大部分店都有得任試同有人推介
但我建議新手去大舖或多人介紹的店買
因為唔識分支結他好冇或有冇問題
你要去就最好搵個識結他的人陪
因為之前去過通利呢d大行好似冇咩人理
d staff都冇心機介紹岩既比你同sell咁
以為要呢d樓上鋪先會咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞