木結他求介紹(2)

434 回覆
8 Like 0 Dislike
一千蚊內嘅話Yamaha F310/Kepma D1c/A1c
結他班既話可以問下結他士多(不過響荔枝角)
有冇ching用過ibanez d木結?
佢d電結好似好出名但木結掂唔掂?
想問5000-7000木結有咩推薦?
主要想玩pop既 fingerstyle
唔會錄野所以可以唔使電木

而家支f310啲聲完全頂唔到
想問下如果想買枝平嘅全單係咪sole
唔想要支那嘢
本身用緊ibanez v50 想試下全單嘅感覺
有冇人識blueridge既牌子,香港有冇代理
上網聽同review 都唔差
或者有冇差唔多既介紹下
有間元朗新開嘅木結他店好似有 Luna 同Recording King 見佢係黃店諗住遲啲上去睇下
同你一樣
又係想玩pop fingerstyle
又係f310
自己去各大結他鋪試下邊枝既聲啱自己
同埋要預返錢setup
新手搭單問下有無人去過結他士多學結他?
如果有教得好唔好?見係黃店
我都想知
巴打後尾有無去到?
有冇巴打用開xlarry
想請教下各位巴打
本身有支2k左右嘅yamaha用咗差唔多10年想upgrade
如果5-6k筆直有咩好推薦?
主要彈fingerstyle 想要cutaway 同埋唔好太細(大過gs mini) pickup可有可無

我上通利見到Martin DC-X2E 同GPC-X2E 減完價5千幾睇落都唔錯 不過未得閒去試
另外又見到Sole 612 6K左右有full solid好似好正咁
大家點睇呢幾支? 又有冇其他推介?
彈左七年, 經手都有八枝木結他, 最後發現, 乜柒單版全單都係假, 幾千成萬買返黎, 九成時間都係入箱唔捨得彈, 最後全部鬆弦變左收藏
最多彈都係第一枝雜木結他, 幾百蚊, 自己setup弦距到3mm, 平時掛係牆, 手痕隨手攞黎彈
其實2k上5-6k 面單升面單都唔係好up到咩grade
如果唔介意大陸貨嘅話加多1k上kepma full soild會有feel好多 隻聲都幾啱fingerstyle

如果介意嘅話咁就親身試下你講嗰支sole612
中意隻聲就去馬啦 唔建議考慮升翻面單
同問
推返上黎
有無tg group交流下?
大陸牌子黎
你上網搵,連個official page 都搵唔到
之後搵review 都冇咁濟
Thx巴打,唔怪得賣到咁鬼平
不過講真,我覺得啲結他幾靚同埋聲都唔錯
不過面子緊要啲
學結他彈唱有無好介紹?
唔自學 唔想浪費睇間
可以睇下 Guitar Concept 都幾出名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞