木結他求介紹(2)

434 回覆
8 Like 0 Dislike
好開心上一個po幫到大家
希望初學者睇到可以行少啲冤枉路
依到大把ching指導
雖然唔多關我事

上一個post:https://lih.kg/2126288
冇人講嘢
開到2

當有個po 有咩大家交流下都好
有無推薦邊度學結他好
自學無乜心機
我係parkland學 因為夠近
但我覺得重點係個老師教得好唔好
而唔係係邊到學
個結他買咗一個月 背板已經好多細刮痕
好似係比件衫hi花
Guitar Concept 都幾出名
可以睇睇
Parkland坦白講質素參差
好睇你好唔好彩
有啲分店有啲老師根本無心教
但都有好多老師好好
我想買過支結他
e加個支係parkland買 唔知點解勁低音
難聽到我接受唔到 本黎仲諗住一年先換

budget$5000 想要面單 有冇乜好選擇?
其實係通利買定係去結他士多買好?
我唔識細牌子又唔識分好定唔好
己經忍唔住想聽日去買
Acoustic Guitars 木結他總結

[US]
— Gibson

— Martin
• 「請補充」

— Taylor
• GS Mini (36” Solid Top) ~5-6k
• 110/114/210/214(Solid Top) ~6-7k up
* Taylor 系列解說
https://youtu.be/wlkY1p09aIM

— Eastman
~4.5-20k (All Solid)
* Similar to Martin, Gibson

[Japan]
— Yamaha (彈唱/ 大廠/ 價錢較貼地)
• F310 (Laminated) ~0.9k
• FG800 series (Solid Top) ~2.2k-3.5k
可以的話買830,造工好啲
• FG3/ LL16 (All Solid) ~6-7k
* OM/ D body only

— Takamine
「請補充」
• Thermal Top ~10k up

— Ibanez
「請補充」

[Korea]
— Sole (Fingerstyle)
• 312/ 313 (Solid Top) ~3k
• 612/ 613 (All Solid) ~6-9k
*GA only

[Australia]
— Maton (Fingerstyle)
「請補充」
• ~10k up
* Tommy Emmanuel

[China]
— Kepma
• F1/ G1/ G1(K) (Solid Top) ~2.8-3.5k
• A1/ B1 (All Solid) ~6.5-7k
* F1: D/ OM/ GA
* G1/ G1(K): D/ DC/ GA
* A1/B1: D/ OM/ GA
* F1-GA/ B1-GA: search「元子彈結他」
* A1-GA: search「Casper Esmann」
* Similar to Taylor

[Taiwan]
— aNueNue
• M series (36吋) (M/MC/MY/MV)
M1/2/3 ~1.4k (Laminated)
M10/20/30 ~2-3k(Solid Top)
M100/114 ~4.5-7k (All Solid)
M200/214 ~7.5k up (All Solid)

• L series (41吋)
L10/12/16/32 ~3-4.5k (Solid Top)
L100 ~7k up (All Solid)
L200 ~10k up (All Solid)

• LS series ~10-30k (All Solid)

[Handcrafted guitars]
~15k up
— Maestro (Singapore)
— Furch (Czech)
— Lakewood (Germany): Sungha Jung/ Steven Law
— Baton Rouge (Germany): Andrew Foy
— Faith (UK)

~30-40k up
— Collings (US)
— Santa Cruz (US)
— Lowden (Ireland)
— Bourgeois (US)
— Huss & Dalton (US)- Custom guitar in HK

[結他桶型Guitar Body Shapes]
— D:彈唱
— OM/ GA: Fingerstyle
— Jumbo: Fingerstyle
* C=cutaway / E=Electronic
* 但只要你鍾意,咩shape都冇所謂,一樣有fingerstyle高手用Dreadnought

[Setup]
— 想結他好彈最緊要做setup,千萬不要自己亂用六角匙扭頸,交返俾專業人士吧。
— ~0.5k up

[結他線 Strings]
— Elixir 防鏽~$100-130
— Martin ~$50-80
— D’Addario ~$50-80

[保養 Maintenance]
— 防潮
• 結他盒+ 乾燥劑 +濕度計 ~$100@3乾燥劑
• 樂器防潮箱 ~4k up
• 最好方法:彈!彈!彈!彈哂啲濕氣出黎!
— 指板油
「請補充」

[買二手?]
— 儘量不要吧,因為交易現場很難完全檢查結他好壞,更何況無充足的知識和工具
— 除非寄賣店包setup

[推薦店舖 Recommended Shops]
— 結他士多 HK Guitar Store
• Sole/ Santa Cruz/ Kepma/ Collings...
• Setup service
• Repair service
— 峰弦峰語 FunGuitar
• Furch/ Kepma/ Bourgeois
— Acousick Room
• Eastman
• Repair service
$5000 不如俾多少少上$6000-$7000全單

Kepma A1, sole 612, Yamaha LL16/LS16都好唔錯

就算真係要Taylor,都有Eastman AC222 OV可以揀

全部都差不多價位
正常彈都係會花
買左成個月都仲日日攬住支GS mini好正
勤力彈的證明

有產品可以磨返輕微的刮花
不過要睇枝結他的finish
$5000面單大把選擇啦
加多少少全單都買到

通利賣既係大路牌子野,買嗰陣要check 清楚
結他士多就賣性格比高既小眾牌子(大陸做),同埋一d上到幾萬既精品結他
唔怕醜既可以上去同佢地老細請教下
唔會太細支咩?俾你搞到我都想買返支
本身第一支係正常size
而家第二支冇咩手勢之類既問題
彈落又唔覺真係咁大影響
買咗支musicnomad嘅polish
睇YouTube個白懂用過ok
但係我磨咗一次發現係好難磨得走
仲要有一條長痕
反而想問下大家平平地買個AMP有咩推介
細AMP就OK
有咩用途先
自己屋企玩咖咋
我見通利有賣一隻有埋藍芽喇叭
有無聽過黑潮結他
自己係屋企玩唔駛要amp 啦講真
你睇個啲個聲得個大字,出唔到啲咩聲底出黎

真係好想木結他玩下effect 嘅話,可以google 下 Tonewood amp 又係一件好吊癮嘅玩具,香港買你預大約3000蚊樓下
又再問一題外話
有冇D野係可以結他插線然後D聲直接入電腦的???
我好似1999咁
Interface
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞