木結他求介紹(2)

434 回覆
8 Like 0 Dislike
大家點睇Hpl結他?係咪容易啲保養?
邊款先

用過咁多都係e記最好
hpl 即係high pressure laminate?
佢會檢查,再俾建議嘅。

簡單講下彈奏風格,例如屋企彈Fingerstyle 咁就可以低啲/ 出街busking掃得好勁,就唔可以咁低,否則會痴fret。

師傅會知點做,大概講下最後效果,再等你做最後決定。
我都用過e 記 唔知點解硬係怪怪地
唔排除舊結他廢
係邊方面怪?音色定手感
手感我覺得係OK的
但音色我覺得好「硬」
新手唔識形容
sor 自膠

未訓醒以為你講緊弦

原來你講緊導線
出黎嘅聲硬,可能係你覺得個amp 出唔到本身用耳聽嘅聲底

但都好多因素,本身嘅pickup、導線 同個amp 三者都缺一不可
神鳴係好野黎,係邊度買就自己格下價 或者睇下amazon prime day 有無平
搵下先 係就係貴但未試過心郁郁想試下
想試santa cruz 線 但網購成日無貨
係,睇中左Martin 有支hpl,啲人話聲唔係差太遠但係容易保養好多,但係都有人話冇理由$5000唔買真木
全hpl? 面板會唔會係stika spruce
ching 搭咩pickup
我無安pickup 想下木原聲
你知 香港大鋪買來買去都係果3 4隻牌子
就係考慮緊全hpl定面板用真木

全hpl平$1000,但係我新手彈落就唔覺有咩分別,想睇吓巴打有冇其他意見
全hpl 買martin 黎做咩 唔好嘥錢
hpl即係夾板
改個咩名都仍然係夾板
完😂
新手分唔出問題唔大 你彈得半年再些其他貴野 先再換都未遲

Martin HPL 果支好在防潮好 唔打理佢都得
之後放二手都唔難
咁如果面板用真木呢?值唔值得買?
其實我諗住學一年木結他之後轉電結他,再學一年之後先決定揀定一樣買支貴嘅。所以最好支木結他方便打理,因為可能學電結他嗰陣好耐先掂一次支木結他
柏c有隻牌子m字頭
試過幾好聲,二千幾蚊
想問吓其實結他嘅手感係咪主要取決於線同setting?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞