木結他求介紹(2)

434 回覆
8 Like 0 Dislike
Fs830值唔值得買
值,fg/fs 單板系列入面,830手工最好
d聲好似麻麻地
香港有冇 Yamaha LL 系列可以試?
有冇細少少39 40左右既面單介紹,41呎用過覺得太大唔好攬,但旅行結他又太細音色又差d
曾經係通利分店見到一枝ll16,亦都係唯一一次
借樓一問

之前報咗琴行啲暑期班,附送一支木結

嗰支結他弦距又高 弦線唔知點解係膠,又粗又難㩒

我有興趣長學,但我基本功未學好晒,咁又應唔應該換結他好?
有興趣長學咪買一支 買結他從來都唔係睇你彈得叻唔叻
係睇你有幾想睇同埋有幾多彈藥咖姐
同埋第一支結他爛得太緊要某程度上會冇心機學
同埋都唔太可能從音色判斷自己有冇進一步
有興趣長學 <-- 已經夠啦

換一枝平平地似樣嘅面單,set up 埋,包你進步神速
我覺得不如轉一轉個body shape,OM / GA 冇咁肥,yamaha fs系列比正常OM size再細少少,可以一試。
尖沙嘴咪有LL-TA
透明膠的弦? 咁就係魚絲/古典結他
古典結他弦距一定高 弦線之間又會闊

如果你係學緊彈唱 掃和弦 咁換支鋼線結他 比專業人士set up 早啲練下手指力會好啲
有冇人知takamine掂唔掂
上網睇佢嘅p5 series側板都唔係solid,同全solid嘅結他d聲會唔會差好遠
第一次買結他無知一問
我見人話要check弦距 例如第12格幾高 唔好過0.4咁樣
咁係咪要帶尺去度會唔會好白痴咁定好common?
同問
想知同gs mini比如何

想型啲可以買張呢啲卡
還好,只不過比較貴,我會揀番yamaha。
有無om面單嘅推介?用枝f310學fingerstyle 感覺好鳩

利申:新手
咁yamaha全單嘅話ll16定ac3r好d
個人鍾意16多啲

Fingerstyle就LS16
彈唱就LL16
新買的結他全新正常都比較高

因為佢要預唔同人的要求 唔一定低=好
所以先要比人setup
而部份細鋪 賣結他都會包set up 先比客
多謝巴打絲打,不過我又有第二個問題

今日去咗睇結他,預算3000左右,店員推薦我買Trumon嘅結他,但係呢個牌子好似係強國牌(?
點揀好?

利申:黃店,唔批鬥
你拎上手彈下先
試咗 就係有啲心動嘅感覺先問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞