木結他求介紹(2)

434 回覆
8 Like 0 Dislike
弦距啱唔啱新手用?thanks!
因為啱啱想pick up返又驚三分鐘熱度
玩住千蚊鬆啲先
都唔該哂你先
弦距每支都會唔一樣 每人手感不同
唔會因為價錢平貴而高或低
新貨佢一定唔會偏低

所以玩一陣先 太高就真係要留錢 出去比人set
買咗支sole 好期待
想問下Ibanez, Sigma 同 Takamine邊個牌子好啲?
想買枝around $3000-$4000嘅soild top
係通利試左枝Takamine覺得唔錯 弦距好低幾好彈
定比多少少買Kepma all solid 好?

學左幾個月 之前唔識買左枝幾百蚊嘅好唔好彈
同埋d聲唔得
Takamine要買買日產
日產Takamine同國產Takamine兩個世界
真係3簡1 就 Sigma
Martin 聲底平價版

當然最後你要睇 手感 樣 聲 自己決定
唔好意思 我見1000畢直有好多選擇
但金錢有限 想問下600$左右有冇咩結他選擇
新手想試下上手先謝謝
二手f310

新買左兩個月左右,突然發覺第4線好似起毛咁樣,有冇人知咩事,新手唔識
兩個月就要換線架啦?之前借朋友果支,彈左成年都冇事,以為我用爛左
有冇ching用過Cole Clark結他?睇樣好似好raw咁幾令,有冇人知d聲掂唔掂
新手一千蚊以內 有冇結他介紹
對結他0認識 想自學先
同埋有冇結他班推薦 (荃葵青)
Taylor ? 原裝用elixir 有coating 係會起毛

Martin / daddario 果啲就唔會起毛
拎朋友枝kepma D1C黎彈覺得啲弦好貼好正
想問下其實普通結他係咪都可以較到咁好㩒?定係依個牌子真係做得幾好?
(新手 唔係好識啲牌子)
係呀
咁可能以前我朋友果部唔係用elixir線所以我冇為意
咁係咪正常架?一起毛就要換?定唔駛都得?
唔洗換都得,彈得多個個位d coating 可能甩甩地所以起毛姐,唔洗理佢冇問題既
明白
Martin聲底? 是咪偏沉啞的?
想買枝日牌鋼線全單結他
想問下香港地方有無推薦買
上網訂又無得試
Yamaha!
係咪得tomlee 比人湯
上網見到有間叫fun music center都有,平過tom lee
不過未上過去唔知伏唔伏
唔該師兄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞