木結他求介紹(2)

434 回覆
8 Like 0 Dislike
大家點睇fender同takamine嘅面單木結他?通利1700有交易;但係其他牌子嘅面單(Yamaha Anuenue)都要二千幾
巴打你買左未,我啱啱試完都想買a10
不過唔係好識check結他,驚中伏
我買咗啦,不過係一個識結他嘅朋友幫我睇

可可波羅巴:Taylor就睇特別留意Bridge有無同面板分離

我諗最主要係睇吓條頸有冇彎,面板有冇分離。再睇吓側板背板接駁位掛
我淨係知a10佢背板有少少拱起係正常

巴打都係搵識嘅人check吓穩陣呀,寧願麻煩人一次,好過自己一直驚有問題
多謝巴打你解答
𣎴過唔識識結他既人,身邊冇人玩結他

對唔住呀巴打,我都唔太識,如果唔係我唔介意陪你買

會唔會夠膽問在場其他客我相信人地都唔會介意
唔緊要我再睇下先
試過幾款入門Takamine 普遍都麻麻地
Fender無試過 幫你唔到
$2xxx價位yamaha個人覺得手感同聲都唔錯
請問新人入門係咪好少會接觸高把位 唔使得登買cutaway?
同埋我見rennes好多人買 都幾平 但係我見有巴打話好一般
好少玩到咁高把位
同埋cutaway即係少左空間做共鳴
入門結他共鳴本身已經唔太好
我嗰陣去買 佢話買大啲好 因為細既聲冇咁靚 同埋通常彈慣細會彈唔返大size既結他 係咪真係架
覺得依家嗰個好似太大...
好呀 唔該晒你
"彈細結他 彈唔返 大結他" 應該係講個有效弦長 影響你個指版尺寸
25.4" 一般 Martin D, OM. Taylor x10, x14
24.9" Martin OOO, Taylor x12
22.75" Baby Taylor (即係細結他)
有啲人天生手細 barre chord F 真係辛苦啲 用baby taylor 學係容易好多

我就覺得玩得結他的人 長遠唔會只玩一支
最緊要一開頭唔好比barre chord 整熄團🔥
Jazz chord 有d手細真係好難彈
連網頁介紹下都無 好難有信心買
新手想買枝木結他自彈自唱 想問taylor gs mini 係咪都夠哂玩?定係買返正常size好啲?
唔係一米五就買番正常size啦
有冇人彈過fan fret結他,同普通結他有咩大分別
fan fret上手難唔難?
符合人體工學
好似係
咁講嘅話應該會容易過彈正常結他?
但我硬係覺得fan fret禁bar chord嘅話隻手會好辛苦食指要打斜禁咁
全線冇晒Taylor academy10
琴日睇得返baby taylor 放地下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞