木結他求介紹(2)

434 回覆
8 Like 0 Dislike
3000 大陸面單 可以試埋Kepma F1
睇你介唔介意咖姐
我自己就十分介意唔會買強國品牌
我都係完全新手學左兩個半月結他
所以我都係去買yamaha算
你冇咩抗拒or 鍾意既牌子
其實可以慢慢試
岩手感岩聲既未必一定係某一brand
當然brand 會有佢音色特色啦
香港啲細舖基本上平價嘅都係支那琴
一係支那製 一係支那牌
(上YouTube都睇到外國而家都多咗好多平得嚟ok嘅牌子
但係香港啲鋪頭都唔入 我估係成本高掛)
支那製造我勉強都接受到
預玩一世嘅話我唔會想攞支那琴
利申:上網睇完喺外國網訂 違背大家上手試咗先嘅規矩
yamaha我冇記錯嘅話都係中國製
red label先係日本製
不過起碼係日本牌子
LL26 或以上都係日本製

Red label FG3/FS3 中國製

FG5/FS5 日本製

即係日本製高級型號,價錢都起碼貴一倍
感謝更正
我買嗰陣見到自己預算買唔起日本製就冇睇了
如果買外國中高檔
唔講型號 連牌子 香港都未必隻隻有得玩

所以點解最多人簡taylor martin
起碼每個型號都拎到上手先

咁ching點睇lsta有嘅黑科技
見到有支二手幾抵想入
有冇人知支結他嘅產地其實影響大唔大
見有d會寫明係外國廠做(日本/美國),咁支野係咪會靚d
啱啱走去通利睇baby taylor
全線都得返display慳返
疫情應該令到貨源有啲緊張
好想買新結他
都唔只緊張咖喇
我覺得其他就係有特效嘅LS16,睇你需唔需要

不過留意返係面單定全單,我有啲LSTA係面單而已,我都分唔清,小心俾人混水摸魚 等大家指教下。
呢幾日乾到仆街

大家點補濕
屋企濕度計徘徊40
不過影響應該唔大
我個屌米濕度計掉入結他袋
平時6x
今日5x
不過由鳩佢
用緊 yamaha apx500II
聽日去換線
Yup, 香港就無代理,要上網或者飛去買,之前有問過官網,佢好有禮貌咁覆最近應該係菲律賓

對呢個牌子幾有好感,因為代言有Andrew Foy,Fingerstyle 厲害又好靚仔

實際就未親身感受過了
上堂阿sir用緊baton, 我新手唔識分好唔好
最近見Guitarconcept有入貨

可以去試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞