木結他求介紹(2)

434 回覆
8 Like 0 Dislike
我本身打算去睇下呀 不過見呢度好似唔推介咁想了解下先姐 始終新手驚自己唔識試
你可以試下去結他士多或musicub睇下先
如果都揀唔岩先再諗
但上面兩間好似都要預約
btw 聽講homesweethome 自家品牌好垃圾
但佢賣的其他結他係點就唔知了

利申 我唔知以上的店係賣幾多錢的結他 你要自己問
hsh 上過去一次都已經唔想再上
啲貨舖晒塵,結他啲弦生晒銹
新手想問有冇d推薦嘅online教學
youtube 搵元子彈結他 不過大劣人黎 台灣都有個wen 結他誌
小學雞結他網
Kermit Tam (教彈歌為主)

可以的話 跟老師學會有系統好多
Sole同kepma分別有咩特色? 我用緊支2-3千既truman 諗住upgrade
定都係買taylor gs mini算?
Thx
與其2-3000 up 上gs mini 5-6000
會唔會考慮儲耐小小上10k 嘅全單
彈得唔勁 5-6千夠玩
kepma 都7k 幾8k
上網查啦
沒話勁唔勁,只有捨唔捨得既姐
買枝好啲嘅,有動力好多
買gear 送技術呀嘛
其實全單都唔一定要過萬ge
6000又有,8000又有
如你有錢的話 幾萬至十幾萬都有
最緊要係睇你自己鐘意乜音色姐

本人就覺得mini 手感唔好
但你自己鐘意就得
點睇Epiphone pro 1?好似冇咩人講
我用緊,面單,有個問題係換咗light 線有啲痴fret
除左咁仲有冇咩問題?即係唔換線就ok?
你係柏斯買?
我見佢既賣點係for新手易彈,又係面單,價錢唔算貴,好似平過一眾大路牌既面單
Hsh 啲貨係少打理 有塵 好耐之前我上去試支lava 都貼曬fret 彈唔到
我都買過hsh 千幾蚊的結他黎玩 我主力果支係某美國牌的手工結他
Hsh 多人上去睇 就係因為多花款 佢賣到千幾二千蚊 什至幾百蚊的選擇比學生學結他
大琴行果啲千幾蚊結他就正經啲 都係f310果啲樣
新手有個問題想請教
之前問朋友借左個“令面”,桶身有層膠類既結他
之後諗住自己買番個結他 去琴行拎起d純木面,冇果浸令面膠面既結他試時,發現自己掃chord果時d手指接觸到個桶身時會有“沙沙聲” hi到既聲
但用番令面果種結他因為質地問題就聽唔到,想問係咪即係我掃chord手法唔岩?定木面結他係咁?有冇話有膠面好d定木面好d?求指教
掃chord 唔應該掃到結他果面
刮花面板一回事 但成日掃到面板 影響你成個動作流暢度
用手掃chord 果啲手指放鬆 用手碗 同 手臀力去帶就ok
講漏左我係中指 無名指 尾指hi到,係咪都係應該完全hi唔到?我再注意下先,謝指教
日本興緊一隻指板貼紙
想知貼左有冇大影響的
大影響就唔會有嘅
如果枝結他唔係太貴嘅話貼完自己彈得開心啲冇壞嘅
不過就要有心理準備
第日唔中意嘅話 meet翻落嚟啲木可能會有色差
同埋唔好買大陸山寨貨meet落嚟有殘膠你就喊都無謂
我想問下點睇sigma平價果啲結他

利申完全無接觸過,想學 唔該曬
試過借朋友嘅結他彈過
但我左手手腕完全放鬆唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞