木結他求介紹(2)

434 回覆
8 Like 0 Dislike
我第一首fingerstyle都係學呢首
幾好 好多細節位 要彈唔難
新手就唔好啦
你d手指都未習慣點彈,基礎都未build up好嘅話去練只會打擊你自信
除非你真係好中意首歌越練反而越有動力,唔係嘅話好快就會放棄
建議你一開始可以搵d中意嘅歌嘅簡單version黎練,有動力之餘又可以打好基礎
其實我唔算係由零開始個種新手好多年前有玩過掃下chord咁,fingerstyle就斷斷續續咁玩過下
隻歌而家練左幾個月都識彈到去第一段副歌,不過仲係好唔流暢

巴打想請教下你練習方法,如果想去得順嘅話應該每次一小節一小節咁狂練,定應該每次都由頭彈去到識嗰個位先停再係咁loop會好啲?
你試下search youtube 小叮噹的店個gs mini評測比較下

通利好似得koa同mahogany 你可以問問佢會唔會有其他版本翻
收到
問過得display
直接上212/214 會唔會好啲
咁先正
D人特登relic
睇白懂訂造結他真係好心動
香港好似得日本版嘅ayers賣
本身都諗過訂個平平地嘅加個簽名咁
同你一樣都係驚驚哋之後冇訂
不過而家諗返覺得應該唔會差得去邊嘅
ayers喺台灣都叫幾受歡迎
而家仲要比個capo砸咗個細窿 多災多難
岩岩買左fg830
佢到左貨先再叫職員set up ?
但我想買嗰個結他叫angel 成2萬7
未上手試過 未親耳聽過都驚買完唔啱
都係諗住遲啲去台灣試下先再決定
巴打想請教下你練習方法,如果想去得順嘅話應該每次一小節一小節咁狂練,定應該每次都由頭彈去到識嗰個位先停再係咁loop會好啲?
香港有New Hill日版代理,有現貨可以試
台灣人品牌,日本人監製,越南人手造
呢個價位有咁嘅質素,超值
我自己就係嗰一小節練到可以跟拍子彈到出嚟先 之後再由連埋一齊彈 再執彈得唔好嘅位
new hill series我麻麻地
相比之下我會直接買Taylor嘅214ce
師兄好識貨👍
我都係收皮先😆
大鋪Taylor 己經翻貨
另外大鋪入左好多入門Sigma 爭市場
價錢同size都差好遠喔 你去通利試下好啲 不過而家好似無折
見到tst tomlee有隻好似224ce, 個top 係koa 黎既,講真幾靚仔,有興趣可以試下。萬零蚊
想問下Sigma SDM-STE如何?
想買枝結他for新手
Budget一千左右有冇咩推介
感激
Yamaha Ibanez 有幾支簡
或者千幾蚊面單 Sigma
如果真係得一千左右預算
可以搵樓上巴打講的牌子

如果俾到二千幾可以試下yamaha 820 830
夠玩到下一階段再諗升級枝結他

新手路過想問埋ukulele
想買個自學玩下
唔介意淘寶野的話,我推薦luckycat 幸運貓吉他,千零可以買支全單吉他,12 品弦距2.5mm 好岩新手用。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞