木結他求介紹(2)

434 回覆
8 Like 0 Dislike

話說有冇平價amp推介
屋企有支ibanez既電結他唔想浪費
新手想問下點睇wilh steinberg 呢個牌子,好似係老牌做琴,近年先開始做結他,見呢度冇咩人提
見佢pd10同20系列都係2000頭有面單,個樣又幾靚仔咁
諗緊呢個好d定epiphone pro系列好
又或者有冇d 大約39 40’面單介紹…見大部分都係41,36
41有d太大 抱唔好,36又太細…
Enya係咪真係垃圾
買左x2唔係pro
新手玩左一排個上琴枕就爛咗
去過通利問都冇得買,想問吓邊度先有得買?同埋係咪每部結他個琴枕size 都唔同 ?
諗緊Taylor 3定5系列 有無邊部推介?
大陸琴都係講性價比
見有人講咗掃chord 噉我講下個漆
層膠其實係漆嚟 結他分亮面漆同啞光漆(一定有上)
最明顯分別就係外觀 (啞光因為係薄漆所以摸到木紋)
最膚淺嘅分別係亮面嘅人工貴啲(工序多啲)
跟住亮面漆個漆厚啲所以會有人話啞光共鳴會勁啲
然而高階琴好多都係亮光
所以我覺得聲音上冇咩特別影響
(認真做嘅廠嘅亮光漆都係好薄 )
個人認為亮面漆最大好處係多咗層保護
你日常抹琴清理都易啲
其實最影響嘅都係你外觀上中唔中意
利申:上個月買新結他睇嘅 非專家
今年新出果支Mayson Alpha 3,有冇睇法,千幾蚊有面單
自膠唔係今年出
啲人去左(1)留言

頭先有位ching話$1000結他用$700做setup 唔抵。

除非你好鍾意佢,否則唔建議,反而可以自己試下diy setup,衰左都唔肉赤。
有budget 梗係全單
唔知點解喺樂器嗰個分類睇唔到(2)
係咪我問題
https://www.youtube.com/watch?v=ifNHt0P9pRo&ab_channel=%E5%85%83%E5%AD%90%E5%BC%B9%E5%90%89%E4%BB%96
小弟新手想學呢首其實係咪唔建議?見佢個教學好詳細成幾個鐘一拍一拍咁教,不過啲技巧好複雜
有冇人用過martin djr 見佢五千有找有全單

同martin x 比邊每好啲
將軍澳/觀塘附近邊度有得setup?
問過一間要700蚊
Carousell 有啲3百幾 但冇實體店
有冇啲係400以內 唔想通利柏斯
直接去acousick room ~$600,係值得你花時間行遠啲,觀塘既話都有steven law既
因為我彈緊個支2千尾 用左2年幾 唔想咁貴setup
一分錢一分貨
明白setup價錢佔枝結他價錢多過5份1, 個心理關口係好難接受
但可以諗既係, setup並非係你hardware既價錢一部份, 而係當自己買左一次技術提升既機會就會好好多

如果唔係其實你買結他線, jack線, pickup, 甚至係夾band band房錢條數都唔細, 咁諗落去你就會想止蝕
上年問過幾間 最平都$500

如果短時間內無打算換結他 用$500換返好彈的手感都值得既

彈得辛苦又唔好聲 會好無癮

計劃緊換結他的話 當然留返筆錢之後用
啱啊 決定左拎去set
學到bar chord,而家用緊支kepma d1c 想換支全單
負擔得到真係直上全單最好

依家都好少拎枝面單嚟彈
我此終都係新手 拎去俾人setup唔識表達想點set
結他線大家去邊買
tom lee果D用過曬都麻麻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞