木結他求介紹(2)

434 回覆
8 Like 0 Dislike
點睇mayson alpha 3?
想問一下各位對Taylor嘅academy 10/12有咩睇法
見到減價大約3700左右
求指點
taylor resale 價值好
買依支初學 之後升級都ok

如果你打算長玩幾年 唔建議 因為你學左少少基本功 好快分得出佢同一萬打上果啲的分別
唔該巴打
咁如果初學,亦預計自己會玩落去,應唔應該買呢支
假如當你玩一年先 咁都無大問題 買果時睇下琴橋舊木有無開始飛起 (taylor 最常因為依點比人拎去修理)

3K 不能要求太多
唔該哂巴打你嘅解答
因為想認真學,唔想花冤枉錢,所以直接skip咗1,2k呢啲位

然後我上網睇a12係om 形,會比a10嘅dn 更適合玩fingerstyle。但其實我自己試過覺得a10啲聲啱我聽啲。我想問拎嚟練fingerstyle冇問題可?

唔好意思呀,啲問題好似好on9咁
其實無問題 大把勁嘅fingerstyle 都係用唔同桶形

聲岩自己聽先係最重要
唔該哂你同埋Recoba@Inter巴打呀
見你地2個係POST 1已經有出聲
結他佬都好好人啊

咁我應該決定買A10
我自己本身諗法係木還木,電還電, A10E好似比多$1000左右
淨係ACOUSTIC角度,係唔係應該A10會好過A10E?
定係其實聲音上真係做到完全冇分別,只係多左個插電功能?
理論上係琴身上開左窿 一定有少少影響
但依個未必係重點
就算同一型號 每枝都有少少差別
出產年份/保養都有影響
話唔定有pickup個枝仲好聲
所以親身試下分別會準啲

反而應該睇下有冇需要插amp
例如 同朋友夾band /busking/錄音
新手+1 唔知買咩結他好
有啲人買結他一步到頂 直接買全單
但係我覺得最入門新手 買"平野" 之後可以比個機會自己去升級 睇自己喜好去再買好野
因為首先你自己的耳仔要有能力 分到頂級, 好同普通結他的分別 依樣你彈多啲就訓練到
買結他 由簡body shape, 到面底木材, 唔同牌子的風格 都係一個樂趣
比你咁講完,考慮一下10e先
聽完你地講真係學到嘢
過兩日去試試先
想問一下全單結他係講緊咩價位
不過都好同意巴打有關升級感嘅問題

一步到頂其實都唔會知道個頂同其他有乜大分別,反而浪費咗
一步一步嚟,期待一下升級,理解一下自己想要嘅係咩都好開心

好奇一問巴打你覺得結他嘅級數應該以幾多為一級
我係試過啲五六百之後就想上去3k果啲,係唔係太任性
定係升到千幾二千就算
可以唔駛以價錢去區分嘅

如果好肯定有心玩嘅,就先買枝聲岩自己聽嘅面單先,咁樣自己都有心玩多啲

玩幾年可以上枝靚嘅全單,到時咪keep 枝面單黎粗用同練習
明白哂
我諗我嚟緊打算買枝面單都夠我至少玩兩三年
然後究竟會上全單定玩電結都,呢一刻毫無頭緒

不過貪木結拎起就玩得,方便用就會勤力練
到時可能就全單加電一齊落坑買 放到成屋都係

結他呢啲我都係自娛,最緊要自己鍾意就得
你已經放到成屋都係
想請教一下,學樂理應該點入手好
大陸牌子 7-8千 都有
不過。。。。 唔係叫全單 就一定聲好

好多外國大廠點解咁貴 就係因為手工靚 聲靚 同品牌歷史

當你有第一支結他之後
將來升級簡第二次時 就會識得由頭到尾去品評一支結他好唔好
見通利display有得平…如果買display有冇咩問題或者要特別注意
個人而言唔太鍾意買中國製
寧願儲多啲,平衡心理

比你咁樣講一講,好期待識得品評結他嘅自己

對於想學好樂理,巴打你有冇咩建議
Display同存貨都係咁check
簡單嚟講就留意下面板有冇漲、琴身有無撞裂、弦鈕有冇太鬆/緊、逐格試下有冇痴fret或者弦距太高、fret有冇生鏽等等
Taylor就睇特別留意Bridge有無同面板分離...
最慘就算外國牌/製造都唔fit哂各項心水
純粹好奇問,會係有啲咩要求?
然後中國製會唔會反而搵到啱你嘅?
拎個平衡點

外制 價錢過貴/手感麻麻/外表中下
vs
中製 價錢ok/手感ok/外表可接受
其他中國製唔係問題 好多中國製琴師都用頂級木材

但一般人眼中 中國製 本身就係因為價錢問題
如果幾千蚊 中國製牌子的反而會好過墨西哥HPL Martin 或者Taylor academy

但買結他 最後都要自己鍾意 聲 樣 手感 缺一不可
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞