執到電話要求300蚊茶錢比人打到仆街

847 回覆
427 Like 44 Dislike
null
推 共業 REDSTOP 網頁版出世啦 - 分享自 LIHKG 討論區 https://lih.kg/2198432
仲未嘈完
少少車馬費 都冇

下次執到直接當垃圾丟
咁都勒索,要我偏離原定路線揸車過嚟搵物主
運費油錢都要啦
考官係職業,佢廉潔地進行考核係工作上嘅要求

係街執到野,有冇合約定明我要點做?
老馮要還咁
依件事教大家
執到野據為己有算啦

啊香港狗點睇係咪咁睇唔起自己
執就可以收人300?
照你咁講如果你屋企人走失左我見到佢打電話同你講要你俾200萬先送佢返屋企 咁唔算綁架喇 只係見義勇為啫係咪?
用下腦喇個重點根本就唔係喺偷定係執到
用其他國家嘅法例嚟判決香港嘅法例 你真係天才阿
成日執到野
iphone 銀包

俾返人嗰陣見到人既滿足感已經夠
從來都唔會諗人地俾唔俾車馬費
錢自己唔識搵咩
九唔搭八
啊香港狗話得香港人先會執到嘢之後要求失主有報酬,結果其他國家既人都會
你係咪腦裝屎?
之後10次攻擊都miss 不命中
咩戲黎 台灣野黎??
300蚊 車馬費係合理範圍唔係一定要俾阿柒頭
高佬收300車馬費係你嘅事 佢唔俾係佢嘅事
不過sorry佢拎到人手機唔俾又打人先就係犯法
重點根本就唔係喺偷定係執到明唔明阿傻鳩
中文都唔識學人講法律就收皮喇
屌你老味,你如果唔係要R個三舊水你有三個選擇係合理既:唔理由佢係原位,拎去差館,唔收錢俾返人地。

你偏偏咁撚多手拎去掉撚左佢?咩叫黑心鳩損人不利己就係你呢種人,為左合理化件壞事想出更多壞事,真係ON9到唔知用咩形容你。唔通你損人不利己就應份?我同你講應份你同我講可以掉鳩左佢?你個可以係CAN,唔係SHOULD,我而家係同你講SHOULD,講CAN既話你有眼見就係俾人打一獲甘。

我問你,如果而家個社會無人會俾錢你拎番部電話,你仲有無咁得閒特登執起部電話拎去丟撚左佢?我唔信你咁撚得閒囉ON9!
上面已經有法例講左執到唔還唔係偷…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞