執到電話要求300蚊茶錢比人打到仆街

847 回覆
427 Like 44 Dislike
呢條豬西的士狗好撚廢
執電話 同考車 都存在favor呢樣野
點解唔可以一齊講
Examine都有分「鬆手」定「緊手」
btw 路人執到電話有責任送返去物主手上?
咁如果你執完唔幫手 仲要拎去賣/扔落海 你會唔會比人讉責?
如果會 = 你有責任
如果唔會 = 你無
你自己諗下囉
三舊水解決到嘅事都要打交
但你又會屌佢大種乞兒
會話香港人閪
其實已經係講緊執電話條友要求不合理回報呢樣野已經係唔應該
根據分莊閒理論 要3舊條友完全無問題wo 你咁叻咪去先達搵電話
嗰單案失主自願invite to offer(俾$400),拾得者make offer(交失物俾失主),但失主又唔履行offer(沒有俾足$400)。拾得者可將失物交回警方。

此案同樣道理,拾得者可將失物交回警方,並無責任付出勞動力把失物交回失主,但同時亦無權力向失主勒索$300。

冇責任歸還唔代表有權力勒索。
考官係受薪工作,工作係佢既責任
唔好格硬溝埋一齊講啦

如果執到電話,個物主仲多多聲氣
呀之呀jor摩洛哥
咁咪放返係地下囉
絕對無責任安全送部電話去到物主手上
DHL咩依家
咁我認同你
我比車馬費你 係出於禮貌
但你問我拎係唔撚同wo
唔關莊閒事
btw 大陸既考車師傅就係會問你拎 呢個係大陸既潛規則 就想知大家點睇
考車點存在favor?
咪住先 我係話你如果選擇執個電話 先有呢個責任幫
而唔係要你DHL wo 你可以係咁易放低係巴士站/詢問處個啲
你真係無責任要執呢個電話

考官係受薪工作,工作係佢既責任
佢個責任包唔包要pass你?
點解又會spin左去佢既責任係要包pass
我係話examine考生係佢既責任

啱架
執到電話係有好多選擇既
Eg拎去差館/擺去第到
所以送返比物主唔係佢既only option
唔送 亦唔係佢既錯
唔明
考車個準則咁主觀都無favor?
舉個例
觀察路面情況 有無望死角位 望得幾密 幾大動作
呢啲全部都係主觀因素決定你pass唔pass
唔比人情應該唔會比人趕走既
唔合情囉

面皮薄d都做唔出
執到電話係有好多選擇既
Eg拎去差館/擺去第到
所以送返比物主唔係佢既only option
唔送 亦唔係佢既錯

我認同
直頭唔一定要執添
但我concern個問題係 執完要求不合理回報 呢樣野係唔應該
你選擇執黎賣/扔落海 更加唔洗講啦
唔關咩莊閒事
所以我唔會話機主唔識做 唔比3舊水了事 唔撚通3千蚊我又比?
果一把衝擊力好撚大,眼鏡耳機跌撚曬
基本咋on9
係咪唔識字呀
No offense....純粹好奇一問
你既「合理回報」係咩

如果本身電話講好左收$300車馬費
去到現場反口唔比
我就覺得係個事主乞衣

如果本身無講好
現場提出然後搞到打交
我就覺得兩邊都柒
一樣會比人情
佢唔識做人
唔等於我都要唔識做人
作為examiner本身個責任就唔包pass
佢去評你pass唔pass
唔係比你pass
如果個考官因為冇收錢唔比pass 呢個係專業操守問題,佢做唔到佢作為考官要有既野
Favor 同佢輕唔輕手係兩樣野,主要睇佢冇收錢,如果係有第3方因素黎影響到佢既決定,呢個係考官問題
作為一個拾獲者,我冇責任理你手機生死,由一開始我就冇需要理你手機,因為我並冇收錢同我個身份係唔需要理會你到底拎唔拎得返,如果傾唔掂咪擺返低比你自己拎,如果dum 左去就係拾獲者既問題,但擺返低完全唔係一個問題黎
執到人地掉落既野應該幫人掉返落垃圾桶,唔會貪你果少少錢
睇你班冚家剷自己粗心大意唔見野,好似老撚奉有人幫你咁,為免俾你班on9話咩路不拾遺,有機會執到電話銀包一定幫你掉落垃圾桶,電話仲要幫你包好保護,費事有機會俾你告毀壞他人財物
莊閒意思係叫你分清楚自己係求人個方
人地冇必要專登就你去比返你,唔好講到傾唔掂唔幫你擺返係到就係錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞