執到電話要求300蚊茶錢比人打到仆街

847 回覆
427 Like 44 Dislike
ching 係矮撚? 咁有優越感既

2揪1喎
如果本身電話講好左收$300車馬費
去到現場反口唔比
我就覺得係個事主乞衣
同意
就算係講好係收$3000
去到現場反口唔比
我都會覺得事主有問題

但好正常咁諗3百就唔係一個合理回報
除非你個情況係真係執電話比機主呢個行為係cost左你咁多囉
你話比返一舊水你坐的士都講得過去
咁大人大者,時間都係成本黎既
時薪都>$100啦

寧願人地覺得收多唔好意思
都好過比人覺得自己大種乞衣喇

純粹我既睇法....
其實佢個fd唔幫手既話 矮撚都係輸緊
咁當然啦 咩叫「幫」
無人有必然責任幫你
唔通我幫你要cost我好多野既 唔幫你又屌鳩我咩
所以你唔幫佢/唔執電話 都唔係錯
但你執完賣去先達 我就會話你係仆街係錯囉

但一般黎講如果你好輕易可以幫到人 你都話有責任
例如 機主係你前面跌手機 你只係出聲叫一叫佢己經幫到佢 正常會覺得你係有責任咁做
係香港就係冇報酬呢樣野
你要做好人想做就做,唔好要人報答你
而家唔理條友偷野定拾遺不報
連埋佢之後勒索,打人都犯幾條罪
所以咪一開始講好左數
你傾唔掂既咪擺低lo
佢偷撚左既係執機個問題
佢犯埋法可以報警
自己係有求於人,就算唔幫,都唔係執機個個錯,執機既唔會有任何損失,反而你自己部機又再可能會比第2個執到賣鳩左,莊閒之分係呢到,你自己諗完個風險,博得過咪唔好比錢lo
姐係點?
我基本meet到但唔夠?
真係唔係好識字wo
咁咩叫基本
同意
我舉紅包個例子就係想講
如果你認同 無收錢所以唔fail你 係考官問題
咁你應該同樣認同 拾獲者因為無收錢而dum左佢 一樣係係個拾獲者既問題
以為你前面講到機主無比錢 所以執個個拎去先達賣都無問題
支持 記得要咁做
就算我見到你就黎比車撞 都無責任提你架
睇你班冚家剷自己粗心大意唔睇路,好似老撚奉有人幫你咁,有機會見到一定係拎手機出黎影之後放上連登
點解咁講 力量比正常人同有操開新手比最少差兩三倍 點打
泰臣都係"矮仔"打高佬多
我幾時有講過dum左佢
早上幾頁已經有個巴打咁屈我
由頭到尾都講緊自己有求於人,唔好expect人地幫係老奉,傾唔掂擺返抵都唔會係執機個個錯
執人部電話已經衰盜竊,問人攞300衰埋勒索
人地跌左部電話你好人既就還返比佢/比差館
一係就唔好執等物主自己返黎搵
係講左比300跟住反口定點?
老老實實,所以我依家都唔會做好人
我話俾你知扔落海冇問題,我上面都講有人傾唔掂數將部機扔落河,亦有巴打傾唔掂數條友交返部機去差館,結果部機五癆七傷爆撚晒芒。鬼叫佢地唔識分莊閑,冇仇報架。
方向正確,唔想再講咩茶錢又議價又傾唔掂數,垃圾桶見啦(佢打黎好聲好氣就話俾佢知知垃圾桶大約咩位置)
所以最好索性唔貪(又唔想做好人益左班覺得自己唔見野冇責任嘅撚屌),扔落垃圾桶算
岩呀喂,睇路係自己責任,自己粗心大意俾車撞撚死冇咩好怨?
55 ,52 10l 5 ,0z4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞