執到電話要求300蚊茶錢比人打到仆街

847 回覆
427 Like 44 Dislike
你死啊叔我都未死
我出世臍帶繞頸
頭紫色都唔死
就係福大命大
你點夠我玩
翻去湖北
可以嗎
傻仔
咩邏輯……
好陰公呀你,諗住抽下水點知俾人屌到開花😅
好啦好啦 你老啲 你話事
我第時唔夠人講都問人幾多歲就算
多謝叔叔教識我老一輩做人道理
長遠天下為公同共產係好理想
不過始終現實歸現實
比少少錢係雙贏
點解咁多人會SUPPORT條仔叫人攞報酬嘅?

明明細細個幼稚園,已經開始教話,執返野比人,唔應該望人一定比回報。。。。。。。

依個PO到底咩事。。。。
你講邊度法律?你鄉下邊到?
唔係共唔共產 純粹講緊無私vs自私
又或者無私/自私到咩程度 個社會會更加可持續發展
可能唔同年代
執電話條友提出要錢,其實等同勒索,唔係豪唔豪得起嘅問題
條友講晦氣說話即係駁唔到啦
我而家見到連登咁多老奉閪人,以後執到電話茶錢都唔撚要,又話驚啲人肯俾茶錢實質就報警釣鳩我魚,不如直接扔落垃圾桶/扔落海算。
其實有能力 洗撚安撫你咩

不如搞返清楚自己個能力論先

宜家咪就係行普世價值既一方強大囉

你屈服左未?

係香港就係唔行紅包文化 所以條廢中抵比人打柒

照你講法 收人錢個個先係計唔岩條數個個
佢自己柒蝕底 你應該屌柒佢wo

其實你不停講能力講效益 建議你睇下咩係效益主義

再講計數
我都係咁話
反正我唔係大頭蝦唔驚
如果你真係唔打算鑿佢一筆 你咪當睇唔到算
你掂左有咩事你又要上身
咁做咪又係無利益 你咁樣咪又係發晦氣
呢個POST 睇到極多垃圾連登仔
基本上思維同支共係冇分別
究竟教育教左一班咩垃圾出黎

話拋左低垃圾筒果班都唔需要理
普通法下,你應該去做,而你冇做到,因你既作為,或者不作為下,就會有機會比人告TORT,都唔好講刑法,正常人TEST,你執到件屬於你既野,你係自然要係合理時間內應該交到公權力既人去處理,而唔係拋落垃圾筒

茶錢車錢可唔可以合理收,理論上睇支出合唔合理,如果對方真係坐車黎,佢同意約定歸還而唔係交上差館,實報實銷或者合理水平係OK,否則會被當做勒索,衰得更重
理想vs現實社會運作
預左。連登個道德高地係天花板
睇侵侵同台灣。女都係雞係公廁
但同時都見到有好多人係改變左 無私左
所以香港依家係有好多觀值觀都係深層次對抗緊
唔會完全有希望 亦唔會完全絕望既
你幾歲?咁簡單「優劣」比較唔識分?

多人buy就係「劣」?定「劣」先多人buy?

不過算啦 你咁後生 唔識呢啲文化概念架啦

咪繼續扮下多經驗
笑死我
原來仲有咁多on9 連燈仔仲信死差佬同法律
仲信大愛無私
不過我一link 埋去共產二字又想否認
夠竟呢種係乜心態
特登係果道等已經浪費左時間
時間都已經係錢 仲有車費呢?雖然近 但無可否認係有成本
現實社會就係只會越黎越多人學矮仔利誘你出黎
唔還就打交/報警 橫掂打交兩邊拉哂或和解 無蝕的
根本唔係共唔共產

每個人都或多或少有唔同程度既自私
又又唔同程度既無私

當你無私個一刻 人地用勢利角度笑鳩你on9
話你知依個世界人人都自私

你就明根本唔明既係佢
如果依個無界真係無節制地自私
我包你同講得出依句野既人會仲難受
所以咪話你柒囉 成日自己見到得一步就係得一步棋

我有權有勢怕咩你天眼?

紅包封到比黑警唔查又得

封到比律政司唔告又得

仲講法治?個世界唔係咁架wo你話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞