21/22 NON-JUPAS 專區 [1] 新學年大家加油

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
之前個分好好地都唔明點解要轉
因為Poly本部都轉 所以HKCC都轉
不過唔知點解poly要轉
唔知啦
Btw,non-jupas升嘅如果year1/2 entry
可以試下做Transfer Credit / Exemption
有啲讀咗又有好Grade嘅可以轉,免去又讀同一樣科目
預1-2個月,睇各大學有冇同做嘢啦
有冇人city upload supporting documents 出error
IVE垃圾IT科cgpa得3.2有冇機8大,最想入bu傳理
你好鍾意宗哲?你個分宗哲入硬,中文就睇面試
你好好準備面試應該可以試下中文嘅
再唔係 可以報埋city Ais 當水泡
Bu中文真係屌打宗哲,你呢個分數去讀太可惜
唔該曬
因為多數大學都係用個個system
佢想跟番啫
追po好難咩智智
Mo
lm
唔好咁大諗頭
啱呀本身其他cc 4.3佢4.5都唔係咁公平
冇機
其實應該冇理過asso問題
佢只係重視番普通degree個認受

大部分prof都懶得理收咩asso
邊間asso個grading一樣
最多睇番data邊間asso入到嚟成績好啲
佢哋做呢啲嘢好hea㗎
所以咪話唔公平
之前有個frd話自己3.8
以為佢真係咁高分
之後聽返原來佢係hkcc,底分係4.5
計番就等於3.6/4.3
要講唔公平成個nonju都係㗎啦
GPA呢個算小事
大把唔公平位等緊你
但係你哋都有A-啦,hkcc由4.0一下就跌到3.5
其實又唔算太唔公平
年經嚟 呢啲膠都廢時比啦
其實呢 應該會adjust(唔sure係咪全部u都會啦)
我上年同u同一科, space同cccu 收到既conditional offer 3.3, 唯獨hkcc係3.5。
收左咁多年實知grading呢啲嘢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞